Criza din sectorul constructiilor este in continuare de actualitate. Lipsa unei viziuni guvernamentale asumata politic in materie de investitii publice este una dintre principalele amenintari pentru sectorul constructiilor, a declarat Laurentiu Pleosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii in cadrul Conferintei Nationale ARACO - 2013, desfasurata ieri la Bucuresti.
Guvernul si autoritatile locale s-au dovedit in ultimii ani incapabile de a aloca si sustine cu fonduri principalele proiecte anuntate. Totodata problemele legate de recuperarea creantelor s-au perpetuat atat la nivel central cat si local. In ceea ce priveste achizitiile publice, un procent de 30% din acestea prezinta fraude. Astfel, deprofesionalizarea si decredibilizarea instititutiilor de stat continua, a precizat presedintele ARACO.
Companiile din constructii raporteaza in continuare rezultate negative. Anul trecut rata medie a profitabilitatii in sector a fost de -10%. Creantele sunt o problema majora pentru sector, durata medie inregistrata in 2012 pentru recuperarea creantelor a fost de 9 luni, a atras atentia Plosceanu.
De asemenea gradul mediu de indatorare a companiilor din constructii este foarte ridicat, de cca 85% din activele detinute.
Nenumaratele insolvente au avut si ele efecte negative semnificative asupra sectorului, iar codul insolventei adoptat de Guvern in octombrie 2013 nu este corespunzator, considera ARACO.
In cadrul Conferintei Nationale ARACO, Laurentiu Plosceanu a facut un apel catre autoritati: "Sectorul de constructii trebuie readus in atentia autoritatilor ca sector de importanta nationala stategica."
ARACO sustine introducerea certificarii obligatorii a companiilor din constructii
Potrivit raportului Comitetului Director al ARACO pe perioada aprilie 2011-noiembrie 2013, asociatia a sustinut proiectul de hotarare privind certificarea obligatorie a companiilor de constructii, insa acesta nu a fost inca acceptat de politicieni.
De asemenea ARACO a elaborat un cod deontologic pentru sectorul de constructii. Codul anterior promovat in anii "90 nu mai raspundea integral realitatilor economico-sociale si etice ale pietei constructiilor din perioada de post aderare la spatiul comunitar. Noul cod a fost aprobat ieri in cadrul Conferintei Nationale ARACO.
Pe plan international ARACO a elaborat un raport pe marginea propunerii de strategii a Comisiei Europene pentru dezvoltarea sectorului de constructii. Laurentiu Plosceanu a precizat: "Am avut posilbilitatea sa purtam discutii directe cu reprezentantii Comisiei si vreau sa va spun ca o parte din propunerile noastre au fost preluate de catre Comisie, cea mai importanta fiind aceea ca pentru anumite state membre sa se accepte un deficit mai mare decat cel de la Maastricht conditionat de investitii".
Din perspectiva comunitara exista cateva documente care afecteaza interesele ARACO: directiva privind eficienta energetica, strategia din 2012 propusa de Comisia Europeana pentru dezvoltarea competitivitatii durabile si la finalul acestui an se va aproba directiva privind achizitiile publice la nivel comunitar care va trebui implementata in legislatia interna.
Productia medie din sectorul constructiilor a fost de 3,73 miliarde euro in semestrul I din 2013. Pe parcursul intregului an 2012 s-a inregistrat o productie de 9,33 miliarde euro.