Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

AradCredite de peste 100 milioane de euro pentru infrastructură

F.A. Investiţii /

Blocuri sociale în construcţie pe strada Tarafului

Blocuri sociale în construcţie pe strada Tarafului

Reabilitarea centrului istoric cu fonduri structurale

Cea mai mare parte a investiţiilor care se vor derula, în acest an, în Municipiul Arad, va fi susţinută din credite externe, care depăşesc valoarea de 100 milioane de euro. Sumele împrumutate de la BERD şi Banca Mondială sunt destinate modernizării drumurilor şi extinderii reţelei de canalizare în trei cartiere.

Pe lângă continuarea unor proiecte mari, demarate în anii 2006 - 2007, în acest an se vor deschide încă opt zone noi de investiţii. Cea mai mare, în valoare de 70 milioane de euro, constă în extinderea reţelei de canalizare în cartierele Gai, Bujac şi Sânicolau. Proiectul "Servicii urbane în Municipiul Arad - Reabilitare zone cu deficienţe majore la sistemul de canalizare" este în valoare de 50 milioane de euro. Circa 47 milioane de euro sunt de la Banca Mondială şi Guvernul României prin Ministerul Fi-nanţelor şi aproximativ 3 milioane de euro reprezintă co-finanţarea Primăriei Arad.

Programul constă în extinderea reţelei de canalizare menajeră şi pluvială în cartierele Bujac, Gai şi Sânicolaul Mic şi reabilitarea sistemului rutier afectat de realizarea acestor activităţi. Prin realizarea acestei investiţii, procentul de suprafaţă care va beneficia de canalizare în Municipiul Arad va creşte de la 68 la 94%.

Vor fi continuate lucrările la proiectul finanţat de BERD, care are termen de finalizare luna decembrie a acestui an. Reabilitarea celei mai mari artere rutiere costă, în total, 24 milioane de euro, dintre care 20 milioane de euro reprezintă creditul acordat de BERD, iar diferenţa de 4 milioane de euro va fi asigurată din bugetul local. Conform proiectului, vor fi schimbaţi 16 km de cale de rulare pentru tramvaie şi se vor repara 220.000 mp de drumuri şi 15.000 mp de trotuare. Municipalitatea va trebui să ramburseze creditul în termen de nouă ani.

Aproape zece milioane de lei pentru 150 de locuinţe sociale

Un alt capitol de investiţii este cel al locuinţelor. Primăria Municipiului Arad a demarat, pe strada Tarafului, construcţia a trei noi blocuri sociale, investiţie în sprijinul persoanelor evacuate din imobile retrocedate. Potrivit primarului Gheorghe Falcă, cele trei blocuri pe parter, două etaje şi mansardă cuprind 150 de apartamente. O astfel de unitate locativă are o cameră, bucătarie, baie şi hol. Termenul de finalizare al proiectului este de doi ani.

"Pentru realizarea construcţiilor se va folosi o tehnologie modernă şi eficientă bazată pe panouri prefabricate", susţine domnul Falcă. Cele 150 de locuinţe sociale reprezintă prima etapă dintr-un obiectiv de investiţii mai amplu. Proiectul integral cuprinde construirea unui ansamblu de şapte blocuri sociale cu un total de 350 de apartamente cu o cameră.

Valoarea totală a investiţiei în cele trei unităţi este de 9,6 milioane de lei. Cea mai mare parte a investiţiei este finanţată de la bugetul local, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor participă cu un milion de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare.

Valoarea estimată a celor patru blocuri ce vor fi construite în etapa a doua este de 13,8 milioane de lei. Finanţarea va fi asigurată de Primăria Municipiului Arad şi co-finanţată din Fondul Naţional de Dezvoltare.

Blocuri ANL în Micălaca

Au fost demarate şi lucrările de construcţie la şapte blocuri ANL din cartierul Micălaca. Aici urmează să fie construite 124 de apartamente cu una şi două camere. "Odată cu ridicarea acestor blocuri ANL, zona se va transforma într-un cartier al tinerilor. De aceea, am cerut Companiei Naţionale de Investiţii şi ridicarea unei săli de sport în această zonă", susţine primarul Gheorghe Falcă.

Reabilitarea centrului istoric cu fonduri structurale

Un alt mare proiect, care va demara în a doua jumătate a anului, are în centrul atenţiei zona istorică a Aradului, reabilitarea zonei Preparandiei - Dornei, cu zece străzi laterale, şi a Podului Traian. Prin Hotărârea de Guvern nr. 811/2006, a fost aprobată lista proiectelor de investiţii care pot fi pregătite prin asistenţă tehnică şi vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. În această listă, este menţionat şi obiectivul de investiţie "Reabilitarea centrului istoric vechi al Municipiului Arad".

Ca urmare a acestei hotărâri, între fos-tul Minister al Integrării Europene, Consiliul Local al Municipiului Arad şi SC "Romair Consulting" Bucureşti a fost semnat contractul de prestări servicii pentru revizuirea şi actualizarea studiului de fezabilitate, precum şi elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie.

Modernizarea liniilor de tramvai - prima investiţie din fonduri europene

Prima investiţie din fonduri structurale, care face parte din programul mai amplu de reabilitare a centrului istoric vechi al Aradului, a primit şi girul consilierilor locali. Potrivit primarului Gheorghe Falcă, investiţia pentru reabilitarea liniilor de tramvai din centrul vechi este în valoare de peste 6,5 milioane de euro şi va fi finanţată în proporţie de 85% din fonduri structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. "Este primul proiect finanţat din fonduri structurale în Arad şi printre puţinele din ţară. La nivel naţional, s-au accesat doar 3 - 5% din aceste fonduri în acest an, iar noi putem să ne mândrim că suntem în partea pozitivă a statisticii", a afirmat domnia sa.

În cadrul proiectului, vor fi reabilitate liniile de tramvai pe traseul Piaţa Sâr-bească - Piaţa Arenei şi pe Podul Traian. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 51.585.227 de lei, (15.210.600 de euro), din care fonduri structurale sunt în valoare de 43.121.631 de lei, (12.714.994 de euro), iar de la Bugetul de stat se vor aloca 6.595.073 de lei (1.944.646 de euro). Ministerul Dezvoltării ar urma să participe cu 377.397 de lei (111.281 de euro), iar Consiliul Local al Municipiului Arad va aloca 1.491.126 de lei (439.679 de euro). Durata de realizare a investiţiei va fi de 31 de luni.

Proiectul prevede şi consolidarea Podului Traian, pentru care au fost elaborate două variante. Prima variantă prevede menţinerea în exploatare a podului existent prin realizarea unor lucrări de consolidare şi conservare şi prin introducerea unor condiţii de restricţie a circulaţiei. După finalizarea lucrărilor pe pod vor circula fără restricţii autovehiculele cu greutatea maximă de 3,5 t/osie şi tramvaiele, iar pentru celelalte categorii de autovehicule circulaţia va fi interzisă.

Varianta a doua de modernizare a podului presupune executarea unei suprastructuri noi, nituite, identice din punct de vedere al aspectului, soluţiei de alcătuire şi îmbinare (tabliere cu console şi articulaţii, nituite), inclusiv păstrarea tuturor elementelor decorative de la structura existentă.

De asemenea, în noul studiu de fezabilitate, au fost introduse cheltuieli pentru consolidarea imobilului de pe strada Preparandiei nr. 13, una dintre cele mai vechi clădiri din Arad, dar şi reabilitarea parţială a sistemului de iluminat public.

În ansamblu, proiectul cuprinde reabilitarea Podului Traian, pe o lungime de 185,4 metri şi reabilitarea de drumuri urbane de 64.306 mp. Totodată, proiectul prevede şi un program de reabilitare a unor clădiri cu semnificaţie istorică pentru oraş, încercându-se refacerea faţadelor imobilelor aflate în zona protejată.

Drumurile, reabilitate în trei cartiere

Primăria Arad derulează, în prima jumătate a acestui an, proiectul de reabilitare a străzilor fără îmbrăcăminţi moderne din cartierele Grădişte, Micălaca şi Subcetate. Astfel, 74 de străzi de pământ din cele trei cartiere sunt asfaltate şi modernizate în cadrul unui program de investiţii în valoare de aproximativ 26 milioane de lei, derulat de primărie. Reabilitarea celor aproape 60 km de reţea stradală în aceste cartiere are în vedere carosabilul, trotuarele şi realizarea sistemului de scurgere pentru apele pluviale.

Au fost finalizate doar lucrările de reabilitare a străzilor din cartierul Alfa, în valoare de 6,15 milioane de lei. Suprafaţa carosabilului care a fost reabilitat este de 35.473 mp, iar suprafaţa trotuarelor modernizate este de 14.176 mp.

Se lucrează la infrastructura Zonei Industriale Sud

În Zona Industrială Sud Arad, cea mai nouă din municipiu, vor fi continuate lucrările de introducere a utilităţilor. Printre lucrările finalizate se numără 4,7 km de drumuri, 4,5 km de reţele de apă, 5 km reţele de canalizare ape uzate, 2,3 km de reţele de canalizare pluvială. La acestea se adaugă 1,3 km reţele gaze naturale, 2,3 km reţele alimentare cu energie electrică, 2,7 km reţea de iluminat public şi o staţie pompare ape uzate. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 158,94 milioane de lei, din care 120 milioane de lei au fost obţinute din fonduri guvernamentale şi 38,94 milioane lei reprezintă o finanţare din partea investitorilor.

Pentru reabilitarea iluminatului public, Primaria Arad şi-a propus să cheltuiască, în 2008, 7.375.000 de lei, pentru salubritate - 8.500.000 de lei, pentru canalizare - 13.500.000 de lei, iar pentru reabilitarea unor străzi din Arad se vor cheltui 42.022.000 de lei.

Printre obiectivele de investiţii către care Primăria Arad şi-a îndreptat atenţia în acest an se mai numără unităţile de învăţământ, terenurile de sport şi Spitalul Municipal. Investiţiile derulate în aceste obiective depăşesc suma de opt milioane lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional