Autorităţile vor să promoveze turismul ecologic, de agrement
Faptul că Aradul este principala poartă de vest a ţării a adus pe aceste meleaguri mulţi investitori străini, în special italieni, pentru care casa de vacanţă va însemna, întotdeauna, un refugiu pe care nu şi-l vor refuza, indiferent de preţ. Acesta este motivul pentru care construcţiile de pensiuni au luat amploare în cele mai multe zone rurale din Judeţul Arad, fie că au sau nu potenţial turistic.
Creşte apetitul pentru casele de vacanţă rustice
Cei mai interesaţi de o locuinţă de vacanţă în stil rustic s-au arătat în ultima perioadă italienii şi nemţii, iar dintre conaţionali, arădenii şi timişorenii. Dealurile Monesei, Valea Mureşului şi Lunca Mureşului sunt cele mai solicitate zone în acest sens, investitorii preferând să cumpere atât locuinţe, cât şi terenuri pentru construcţia de pensiuni. "Au exis-tat cazuri în care unele case au fost achiziţionate şi transformate în pensiuni turistice, iar cei care au făcut aceste investiţii nu regretă acum", ne-a declarat Cristiana Mareş, patronul agenţiei imobiliare "Arad West".
Atunci când îşi cumpără o casă de vacanţă, cetăţenii străini se interesează, în special, de infrastructură. Preţurile acestor case sunt destul de mari pentru românul de rând, iar o creştere a cererii va fi posibilă în condiţiile în care creditul ipotecar ar putea fi contractat în condiţii mai facile. Există şi acum localităţi în Judeţul Arad în care o casă la ţară poate fi cumpărată cu 2.000 - 3.000 de euro. Aceste localităţi sunt, însă, izolate şi nu reprezintă o atracţie nici măcar ca destinaţii de week-end.
Însă, în localităţi precum Moneasa, Pătrâş, Vidra, Aciuţa, Ghioroc, Juliţa, scumpirea imobilelor se face deja simţită şi, potrivit specialiştilor imobiliari, este determinată de creşterea preţurilor pe ansamblul pieţei imobiliare. La scumpirea proprietăţilor contribuie şi cererea în creştere din partea unor speculanţi interesaţi de regiunile pitoreşti, care le achiziţionează şi le revând, într-un timp relativ scurt.
Casele de vacanţă s-au scumpit şi cu 50%
Preţurile caselor de vacanţă situate în localităţile din jurul Municipiului Arad au crescut simţitor faţă de anul trecut. S-au înregistrat şi salturi de preţ de 50%, susţine Florentina Toma, reprezentantul agenţiei "AR-Imobiliare".
Astfel, o casă de vacanţă care se vindea, în anul 2007, la preţuri cuprinse între 40.000 şi 50.000 euro, la finele lunii mai costa 75.000 până la 100.000 de euro. Locuinţele sunt construite, în special, din lemn, şi au, în medie, 100-200 mp construiţi. Grădinile variază între 500 şi 1.000 mp.
Cei care vor să cumpere teren pentru a construi o locuinţă de vacanţă trebuie să achite de la 6 la 12 de euro/mp în localităţile Şag, Vinga, Zimand Cuz, Vladimirescu. Loturile costau, la finele lunii mai, până la 30 - 45 de euro/mp în Moneasa, ne-a mai spus doamna Toma.
Italienii sunt încrezători în şansele turismului ecologic
Cetăţenii italieni sunt principalii clienţi care caută terenuri pentru a-şi construi case de vacanţă, dar şi pensiuni. Aceştia preferă, în general, zonele de deal şi de munte, departe de agitaţia cotidiană, dar dotate din punct de vedere al utilităţilor. Cristiana Mareş ne-a declarat: "Cele mai multe pensiuni se construiesc în zona Moneasa, Gurahonţ, Vârfurile dar şi pe Valea Mureşului, în localităţi precum Săvârşin, Bârzava şi Lipova. Aceste localităţi au avantajul că se află pe marginea drumurilor naţionale şi europene, astfel că pensiunile vor avea căutare şi în extrasezon pentru turiştii de tranzit".
Domnia sa ne-a mai spus că cetăţenii italieni caută în permanenţă să achiziţioneze atât terenuri, cât şi case de vacanţă sau case ieftine pe care, cu investiţii minime, să le transforme în pensiuni. Ei cred că Judeţul Arad are perspective de dezvoltare chiar şi pe segmentul turismului de tranzit.
Guido Maximo, un cetăţean italian care face, de ani buni, afaceri imobiliare în Arad, ne-a declarat: "Pe viitor, turis-mul ecologic va lua o amploare foarte mare şi în Judeţul Arad, chiar dacă acesta nu este cunoscut ca destinaţie favorită din punct de vedere turistic. Sunt şanse în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului de week-end, dar mai ales a eco-turismului în zonele unde agitaţia cotidiană este o necunoscută, iar liniştea, apa rece de izvor şi lipsa poluării vor aduce mulţi turişti. Eu am achiziţionat cinci terenuri în zone diferite, pe care le voi revinde tot cetăţenilor italieni, interesaţi să construiască pensiuni".
Autorităţile vor să promoveze turismul ecologic, de agrement
Consiliul Judeţean Arad îşi doreşte promovarea masivă a turismului ecologic şi de agrement, considerând că Judeţul Arad are ce arăta la acest capitol. Ramona Creţu, inspector relaţii mass-media în cadrul Consiliului Judeţean Arad, apreciază: "Pentru vizitatorii care preferă acest tip de turism, propunerile Consiliului Judeţean Arad sunt dintre cele mai tentante. Rezervaţiile botanice Dosul Laurului de la Zimbru, Poiana cu Narcise de la Rovina, rezervaţia naturală mixtă Moneasa, Grădina Botanică Macea sunt doar câteva dintre destinaţiile care ar putea capta atenţia turiştilor".
Apele minerale oferă, în judeţul Arad, posibilităţi de ameliorare a sănătăţii şi de recreere atât generaţiilor tinere, cât şi celor mai vârstnice.
Staţiunea emblemă a Judeţului Arad rămâne Moneasa, supranumită "Perla Apusenilor", care a intrat în circuitul turistic de peste un veac. Aşezare pitorească, aflată la 100 km de Municipiul Arad, staţiunea este înconjurată de culmile muntoase calcaroase ale masivului Codru Moma. Localitatea este cunoscută pentru izvoarele sale tămăduitoare încă de pe vremea romanilor.
Staţiunea Lipova - Băi, situată într-o zonă colinară în imediata vecinătate a oraşului Lipova şi la circa 30 km de Arad, are resursele naturale de ape minerale cunoscute din timpul ocupaţiei otomane.
Potrivit declaraţiilor agenţilor imobiliari intervievaţi, oferta turistică actuală propune pensiuni rurale la Şiria, Cladova, Miniş, Juliţa, Hălmagiu, Brusturi, Galşa, Păuliş, Buteni, Cladova. Turiştii pot vedea meşteşuguri tradiţionale cum ar fi olăritul laTârnăviţa şi Bârsa, ţesăturile la Şicula şi Almaş, împletituri nuiele la Ineu, Fântânele, Beliu şi pictură naivă la Brusturi şi Hălmagiu.