Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

AradScumpirea terenurilor din oraş i-a gonit pe investitori în localităţile limitrofe

F.A. Piaţa Imobiliară /

Blocuri în cartierul Micălaca, zona 300, finalizate în anii "80

Blocuri în cartierul Micălaca, zona 300, finalizate în anii "80

Preţurile unor loturi din municipiu s-au dublat în câteva luni

Tendinţa de creştere a preţurilor proprietăţilor resimţită la nivel naţional a cuprins şi piaţa arădeană, care a cunoscut transformări majore în ultima jumătate a anului trecut şi primul trimes-tru al acestui an. Agenţii imobiliari din localitate se aşteaptă la o menţinere a tendinţei de creştere a preţurilor şi în acest an. Gabriela Bej, directorul diviziei din Arad a companiei imobiliare "Casadomi", ne-a declarat: "Vor apărea zone rezidenţiale noi, iar proiecte mai ample vor fi dezvoltate atât în afara oraşului, unde deja s-a intensificat activitatea de construire, dar şi în partea de nord şi de est a Aradului. Mai sunt proiecte ambiţioase şi în cartiere sau de-o parte şi de alta a arterelor principale din oraş, pe locul fostelor platforme industriale. Aici vor fi dezvoltate în special proiecte rezidenţiale de blocuri cu apartamente noi şi centre comerciale".

Domnia sa ne-a mai precizat faptul că tendinţa de creştere a ofertei de locuinţe noi în Arad este posibil să aibă drept consecinţă o creştere a preţurilor terenurilor, care s-au scumpit semnificativ în ultimii ani. Având în vedere oferta mică în raport cu cererea de terenuri intravilane, preţurile au crescut, la începutul anului, în unele zone, chiar cu 100%. Costul foar-te ridicat al acestor parcele a determinat reorientarea investitorilor către achiziţionarea de terenuri intravilane în localităţile din imediata vecinătate a Aradului.

Tot în creştere sunt şi preţurile terenurilor agricole situate în intravilan sau extravilan, în special al acelora cu deschidere la o şosea şi cu acces la utilităţi. Piaţa imobiliară arădeană a devenit o zonă de foarte mare interes pentru mulţi investitori, care caută să achiziţioneze suprafeţe mari de teren în vederea dezvoltării de proiecte imobiliare (zone rezidenţiale, spaţii comerciale, spaţii de producţie, parcuri logistice etc.).

În ceea ce priveşte sectorul comercial, de birouri şi cel industrial, reprezentantul "Casadomi" susţine că este posibil ca acest segment să cunoască o uşoară scădere a preţurilor chiriilor. Factorii care ar putea determina acest fenomen sunt apariţia unor noi complexuri comerciale, mall-uri, clădiri de birouri noi, parcuri logistice, zone industriale noi, care aduc o ofertă consistentă de spaţii de calitate.

Scumpire semnificativă a apartamentelor vechi la început de an

Pe piaţa rezidenţială arădeană, deşi s-a menţinut interesul pentru achiziţionarea de apartamente, s-a remarcat o creştere importantă a cererii pentru case şi terenuri. Acest fenomen s-a produs ca urmare a creşterii preţurilor apartamentelor vechi, dar şi datorită facilitării obţinerii creditelor ipotecare de la un număr tot mai mare de bănci.

Gabriela Bej ne-a menţionat: "În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, în primul trimestru al acestui an, s-a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor apartamentelor vechi. Şi saltul de preţ din ultimii doi ani a fost unul semnificativ. Astfel, dacă în 2006 o garsonieră confort I de 37 mp se putea cumpăra cu 18.000-22.000 de euro, în 2007, preţul acesteia a crescut, variind între 20.000-25.000 de euro. De asemenea, apartamentele cu o cameră se vând acum cu preţuri cuprinse între 25.000 şi 30.000 euro. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la garsonierele confort II de 30 mp, ale căror preţuri, în 2006, se situau între 14.000-18.000 de euro, iar în 2007 - începutul lui 2008, acelaşi tip de garsonieră se putea cumpăra cu 15.000 - 20.000 de euro".

În ceea ce priveşte apartamentele cu o cameră (45 mp), "Casadomi" Arad a semnalat o creştere cu 1.000 de euro în 2008 faţă de 2007. Preţurile pentru locuinţele de acest tip sunt de 20.000 - 25.000 de euro. O majorare semnificativă de 3.000 - 4.000 de euro au înregis-trat-o, la începutul anului 2008 faţă de perioada similară din 2007, şi preţurile apartamentelor cu două camere, atât confort I (60 mp), cât şi confort II (50 mp). Astfel, apartamentele cu două camere confort I se vindeau, la finele lunii aprilie, cu 40 - 50.000 de euro, în timp ce, locuinţele similare confort II aveau preţuri cuprinse între 28.000 - 35.000 de euro, faţă de 27.000 -30.000 de euro cât erau în 2006.

Şi pentru apartamentele cu trei camere evoluţia preţurilor a fost ascendentă şi se cifrează la o creştere de 5.000 de euro în ultimul an. Apartamentele cu trei camere costau, la finele lunii aprilie, între 50.000 şi 80.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şi amplasament. Tot la finele lunii aprilie, apartamentele cu patru camere din Arad aveau preţuri între 60.000 şi 90.000 de euro, pentru confort I (90-120 mp) şi între 55.000 şi 75.000 de euro pentru confort II (70-90 mp).

Gabriela Bej ne-a mai explicat: "Oferta de apartamente noi din ultimul an fiind în continuare insuficientă faţă de cerere, cumpărătorii s-au îndreptat către locuinţele vechi. Atunci şi proprietarii au majorat preţurile. Cele mai tranzacţionate au fost apartamentele vechi din zona centrală, Podgoria, Micălaca şi Vlaicu". La apartamentele din zona ultracentrală şi centrală a oraşului, situate în clădirile istorice, preţul de vânzare era, la finele lunii aprilie, între 800 şi 1.000 euro/ mp.

S-au majorat şi preţurile chiriilor

Cererea de închiriere pentru apartamente de lux sau vile mobilate şi utilate la nivel occidental a cunoscut o creştere importantă în ultimul an. Potrivit "Casadomi", sunt căutate atât apartamentele de lux din zona centrală sau ultracentrală a oraşului, cât şi vilele noi din cartiere. Chiriile pentru aceste spaţii variază între 400 şi 2.000 euro/lună. Cele mai căutate zone rezidenţiale au rămas, în continuare, centrul, Pârneava, Micălaca, Aradul Nou, Grădişte şi Aurel Vlaicu.

Şi chiriile pentru apartamentele vechi au înregistrat o creştere importantă faţă de anul trecut. Astfel, o garsonieră confort I se putea închiria, la finele lunii aprilie, cu 100-150 euro/lună. Chiria unui apartament cu două camere era cuprinsă între 200 şi 400 de euro/lună, în timp ce chiria pentru un apartament cu trei camere costa între 300 şi 500 de euro/lună. "Dacă în cazul cumpărării clienţii preferă, într-o proporţie destul de mare, locuinţele vechi, în cazul închirierii aceştia vor locuinţe moderne, cu un grad de confort sporit şi mult mai multe facilităţi", susţine Gabriela Bej.

Terenurile s-au scumpit cu 40%

Cererea de terenuri rezidenţiale a urmat o linie ascendentă în raport cu oferta nu foarte generoasă. Se caută atât suprafeţe mari pentru construcţia de cartiere, cât şi suprafeţe mici pentru ridicarea de vile. Zonele cele mai căutate sunt centru, centru -nord şi centru - sud.

Interesul investitorilor pentru achiziţia de terenuri pentru noi dezvoltări rezidenţiale este tot mai mare după ce s-a înregistrat un spor al cererii de locuinţe noi. Totodată, o cauză a creşterii excesive a preţurilor terenurilor din ultimul an este faptul că, în mare majoritate, suprafeţele agricole întinse au fost cumpărate, în ultimii doi ani, în judeţul Arad, de investitori români sau străini, în special italieni. În cele mai multe cazuri, acestea au fost achiziţionate ca investiţie, iar acum au început să fie revândute la preţuri foarte mari. Cel mai mult s-au scumpit terenurile cu deschidere la şoselele naţionale sau judeţene, zone în care s-au ridicat deja construcţii cu destinaţie comercială, industrială, servicii sau chiar rezidenţială.

Zone rezidenţiale căutate mai sunt şi cartierele Pârneava, Grădişte şi Vlaicu. "Dacă ţinem cont de faptul că multe dintre proiectele rezidenţiale noi sunt doar la începutul dezvoltării în Arad şi de faptul că sunt anunţate din ce în ce mai multe proiecte de cartiere de apartamente în imobile noi, probabil că şi în acest an se va înregistra o creştere substanţială a preţurilor terenurilor", apreciază Gabriela Bej. Astfel, în ultimul an, terenurile rezidenţiale s-au scumpit cu 30-40%.

Preţurile terenurilor din cartierele Aradului şi localităţile limitrofe

În zona centrală a Aradului, un teren costa, la finele lunii aprilie, circa 200 - 600 de euro/mp. Terenurile din cartiere erau mai ieftine, fiind situate între 100 şi 200 de euro/mp în Pârneava, 70 - 120 de euro/mp în Aradul Nou şi 60 - 100 de euro/mp în Grădişte. Terenurile din Micălaca se vindeau cu 70 - 150 de euro/mp, iar cele din Gai şi Bujac - cu 40 - 60 de euro/mp.

Potrivit datelor furnizate de "Casadomi", pe şoseaua de centură a Aradului preţurile terenurilor se situau, la finele lunii aprilie, între 15 - 50 de euro/mp, în timp ce pe DN Arad - Nădlac terenurile se puteau cumpăra cu 5 - 15 euro/mp. Totodată, pe DN Arad - Oradea, terenurile se vindeau cu 4 - 25 euro/mp, pe DN Arad - Timişoara preţul terenurilor era cuprins între 15 - 25 euro/mp, iar pe DN Arad - Deva terenurile ajunseseră la preţul de 10-50 de euro/mp.

Interes sporit pentru tranzacţionarea de terenuri industriale

Şi preţurile terenurilor din zonele indus-triale arădene au crescut în ultimul an. Dacă în Zona Industrială Vest terenurile se vindeau, la finele lunii aprilie, cu 40 - 70 de euro/mp, în Zona Industrială Est loturile costau 55 - 120 euro/mp. În Zona Industrială Arad Sud preţurile terenurilor variau, în perioada menţionată, între 12 şi 25 euro/mp.

Cea mai dezvoltată zonă industrială a Aradului este Zona Industrială Arad Vest, care a atras deja un număr mare de investitori români şi străini printre care "Leoni Wiring System", "Euroimobiliare", "NDB Logistica", "Takata Petri", "Safilar", "Anton Industries", "General Beton", "Lackner&Schwartz", "Yazaki Component Technology", "Woodcote", etc. Aici lucrările de infrastructură au fost finalizate, iar în anul 2005 a fost dată în folosinţă şi linia de tramvai care leagă această zonă de centrul oraşului.

Un avânt deosebit a luat şi Zona Industrială Micălaca Est, unde, pe lângă reprezentanţele auto construite în anii 2003 - 2004, din 2005 au început să apară centre comerciale, spaţii de producţie şi depozitare şi chiar blocuri de locuinţe noi (numai în anumite perimetre). Aradul continuă să atragă investitori, care sunt interesaţi atât de terenurile situate în zonele industriale, cât şi de terenurile din zona şoselei de centură sau cele situate de-a lungul drumurilor naţionale.

Cele mai căutate spaţii comerciale sunt pe bulevardul Revoluţiei

Pe piaţa spaţiilor comerciale, zona cea mai solicitată pentru închirieri rămâne, în continuare, Bulevardul Revoluţiei cu străzile adiacente. Preţul de închiriere a înregistrat modificări majore în a doua jumătate a anului 2006, când tot mai multe bănci şi-au manifestat interesul pentru preluarea de spaţii în vederea deschiderii de agenţii. Acest fenomen a dus la majorarea preţurilor de închiriere pentru spaţii comerciale, nu doar în zona centrală sau ultracentrală, ci şi în cartiere sau pe principalele artere ale oraşului.

Astfel de centre bancare s-au deschis în Piaţa Spitalului Judeţean, Calea Radnei (Micălaca), Calea Aurel Vlaicu, zona Billa (Micălaca), Grădişte, Aradul Nou.

La finele lunii aprilie, chiriile din zona centrală şi ultracentrală ajunseseră la 20-40 de euro/mp, în timp ce în cartiere, preţurile variau între 10 şi 20 de euro/mp. În zonele periferice sau mai slab cotate din cartiere, spaţiile se închiriau şi cu 5 - 15 euro/mp. Gabriela Bej ne-a spus că oferta spaţiilor comerciale scoase la vânzare este foarte mică. Preţurile de vânzare variază între 700 şi 3.000 euro/mp, în funcţie de locaţie.

Chiriile spaţiilor industriale s-au menţinut la nivelul de anul trecut

Oferta de spaţii industriale pentru vânzare există în Arad, dar nu este foarte bogată. Halele mai vechi se vindeau cu aproximativ 200-250 euro/mp, pe când construcţiile noi din profile metalice sau construcţii din beton, amenajate şi dotate la standarde occidentale costau 300 - 400 euro/mp. Cei mai mulţi proprietari de astfel de spaţii preferă varianta închirierii decât vânzarea. Chiriile s-au menţinut la nivelul celor de anul trecut (2,5 - 4 euro/mp/lună urcând chiar până la 5 euro/mp/lună, în funcţie de facilităţile oferite).

Mulţi investitori preferă, însă, să-şi construiască propriile spaţii industriale şi de depozitare, care să corespundă cerinţelor şi standardelor lor. Ei spun că alternativa închirierii de spaţii vechi nu este fezabilă întrucât acestea necesită investiţii foarte mari. Spaţiile noi sunt ocolite, momentan, din cauza nivelului ridicat al chiriilor.

Oferta restrânsă de terenuri situate în intravilanul Aradului i-a determinat pe mulţi arădeni să se orienteze spre cumpărarea de parcele situate la ieşirile din oraş spre Oradea, Deva, Zădăreni, sau în localităţile aflate în apropierea Aradului (Zimand, Vladimirescu, Fântânele, Zădăreni, Livada, Sânleani). În aceste localităţi periurbane, preţurile loturilor mici intravilane erau, la finele lunii aprilie, de 10 - 30 de euro/mp. Marile suprafeţe extravilane costau între 3 şi 20 euro/mp.

În aceste zone, au început să se extindă suprafeţele rezidenţiale prin dezvoltarea de noi proiecte de construcţii de locuinţe. Şi preţurile acestor terenuri, în general extravilane, sunt mult mai accesibile decât cele din oraş. Noi scumpiri se vor mai produce în localităţile menţionate după extinderea utilităţilor şi darea în folosinţă a primelor locuinţe.

Piaţa spaţiilor de birouri nu este foarte dezvoltată în Arad. Majoritatea birourilor sunt amenajate în clădiri vechi din centrul oraşului sau în apartamente de bloc din diferite zone ale Aradului. Preţurile chiriilor variau, la finele lunii aprilie, între 5 - 10 euro/mp pentru spaţiile amenajate în clădiri istorice, case, vile, apartamente. Chiriile din puţinele clădiri de birouri realizate în Arad (proiecte mici) ajungeau la 10 - 15 euro/mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional