Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Arad - Spaţii comercialeDezvoltatorii marilor centre comerciale mizează şi pe cumpărătorii unguri din Szeged

F.A. Investiţii /

Perspectivă "Atrium Center"

Perspectivă "Atrium Center"

"Atrium Center" dă startul construcţiei de mall-uri

Aradul geme de proiecte de mari centre comerciale tip mall-uri. În ultimul an au fost anunţate peste zece astfel de investiţii. Analiştii imobiliari susţin că toate proiectele de centre comerciale anunţate pentru Arad vor fi viabile numai dacă aduc concepte deosebite şi se bazează pe studii de piaţă solide şi pe calcule reale şi corecte în ceea ce priveşte mana-gementul.

"Aradul este unul dintre cele mai importante oraşe din România şi se află printre cele mai mari centre urbane din regiune ca suprafaţă şi populaţie. Localizat lângă graniţa cu Ungaria, Aradul este preferat de investitorii străini, fiind cel mai important punct de tranzit care conectează România de Europa de Vest", susţine primarul Gheorghe Falcă. Domnia sa afirmă că această viziune o au investitorii care au solicitat municipalităţii terenuri pentru construcţia de centre comerciale. Domnul Falcă este de părere că interesul investitorilor pentru Arad este justificat : "Aderarea la Uniunea Europeană a sporit interesul investitorilor. Asta pentru că acum putem vorbi de euro-regiuni, cetăţenii având posibilitatea să călătorească uşor, doar cu buletinul, ceea ce-i face pe români şi unguri să meargă la cumpărături peste graniţă".

Investitorii mizează pe faptul că maghiarii din Szeged, principalul oraş mare din Ungaria apropiat de Arad, vor veni în România să caute produse mai ieftine. Mai ales că în Szeged există doar un mall, deşi oraşul are o populaţie de aproape 180.000 de locuitori.

"Atrium Center" dă startul construcţiei de mall-uri

Construcţia de centre comerciale a debutat, oficial la Arad, la începutul aces-tui an, după ceremonia de punere a pietrei de temelie la "Atrium Center". Proiectul în valoare de peste 70 de milioane de euro, aparţine grupului britanic "Dawnay Day Pan Terra", care a ales o ceremonie grandioasă pentru a marca debutul lucrărilor de construcţie la primul proiect pe care îl dezvoltă în România.

Situat în cartierul Aurel Vlaicu, "Atrium Center Arad" va cuprinde aproximativ 150 de magazine şi un supermarket "Billa", care va inaugura, la Arad, un nou concept de magazin. Suprafaţa totală construită va ajunge la 68.000 mp şi va cuprinde şi o parcare de peste 200 de locuri.

Procesul de închiriere a spaţiilor comerciale a demarat în anul 2007 astfel că, la punerea pietrei de temelie, dezvoltatorii au putut să anunţe că 50% dintre spaţiile comerciale au fost contractate. Printre chiriaşi se numără Sephora, Mark & Spencer, Reserved, Cropptown, Diverta, Bamboo, Melli Melo, Benvenuti, Gatta, Miniblu, Optiblu, Steilmann, Adidas, Gentil, Leonardo, Inmedio, Centrofarm, MOA, Orsay, Motivi, Bigotti şi Office Shoes. Adina Călinescu, managerul de proiect, susţine că mai sunt discuţii cu potenţiali chiriaşi din Ungaria, dar şi din judeţele învecinate, Timiş şi Bihor. Termenul de finalizare a acestui proiect este luna septembrie a anului 2009.

"Mercury" şi "Armonia" sunt în curs de execuţie

Fără prea multă publicitate, tot pe strada Aurel Vlaicu, însă în apropierea ieşirii din oraş spre Nădlac, au debutat, în acest an, şi lucrările de construcţie ale centrului comercial "Mercury". Proiectul valorează aproximativ 30 milioane de euro şi va beneficia de parcare subterană.

De asemenea, la finele lunii mai, este programată şi inaugurarea inves-tiţiei grupului "RED", din imediata apropiere a Zonei Industriale Vest. "Armonia" va fi un shopping center regional de impact, datorită locaţiei, suprafeţei şi ofertei foarte largi de produse şi servicii. Cu o suprafaţă totală de 112.500 mp, centrul comercial "Armonia" va include hipermarketul "Carrefour" cu o galerie de peste 80 de magazine şi restaurante.

Magazinele vor aduce în Arad mărci celebre, care vor acoperi o gamă extinsă de produse, de la "do-it-yourself", IT&C, pet shop sau bijuterii, la servicii bancare, farmacie, coafor/cosmetică, curăţătorie etc. Suprafaţa totală construită este de peste 50.000 mp.

"Suntem mulţumiţi că am reuşit, ca o dovadă clară a dezvoltării municipiului nostru, să atragem la Arad construcţia celui mai important parc comercial cu hipermarket din NV României. Municipalitatea va sprijini astfel de investiţii care oferă nu numai o creştere a calităţii produselor şi serviciilor, dar şi noi locuri de muncă", a declarat Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad. Centrul comercial "Armonia" reprezintă o investiţie de 50 milioane de euro.

Austriecii de la "Delta" vor să înceapă construcţia "North Gate Park" tot în acest an

Tot în acest an, este aşteptată să debuteze construcţia celui mai mare proiect de centrul comercial în nordul oraşului, investiţie care aparţine companiei austriece "Delta". Lucrările vor începe în câteva luni şi vor fi încheiate în 2009. Complexul se va numi "North Gate Park" şi va cuprinde un mall cu suprafaţă de 50.000 mp, clădiri pentru birouri, spaţii pentru logistică, dar şi locuinţe. De asemenea, pe suprafaţa totală de 520.000 mp de teren vor fi construite şi centre comerciale specializate pentru materiale de construcţii, mobilă sau reprezentanţe auto. Proiectul mai include un motel, ateliere auto, o staţie pentru carburanţi şi un centru de activităţi de recreaţie.

"AFI Palace Arad" va costa aproape 300 milioane de euro

"AFI Europe România" a demarat, la începutul acestui an, o investiţie de pes-te 294 milioane de euro în construcţia mall-ului "AFI Palace Arad". Construcţia va avea o suprafaţă închiriabilă de peste 33.000 mp şi o clădire de birouri de 12.000 mp.

Aceasta este prima fază a proiectului. A doua etapă de dezvoltare constă în construirea unui complex rezidenţial de 1.000 de unităţi locative. Noul centru comercial va fi construit în mijlocul oraşului Arad şi beneficiază de un supermarket, un cinema multiplex, o arie de recreere, peste 140 de magazine de marcă şi aproximativ 1.450 de locuri de parcare. "AFI Palace Arad" îşi va deschide porţile în 2010.

Şi GTC vrea un mall la Arad

Cunoscuta companie de dezvoltare imobiliară "Globe Trade Center Româ-nia" (GTC) a achiziţionat, anul trecut, un teren de 33.000 mp în Arad, unde va construi un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp. Proiectul, în valoare de 30-35 de milioane de euro, va fi dezvoltat în parteneriat cu firma "Aura Investments", care a mai cumpărat trei terenuri în România. GTC va deţine 75% din proiectul din Arad.

Multe proiecte sunt, încă, pe hârtie

Cel mai mare mall în ceea ce priveşte suprafaţa de construcţie (opt hectare) va aparţine omului de afaceri George Păunescu. Investiţia urmează să beneficieze de un parteneriat cu o firmă străină, care se va ocupa de proiectare şi administrare. Valoarea proiectului este estimată la 40-60 milioane de euro şi va debuta, de asemenea, în acest an. Termenul de execuţie este de 20 de luni.

Pe alte 22 de hectare de teren situate în apropierea centrului comercial "Armonia", o firmă din Viena şi-a manifestat intenţia de a dezvolta "Shopping Park Arad". Proiectul va include un hotel de lux şi mai multe lanţuri de magazine, după modelul celor din capitala austriacă.

În partea de sud a oraşului, de altfel cea mai săracă în ceea ce priveşte zonele comerciale, va fi ridicat "Ice Plaza". Noul centru comercial va fi construit pe Calea Timişoarei, la sud de calea ferată, beneficiarul fiind "Ice Property" SRL. Complexul comercial va cuprinde un hipermarket şi un centru comercial, dar şi amenajarea spaţiului din preajma construcţiei (drumuri, platforme, parcaje pentru automobile, alei pietonale, doc pentru camioane).

Şi compania imobiliară "Meinl European Land", controlată de banca austriacă "Meinl Bank", a anunţat că intenţionează să dezvolte, la Arad, un centru comercial cu o suprafaţă de circa 60.000 mp, care va conţine spaţii de închiriat. Investiţia se va ridica la 70 milioane de euro iar finalizarea proiectului este prevăzută pentru anul 2009.

Deşi a achiziţionat terenul pe care urma să construiască un centru comercial la Arad, dezvoltatorul irlandez "Mivan" a anunţat, la începutul lunii martie, că renunţă la proiectul "Tiago Mall". Oficialii companiei şi-au motivat decizia evocând faptul că piaţa mallurilor din Arad este deja saturată. Mivan dezvoltă centrele comerciale din România în parteneriat cu grupul irlandez Moritz, primele şapte mall-uri anunţate, anul trecut, fiind cele din Arad, Oradea, Braşov, Târgu-Mureş, Ploieşti, Bacău şi Sibiu. Centrele comerciale, dezvoltate sub marca Tiago Mall, vor avea suprafaţe închiriabile între 25.000 mp şi 30.000 mp şi vor cuprinde, pe lângă galeriile comerciale, săli de cinema, restaurante şi spaţii de parcare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional