Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Arad - Spaţii industrialePatru parcuri industriale şi logistice vor deveni funcţionale în 2008

F.A. Investiţii /

Parcul industrial UTA, amenajat de compania "UTA-ARED"

Parcul industrial UTA, amenajat de compania "UTA-ARED"

"UTA-ARED" construieşte parcuri industriale de peste 70 milioane de euro

Parcurile industriale din Municipiul Arad continuă să rămână afaceri rentabile pentru investitori. Astfel, în acest an, nu mai puţin de patru astfel de proiecte vor deveni funcţionale. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, susţine că aşezarea geografică a oraşului, la intersecţia drumurilor comerciale şi apropierea de graniţă, sunt atracţiile menite să aducă investitori în Arad. Totodată, oraşul este cel mai important nod al reţelelor de transport rutiere şi feroviare transeuropene din vestul României, inclus în Coridorul IV Pan European, care leagă Europa de Vest de ţările Europei de Sud - Est şi Asiei Centrale. "Un alt element de atractivitate pentru investitori îl constituie infrastructura extinsă, forţa de muncă calificată şi bogata tradiţie industrială din oraş", apreciază domnul Falcă.

"UTA-ARED" construieşte parcuri industriale de peste 70 milioane de euro

Compania arădeană "UTA - ARED" va livra, până în anul 2009, două parcuri industriale, în urma unei investiţii de peste 70 milioane de euro. Potrivit lui Bogdan Valcan, reprezentantul dezvoltatorului, Parcul Industrial UTA 1 este un proiect în plină dezvoltare, având deja peste 50 de chiriaşi pe o suprafaţă construită de 44.310 mp şi o suprafaţă de teren de 56.521 mp. Parcul Logistic UTA 2 este în faza de construcţie.

Domnia sa a precizat: "Parcul Industrial UTA 1 dispune de zone de teren parcelate cu căi de acces şi utilităţi asigurate. Parcelele se oferă potenţialilor clienţi spre vânzare ca teren sau/şi teren plus construcţie. Construcţiile se fac pe baza proiectelor proprii sau a beneficiarilor. De asemenea, oferim spre închiriere hale industriale modulate de la 150 mp la 10.000 mp cu toate utilităţile incluse".

Suprafaţa totală a parcului este de 116.805 mp, din care 74.113 mp reprezintă construcţiile. Până la sfârşitul anului, reprezentanţii companiei şi-au propus să livreze 69.701 mp de teren şi o suprafaţa construită de 53.776 mp. "Până în luna decembrie a acestui an estimăm un număr de peste 70 de chiriaşi care vor oferi peste 1.400 de locuri de muncă", susţine Bogdan Valcan.

Pentru anul 2008, conducerea "UTA - ARED" prevede extinderea suprafeţei de teren funcţională până la 77.390 mp, iar a celei construite până la 59.594 mp. De asemenea, se doreşte ca numărul chiriaşilor să depăşească 100, cu peste 1.600 locuri de muncă. Valoarea totală a acestui proiect este de 56 milioane de euro.

Parcul Logistic UTA 2 va fi un modern centru logistic de producţie şi de servicii din Arad, ce se va întinde pe o suprafaţă de peste 145.800 mp. În acest caz, vor fi livraţi peste 64.500 mp de hale indus-triale cu spaţii de birouri şi facilităţi administrative. Parcul va oferi spre vânzare şi închiriere hale industriale proiectate pentru activităţi de depozitare şi manipulare marfă. Totodată, se vor construi drumuri de acces şi 8.000 mp de hale de depozitare, cu înălţime de 10 metri, rampe de încărcare şi descărcare TIR, uşi de acces şi spaţii administrative.

Până în prezent, Aradul nu a avut un centru logistic de o asemenea amploare. Într-o astfel de locaţie, companiile specializate preiau marfa producătorilor, o depozitează şi apoi o transportă la destinaţia dorită. Parcul logistic are şi rolul de a colecta şi direcţiona fluxurile de mărfuri destinate producătorilor. Valoarea proiectului este de 21 milioane de euro, iar termenul de finalizare este anul 2009.

Deoarece serviciile logistice la standarde europene nu sunt cunoscute, încă, în România, unde logistica este confundată cu depozitarea şi manipularea de mărfuri, administraţia "Logistic Park UTA" intenţionează ca, în colaborare cu o companie germană specializată, să înfiinţeze un proiect pilot. Acesta, pe o suprafaţă de depozitare de 5.000-6.000 mp, va oferi servicii complete de logistică societăţilor interesate, inclusiv evidenţa completă a produselor din depozit şi optimizarea proceselor.

Şi "Imotrust" Arad investeşte peste 10 milioane de euro în parcuri industriale

Compania arădeană "Imotrust" va cons-trui tot două parcuri indus-triale, printr-o investiţie de peste 9 milioane de euro. Finanţarea provine din surse proprii şi credite bancare. Unul dintre proiectele companiei, denumit Parcul Industrial Vest, constă în 10.000 mp de hale, destinate închirierii sau vânzării, şi necesită o investiţie de circa trei milioane de euro.

Primele hale vor fi date în folosinţă în luna mai, proiectul urmând să fie definitivat până la sfârşitul anului, a declarat Cristian Hnatiuc, directorul de marketing al companiei. Halele de depozitare şi producţie, birourile şi spaţiile conexe fac parte din Parcul Industrial Vest, situat în zona industrială de vest a oraşului Arad. Construcţiile sunt de tip "greenfield", fiind realizate după cele mai exigente standarde europene.

Zona în care va fi amenajat parcul dispune de acces (auto, tir, CFR, tramvai, autobuz şi pietonal), care se va realiza direct din şoseaua de centură care leagă oraşul Arad de principalul punct de frontieră al României, Nădlac.

Cealaltă unitate de acelaşi tip dezvoltată de "Imotrust", Parcul Industrial Sud, va cuprinde 20.000 mp de hale şi va absorbi o investiţie totală de şase milioane de euro. Lucrările au fost iniţiate în primăvara acestui an, iar primele hale vor fi predate la cheie la finele anului în curs. Întregul proiect are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2008.

Proiectul Parcului Industrial Sud are toate elementele tehnice identice cu cele ale Parcului Industrial Vest. Zona are un potenţial foarte dezvoltat, urmând să beneficieze de o infrastructură complet nouă (drumuri, electricitate, gaz, etc). Mai mult, zona va avea acces direct la viitoarea autostradă care leagă Vama Nădlac de Timişoara. Accesul în Parcul Industrial Sud se va face direct din autostrada Arad - Timişoara, toate halele având accesul direct garantat.

"Imotrust" Arad are deja dezvoltate mai multe proiecte industriale în municipiu, putând pune la dispoziţie hale industriale şi de producţie, precum şi spaţii de birouri şi clădiri conexe în diferite zone ale oraşului. Astfel, Platforma "Arconserv" a fost constituită după modelul parcurilor industriale şi este situată în Cartierul Aradul Nou, la 150 metri de noua şosea de centură. În prezent, în incintă activează societăţi comerciale atât cu capital român, cât şi străin, cu activitate în cele mai varii domenii: producţie textile, încălţăminte, confecţii metalice, piese şi accesorii auto, tipografie.

Platforma industrială "Imotrust" se constituie din hale de producţie şi depozitare şi spaţii comerciale pe o suprafaţă totală construită de 4.600 mp. Accesul pe platformă se face direct din Calea Aurel Vlaicu, cea mai importantă arteră a municipiului.

"Cefin Logistics Park" oferă peste 44.000 mp

"Europolis", unul din liderii imobiliari din Europa Centrală şi de Est, împreună cu "Cefin" dezvoltă "Cefin Logistics Park Arad" (CLPA) în zona industrială din sudul Aradului. Construcţia parcului se va încheia tot în acest an. CLPA va fi un parc logistic de clasa A, constituit dintr-o mare clădire de depozitare şi o clădire multifuncţională, ce va oferi spaţii pentru servicii, vânzare cu amănuntul şi birouri. "Europolis" investeşte în CLPA 34 milioane de euro.

Suprafaţa închiriabilă în cadrul acestei proprietăţi se ridică la aproximativ 44.160 mp de depozite, 2.200 mp de birouri amplasate la mezaninul depozitului, 3.900 mp de spaţii pentru utilizare mixtă (birouri, vânzare cu amănuntul) în cadrul clădirii multifuncţionale şi aproximativ 30.000 mp de parcare, în afară de platforma de încărcare a depozitului.

Depozitul va avea un singur nivel şi va încorpora şi o zonă de birouri partajate. Clădirea multifuncţională va fi utilizată în principal ca spaţiu de birouri şi va oferi servicii cum ar fi cantină, minimarket şi duşuri pentru angajaţi şi pentru şoferii de camion.

Zona Industrială Sud Arad aşteaptă investitori

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, estimează că Zona Industrială Sud, cea mai nouă a oraşului, va atrage investiţii de peste 150 milioane de euro, în următorii doi ani. Domnia sa a subliniat: "S-au vândut deja 50 de hectare de teren şi câteva fabrici sunt în construcţie. Estimăm că în doi ani vor fi create aproximativ 5.000 de locuri de muncă, iar investiţiile totale le vor depăşi pe cele realizate în celelalte zone industriale din oraş".

Agenţii imobiliari arădeni susţin faptul că, în continuare, companiile vor prefera să închirieze spaţii deja construite sau în stadiu de finalizare din cauza nevoii de adaptare rapidă la necesităţile pieţei. "Cu preponderenţă companiile mari, care au o strategie de dezvoltare bine definită şi care au nevoie de spaţii logis-tice mari, cer din timp astfel de spaţii", ne-a declarat Gabriela Bej, director de divizie în cadrul companiei imobiliare "Casadomi".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional