Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

AradViitoarea autostradă Nădlac - Deva, rol cheie în redesenarea urbană a Aradului

F.A. Investiţii /

Podul Traian din cartierul Aradul Nou

Podul Traian din cartierul Aradul Nou

Primăria vrea să atragă investitori pentru Cetatea Aradului

Dezvoltarea Municipiului Arad ca un sistem urban echilibrat şi policentric este unul dintre obiectivele strategice ale administraţiei din oraşul de pe Mureş, obiectiv prevăzut în Strategia de dezvoltare a municipiului pe anii 2007 -2013. Integrarea în sistemul european de transport a infrastructurii rutiere locale, fluidizarea traficului şi îmbunătăţirea siguranţei circulaţiei, autostrada de pe culoarul IV Pan European, reconversia Cetăţii şi Zona Metropolitană sunt doar câteva dintre ţintele majore menite să transforme Aradul într-un pol economic reprezentativ din vestul ţării.

Noua hartă urbanistică a Aradului va cuprinde, din acest an, schimbări majore, ne-a declarat primarul Gheorghe Falcă. Construirea autostrăzii de pe culoarul IV Pan European a impus realizarea unui nou plan de dezvoltare urbanistică, prin care să se îmbine tradiţiile istorice cu modernismul. Domnul Falcă ne-a precizat: "Ne dorim reglementarea regimului construcţiilor, adoptarea noului Plan Urbanistic General, prin adaptarea proiectelor la nevoile actuale ale municipiului. Mă refer la posibilităţile de dezvoltare policentrică ale municipiului, creşterea competitivităţii prin crearea unei zone metropolitane, cu beneficii atât pentru municipalitate, cât şi pentru localităţile din imediata apropiere, prin extinderea utilităţilor şi a altor servicii municipale. Apoi, urmează modernizarea infrastructurii de circulaţie şi transport, reducerea timpului de traversare a oraşului, creşterea gradului de siguranţă în trafic, creşterea duratei de exploatare prin aplicarea unor tehnologii moderne, extinderea sistemului de semaforizare, reabilitarea tuturor trotuarelor şi a aleilor dintre blocuri, scăderea gradului de poluare în municipiu, inclusiv prin promovarea formelor nepoluante de transport".

Racordarea Aradului la viitoarea autostradă Nădlac - Arad - Timişoara - Lugoj - Deva este unul dintre obiectivele majore care va aduce un plus de modernism urbanismului dominat de istorie al oraşului. Astfel, în partea de sud a Aradului, noua autostradă va genera o dezvoltare majoră din punct de vedere al infrastructurii. Primarul municipiului Arad susţine că din acest proiect mai face parte o nouă centură ocolitoare şi un pod peste Mureş.

Regulament nou pentru zona protejată

Astfel, prin actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) şi a regulamentului local de urbanism, adminis-traţia locală doreşte echilibrarea şi eficientizarea dezvoltării spaţiale, în conformitate cu necesităţile de extindere ale oraşului şi cu încadrarea în standardele europene. Gheorghe Falcă ne-a spus că se doreşte elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona protejată şi a regulamentului de urbanism aferent, prin care se vor impune reguli în vederea revitalizării şi reabilitării centrului vechi al oraşului. Vor fi menţinute şi puse în valoare toate clădirile cu valoare istorică şi arhitecturală.

La capitolul regenerare urbană, este prevăzută creşterea rolului cartierelor municipiului Arad în dezvoltarea economică locală, prin regenerarea unor părţi ale oraşului, cu scopul reducerii disparităţilor existente. Domnul Falcă a explicat: "Se impune reabilitarea mediului construit, dezvoltarea centrelor de cartier şi a spaţiilor publice pentru a creşte calitatea vieţii şi a încuraja activităţile economice. De asemenea, dorim reabilitarea, restaurarea şi realizarea de lucrări conexe de amenajare a obiectivelor care aparţin patrimoniului istoric şi cultural, crearea unui cadru de sprijin pentru proprietarii clădirilor de patrimoniu sau a imobilelor aflate în zona de protecţie, în vederea reabilitării aces-tora. Mai dorim reabilitarea sau demolarea clădirilor din proprietatea sau administrarea municipiului, aflate într-o stare avansată de degradare, elaborarea unui plan de conservare a clădirilor istorice, reabilitarea termică a clădirilor, reabilitarea şi reconversia zonelor industriale dezafectate".

Ştrandul Neptun, atracţie europeană în valoare de 82 milioane de lei

Amenajarea Ştrandului "Neptun" este unul dintre cele mai aşteptate proiecte, după cel al autostrăzii şi al reconversiei Cetăţii. Considerat o mini-staţiune, ştrandul atrage, anual, mii de turişti. Modernizarea acestuia a debutat la sfârşitul lunii martie a acestui an. Municipalitatea arădeană a finalizat, în timp record, studiul de fezabilitate privind amenajarea Ştrandului Neptun, iar după organizarea licitaţiei privind desemnarea constructorului a demarat prima etapă a modernizării. Valoarea lucrărilor ce ar urma să fie executate a fost calculată la aproape 82 milioane de lei.

Lucrările constau în supraînălţarea unor corpuri de clădire pentru realizarea de magazine şi alte spaţii, amenajarea intrării în zona de agrement (cu parcări şi alte obiective), realizarea de grupuri sanitare, realizarea unor staţii de tratare - recirculare - încălzire a apei, realizarea unei staţii de pompare ape uzate menajere, reabilitarea grupurilor sanitare existente. La acestea se adaugă reabilitarea şi extinderea reţelelor de iluminat public, extinderea reţelelor de apă şi realizarea de reţele de apă termală, realizarea reţelei de canalizare, dar şi a unui bazin cu valuri.

Printre lucrările incluse în proiectul comandat de primărie se numără şi realizarea unor pasarele noi, în lungime de 140 metri şi lăţime de 5 metri. Primăria vrea să realizeze accese auto şi pietonale la zona de agrement (inclusiv un sens giratoriu la intrarea în ştrand), drumuri şi platforme auto şi pietonale, parcaje, amenajarea terenului (reamenajarea malului ca zonă de agrement), amenajarea peisageră, construcţii, dotări, mobilier urban etc.

Primăria vrea să atragă investitori pentru Cetatea Aradului

Primarul Municipiului Arad ne-a declarat că redarea Cetăţii Aradului circuitului civil reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase proiecte care va da un plus de valoare dezvoltării urbanistice a oraşului. Municipalitatea mai face demersuri pentru introducerea cetăţii pe lista monumentelor din patrimoniul mondial al UNESCO, fapt ce ar permite obţinerea de fonduri pentru ca obiectivul să fie transformat într-un centru civic de interes internaţional.

Cetatea dispune de spaţii foarte largi în cazemate şi bastioane şi de o veche piaţă. Planurile autorităţilor vizează înfiinţarea, în clădirile existente, a unui campus universitar (cu bibliotecă, muzeu, spaţii pentru cercetare), a unui observator astronomic şi a unui hotel. Proiectul mai prevede un teatru închis şi unul în aer liber, centre info-turistice, spaţii pentru concerte, alimentaţie publică şi un centru internaţional de afaceri. Primăria intenţionează să atragă investitori pentru exploatarea Cetăţii Aradului după ce acest obiectiv va intra în circuitul civil.

Zona Metropolitană va include 43 de localităţi

Administraţia locală a Municipiului Arad intenţionează să dezvolte o zonă metropolitană, proiect care va ajuta la accesarea unor semnificative fonduri europene. Din punct de vedere geografic, Zona Metropolitană Arad va însemna o extindere teritorială în jurul oraşului, în suprafaţă totală de 51.638 hectare. Acest lucru în-seamnă, pe lângă municipiu, încă 43 de comune şi sate.

Localităţile potrivite pentru construcţia de locuinţe sunt comuna Şofronea, care are un potenţial de dezvoltare urbanistică extraordinar, dar şi în comunele Livada sau Vladimirescu. Acestea sunt localităţi foarte apropiate de Arad, cu acces rapid în zonele industriale, unde există forţa de muncă necesară.

În acest context, Municipiul Arad va mai avea încă două zone industriale noi, până în anul 2013. Una dintre ele va fi amenajată pe locul pe care există acum fostul Combinat Chimic din localitatea Vladimirescu, iar cea de-a doua, la ieşirea din Arad, spre localitatea Horia, unde va fi relocată fabrica de mobilă IMAR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional