Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Arena Cluj: Anul viitor Clujul va avea un stadion la standarde europene

F.A. Investiţii /

 Arena Cluj: Anul viitor Clujul va avea un stadion la standarde europene

Un nou stadion de nivel internaţional va fi inaugurat anul viitor pe locul fostului stadion "Ion Moina" din Cluj-Napoca. "Arena Cluj" vine în întâmpinarea lipsei infrastructurii sportive din judeţ, ridicând nivelul facilităţilor sportive din Cluj la standarde europene.

Execuţia proiectului se află într-un stadiu avansat, la jumătatea lunii septembrie fiind în plină derulare lucrările la finisaje, gradene şi acoperiş. Stadionul va găzdui prima sa întrecere sportivă în vara anului 2011 iar evenimentul va fi, după toate probabilităţile, unul de referinţă.

"Stadionul este o promisiune mai veche făcută clujenilor. Infrastructura sportivă a Clujului suferă din multe puncte de vedere. Clujul excelează la sportul de sală nu la cel de outdoor", ne-a declarat domnul Victor Popa, purtător de cuvânt în cadrul Consiliului Judeţean Cluj.

Stadionul este realizat din banii Consiliului Judeţean Cluj

Ridicarea "Arenei Cluj" este finanţată în totalitate de Consiliul Judeţean Cluj. Investiţia se ridică la 45 milioane de euro. Stadionul va avea o capacitate de 30.596 locuri şi va cuprinde un teren de fotbal respectând normele FIFA (Fédération Internationale de Football Association) şi UEFA (Union of European Football Associations), pistă atletism categoria A, accese, parcaje, reţele şi racorduri utilităţi.

Vechiul stadion "Ion Moina" se afla la începutul anilor "90 într-o stare avansată de degradare, nemaifăcând faţă cerinţelor practicării sportului. În anul 2008 stadionul a fost complet demolat pentru a face loc noii construcţii.

Finalizarea demolării a permis Consiliului Judeţean să organizeze licitaţia pentru construirea viitoarei arene.

115,55 miloane lei investite în serviciile de proiectare şi execuţie

Contractul de proiectare plus execuţie, în valoare de 115,55 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în iulie 2009 unui consorţiu de firme clujene: Asocierea formată din S.C ACI SA Cluj, SC Transilvania Construcţii SA Cluj, SC Con-A SRL Sibiu, Universitatea Tehnică Cluj, SC Dico şi Tiganaş Birou de proiectare SRL Cluj, SC Bogart Construct Cluj, SC Das Engineering Grup Cluj, SC Grup 4 Instalaţii Cluj.

Pentru asigurarea serviciilor de asis­tenţă tehnică şi dirigenţie de şantier în septembrie 2009 a fost semnat un contract de 395,5 mii lei cu firma Cartel Bau SA , de asemenea din Cluj.

Lucrările sunt pe ultima sută de metri

Până la finele anului 2009 au fost finalizate lucrările de construire a infrastructurii arenei, în cursul acestui an urmând a se lucra exclusiv la suprastructură.

La jumătatea lunii septembrie 2010 se lucra la acoperiş şi se montau elementele pentru susţinerea acoperişului în unele sectoare. Aproape sunt finalizate lucrările la încăperi. "La urmă va fi aplicat gazonul, se vor face pista şi toate dotările. Ne apropiem de finalul muncii brute, apoi trebuie făcută toaletarea investiţiei. La mijlocul anului 2011 stadionul trebuie să fie gata", ne-a precizat domnul Victor Popa.

Conform proiectului, noul stadion este conceput din îmbinarea a patru obiecte (două tribune şi două peluze). Acestea vor conţine, în principal, dotări pentru confortul publicului, precum şi spaţiile absolut necesare impuse în organizarea funcţională a obiectivului: vestiare, săli de conferinţă, săli de presă, etc. În ansamblul stadionului vor mai fi cuprinse spaţii pentru cluburile sportive (atletism, scrimă, ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masă), spaţii de antrenament acoperite, muzeul sportului şi cabinete medicale. Stadionul va avea şi parcare pentru acces rapid.

Stadionul va fi acreditat de cele mai importante organisme sportive europene

Se vor face, de asemenea, toate demersurile pentru obţinerea tuturor acreditărilor necesare pentru a putea găzdui evenimente până la nivel european. Stadionul va fi acreditat de FIFA, UEFA şi Federaţia Internaţională de Atletism.

Viitoarea arenă sportivă face parte dintr-un proiect mult mai amplu, care include construirea unei clădiri turn multifuncţionale, care va avea 25 de etaje, legată de arena sportivă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional