Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ARSCM A LANSAT HARTA PROIECTELOR SMART CITYAlba Iulia - oraşul din ţara noastră cu cele mai multe proiecte inteligente

Smart City /

Alba Iulia - oraşul din ţara noastră cu cele mai multe proiecte inteligente
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Programul-pilot "Harta Proiectelor Smart City" a fost lansat, luna trecută, de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM). Menit să monitorizeze proiectele propuse de autorităţi pentru tranziţia către oraşe inteligente, în prima etapă programul prezintă localizarea proiectelor de tip "smart city", pe teritoriul ţării, precum şi informaţii despre acestea.

    Conform reprezentanţilor ARSCM, harta este actualizată constant cu informaţiile obţinute de la autorităţile locale.

    În cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului în curs, programul va prezenta analize detaliate de la cei care implementează aceste proiecte, dar mai ales exemple de bună practică. "«Harta Proiectelor Smart City» este un instrument util, pus la dispoziţie gratuit de către ARSCM, important atât pentru autorităţile abilitate, ca să-şi prezinte soluţiile către cea mai importantă comunitate smart, cât şi pentru prezentarea proiectelor cu grad crescut de replicabilitate", au subliniat sursele citate.

    Printre proiectele analizate se află "Sistemul de monitorizare a traficului şi alte soluţii inteligente", "Iluminatul Inteligent", "Monitorizarea calităţii aerului", "Monitorizarea consumului de apă şi pierderile din reţea", "Soluţia pentru analiza şi raportarea veniturilor bugetare", "Soluţia de barometru public ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme", "Aplicaţia pentru programare online a căsătoriilor, respectiv Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluţii mobile de raportare a incidentelor".

    Până la data de 28 august, cele mai multe proiecte smart city, respectiv 48, au fost înregistrate la primăria Alba-Iulia, companiile interesate de dezvoltarea acestui tip de proiecte în zona Alba fiind Orange România, Siemens, Microsoft România, Schreder.

    Printre obiectivele care se au în vedere în respectiva regiune se numără monitorizarea traficului, iluminatul Inteligent, monitorizarea calităţii aerului, monitorizarea consumului de apă şi pierderilor din reţea, securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, hotspoturile Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice, soluţia de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii, o platformă turistică integrată, serviciul de închiriere biciclete electrice etc.

    Primăria Sibiu este o altă autoritate locală care urmăreşte dezvoltarea unui oraş inteligent, aceasta anunţând un număr de 8 proiecte smart, depuse de ANRE şi Tursib. Acestea vizează contoarele inteligente şi măsurarea inteligentă, automatizările de reţea şi aplicaţii Smart Grid, transportul cu vehiculele electrice, integrarea regenerabilelor, sistemele de stocare a energiei, iluminatul public eficient, tehnicile pentru creşterea informării consumatorilor privind consumul de energie, staţiile de încărcare a maşinilor electrice.

    Şapte proiecte smart city au fost anunţate în Cluj-Napoca, acestea prevăzând:

    - Smart Parking;

    - Energie Regenerabilă;

    - Relaţia cetăţean-primărie;

    - Energie şi mediu;

    - IT&C;

    - Staţii de încărcare a maşinilor electrice.

    Primăria Capitalei a transmis Asociaţiei care actualizează această hartă că, până în 28 august, Enel, I"Velo, Telekom România şi ZebraPay intenţionează să investească într-un număr de şase proiecte: Smart Energy, Bike Sharing, Autobuze Electrice, IT&C, Terminale de tip self-service, Staţii de încărcare a maşinilor electrice.

    Un proiect de infrastructuri inteligente urmează să fie dezvoltat şi în localitatea Voluntari.

    Cinci proiecte similare (smart parking, mobilitate, IT&C, relaţia primărie-cetăţean, contoare cu citire la distanţă) ar urma să fie implementate în Oradea, companiile care s-au arătat interesate fiind Tpark, Arobs Track GPS, Info Park IT, Compania de Apă Oradea.

    Câte patru proiecte au fost anunţate de primăriile Braşov şi, respectiv Timişoara.

    În proiectele de la Braşov (smart parking, iluminat inteligent, staţie pentru încărcarea maşinilor electrice, trecere de pietoni inteligentă) este interesată să participe compania Tpark, în timp ce, la Timişoara, societăţile care şi-au manifestat interesul sunt ZTE, Orange România, Continental AQUATIM. Aici, proiectele smart city au ca obiective smart parking-ul, IT&C, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, contoarele cu citire la distanţă.

    Trei obiective smilare au fost anunţate şi în Constanţa, unde Grupul Telekom a lansat, împreună cu chinezii de la ZTE, un proiect smart-city.

    UTI intenţionează să investească la Iaşi, unde au fost anunţate trei proiecte privitoare la mobilitate, staţii de încărcare a maşinilor electrice şi la un sistem de management adaptiv al traficului.

    Siemens România şi ELBA vor să meargă în Reşiţa, care a anunţat două proiecte smart city, pentru managementul inteligent al traficului şi pentru soluţii de iluminat inteligent.

    Altă autoritate beneficiară de astfel de proiecte este Primăria Mioveni, unde Asociaţia Română a Compostului şi Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară şi-au anunţat intenţia să investească în proiectul "Smart Waste".

    În Tulcea urmează să fie realizată o trecere de pietoni inteligentă, în Mehedinţi - o seră inteligentă, în Piatra Neamţ Telekom România va amenaja bănci inteligente cu prize electrice, în Galaţi urmează să dezvolte sistemul inteligent de monitorizare a traficului, la Bacău BERD investeşte în iluminatul Inteligent, la Botoşani SC Nova Apaserv şi BERD sunt interesate de contorizările inteligente, în timp ce Primăria Târnăveni, din judeţul Mureş este în stadiul de certificare Smart City.

    Conform ARSCM, un prim set de concluzii asupra proiectelor smart city din ţara noastră va fi prezentat la Predeal, în perioada 22-24 septembrie 2017, în ocazia lansării programului "Caravana Smart City", alături de principalii factori de decizie din administraţie.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional