Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Asociatiile de proprietari ar trebui sa fie de utilitate publica

A.D. Perspective /

Asociatiile de proprietari ar trebui sa fie de utilitate publica

Asociatiile de proprietari ar trebui sa fie declarate de utilitate publica pentru a inlesni posibilitatea primariilor de a le acorda ajutoare financiare si subventii, a afirmat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatilor de Proprietari Habitat in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiilor de Proprietari.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari au solicitat autoritatilor sa modifice de urgenta legislatia privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, a legislatiei privind serviciile comunitare de utilitati publice, asigurarea obligatorie a locuintelor, cresterea eficientei energetice a cladirilor de locuit, precum si modificarea si completarea Programului Casa Verde (privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila).

Avand in vedere iminenta liberalizare a preturilor la energie, Liga Asociatiilor de Proprietari solicita adoptarea de urgenta a unei scheme de sustinere eficienta a consumatorilor vulnerabili.

De asemenea, asociatiile de proprietari mai cer introducerea in Constitutie si in legislatia nationala referitoare la constructia de locuinte a dreptului a locuinta, resectiv la locuire decenta.

In opinia deputatului Gheorghe Udriste, legea asociatiilor de proprietari trebuie rescrisa deoarece si-a pierdut coerenta in urma numeroaselor modificari care i-au fost aduse de-a lungul timpului. Pe de alta parte, legea trebuie adaptata la conditiile actuale, incluzand aici si reabilitarea termica a locuintelor.

Doua miliarde euro pentru reabilitare termica

Romania necesita investitii totale pentru reabilitarea termica a locuintelor de aproximativ 10 miliarde de euro. O sursa importanta de finantare, ar urma sa vina de la Uniunea Europeana in perioada 2014-2020, respectiv in jur de doua miliarde de euro, a mentionat Serban Danciu, task force manager pentru Romania in cadrul Institutului European pentru Performanta Cadirilor (BPIE).

O sursa alternativa de finantare ar putea veni din partea companiilor de servicii energetice (ESCO), considera domnul Danciu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional