Asociatiile de proprietari ar trebui sa fie declarate de utilitate publica pentru a inlesni posibilitatea primariilor de a le acorda ajutoare financiare si subventii, a afirmat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatilor de Proprietari Habitat in cadrul Conferintei Nationale a Asociatiilor de Proprietari.
Reprezentantii asociatiilor de proprietari au solicitat autoritatilor sa modifice de urgenta legislatia privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, a legislatiei privind serviciile comunitare de utilitati publice, asigurarea obligatorie a locuintelor, cresterea eficientei energetice a cladirilor de locuit, precum si modificarea si completarea Programului Casa Verde (privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila).
Avand in vedere iminenta liberalizare a preturilor la energie, Liga Asociatiilor de Proprietari solicita adoptarea de urgenta a unei scheme de sustinere eficienta a consumatorilor vulnerabili.
De asemenea, asociatiile de proprietari mai cer introducerea in Constitutie si in legislatia nationala referitoare la constructia de locuinte a dreptului a locuinta, resectiv la locuire decenta.
In opinia deputatului Gheorghe Udriste, legea asociatiilor de proprietari trebuie rescrisa deoarece si-a pierdut coerenta in urma numeroaselor modificari care i-au fost aduse de-a lungul timpului. Pe de alta parte, legea trebuie adaptata la conditiile actuale, incluzand aici si reabilitarea termica a locuintelor.
Doua miliarde euro pentru reabilitare termica
Romania necesita investitii totale pentru reabilitarea termica a locuintelor de aproximativ 10 miliarde de euro. O sursa importanta de finantare, ar urma sa vina de la Uniunea Europeana in perioada 2014-2020, respectiv in jur de doua miliarde de euro, a mentionat Serban Danciu, task force manager pentru Romania in cadrul Institutului European pentru Performanta Cadirilor (BPIE).
O sursa alternativa de finantare ar putea veni din partea companiilor de servicii energetice (ESCO), considera domnul Danciu.