Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

AUGUSTIN GOGA, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL PRIMĂRIEI:"Primăria Breaza nu a emis nicio autorizaţie de demolare a castelului Brâncoveanu"

RAMONA RADU Piaţa Imobiliară /

Castel Brâncoveanu di Breaza (sursa foto: campinatv.ro)

Castel Brâncoveanu di Breaza (sursa foto: campinatv.ro)

Actualul proprietar al Castelului Brâncoveanu, din oraşul Breaza, judeţul Prahova, SC Uzin International SA, a solicitat Primăriei, în ianuarie 2017, un certificat de urbanism de informare, care, însă, nu ţine locul unei autorizaţii de construire şi nici nu îi conferă proprietarului dreptul de a exercita lucrări de construcţie, de intervenţie asupra clădirii existente, de demolare, ori de vânzare a imobilului către instanţe care ar putea avea alte interese şi ar putea schimba destinaţia acestuia, ne-a declarat, recent, domnul Augustin Goga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Breaza.

Aceste declaraţii vin în contextul în care, recent, au apărut informaţii în presă cu privire la construirea unui supermarket pe locul pe care este aşezat, în prezent, Castelul Brâncoveanu din Breaza, ceea ce a dus la proteste din partea locuitorilor.

Conform declaraţiilor lui Augustin Goga, acest certificat de urbanism de informare i-ar putea folosi proprietarului spre a pune la dispoziţia unor eventuali investitori informaţii despre imobilul respectiv (dacă se construieşte în zonă, dacă există datorii către stat etc.), proprietarul având obligaţia, impusă de lege, de a întreţine clădirea. De asemenea, Augustin Goga susţine că, pe fondul degradării clădirii, Primăria Breaza l-a amendat pe proprietar, în baza legii care îl obligă pe acesta să întreţină imobilul.

Castelul, construit între anii 1710-1714, de către Toma Cantacuzino, general în armata lui Constantin Brâncoveanu, dar nu este inclus în patrimoniul cultural, ne-a mai spus domnul Goga. El nu figurează pe lista obiectivelor istorice, iar în acest sens, ar fi necesar ca un expert delegat de la Ministerul Culturii şi Cultelor să stabilească, în urma unei analize, dacă imobilul poate fi inclus pe lista monumentelor istorice.

Potrivit lui Augustin Goga, după eliberarea certificatului de urbanism de informare, situaţia castelului din Breaza a atras şi atenţia unui ONG (Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice), cu sediul în Târgovişte, Dâmboviţa, reprezentată prin avocatul Novac Bogdan. Asociaţia a făcut diverse demersuri cu scopul de a reuşi ca acest imobil să nu fie demolat sau înstrăinat în vreun fel, iar domnul Goga ne-a reasigurat de faptul că Primăria oraşului nu a emis nicio autorizaţie de demolare a acestuia.

Mai mult decât atât, domnia sa ne-a spus că reprezentanţii Consiliului Local l-au informat că ONG-ul respectiv a făcut, în luna martie a anului în curs, o adresă scrisă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova (DJC Prahova), în care a cerut clasarea în rândul monumentelor istorice a Castelului Brâncoveanu, în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Ca urmare a acestui demers, DJC Prahova a comunicat Primăriei din Breaza că a început demersurile în acest sens şi că a declanşat procedura de clasare a acestui imobil, clădirea în cauză aflându-se, acum, sub incidenţa Legii 422/2001.

De asemenea, domnul Goga ne-a menţionat că şi Consiliul Local se va implica în această procedură.

Domnia sa a afirmat: "Legat de construcţia unui supermarket în locul Castelului, sunt doar zvonuri, momentan. E posibil să fi fost un investitor care să vrea să construiască un supermarket acolo, dar noi nu avem mai multe informaţii".

Purtătorul de cuvânt al primăriei din Breaza a adăugat, că în prezent, ca urmare a tuturor acestor demersuri, proprietarul acestui imobil poate aduce modificări clădirii, doar cu avizul DJC Prahova.

Totodată, domnul Goga ne-a declarat că SC Uzin International SA a cumpărat şi a deţinut, iniţial, o suprafaţă de 29.800 mp, mai mare decât cea actuală. Din aceasta, în anul 2012, a înstrăinat, prin vânzare, către Mega-Image, aproximativ 2.307 mp, iar în prezent, proprietarul imobilului mai deţine doar 27.454 mp din suprafaţa iniţială şi castelul.

Totodată, domnia sa a menţionat că proprietarul terenului şi al clădirii, în cauză, nici nu a solicitat primăriei oraşului un alt act, în afară de acel certificat, şi nici nu a înştiinţat instituţia locală cu privire la o eventuală înstrăinare a acestei proprietăţi: "SC Uzin International SA nu a anunţat primăria şi nici nu a solicitat vreun act, cu privire la înstrăinarea imobilului, dar noi am bănuit asta deoarece a cerut atunci acel certificat cu scopul de a-l pune, probabil, la dispoziţia unui posibil cumpărător".

Domnul Goga a menţionat că Primăria oraşului, în colaborare cu CJ Prahova, a intenţionat să cumpere imobilul, care aparţinuse moştenitorilor, însă această tranzacţie a fost împiedicată de preţul foarte ridicat, şi astfel a ajuns în proprietatea SC Uzin Interntional SA.

Uzin International, care deţine 31,6% din Uzinexport SA Bucureşti, a avut, în 2015, o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, o pierdere de 384.811 lei şi un singur salariat. Uzinexport SA Bucureşti era o afacere strategică a Securităţii în timpul lui Nicolae Ceauşescu.

Conform Monitorului Oficial, acţionarii Uzin International sunt Vili Dumitrache (7,71%), Nicolaide Matache (17,62%), Elena Macarie (5,29%), alţi acţionari (69,38%).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional