Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Austriecii de la "Immoeast" investesc aproape 120 milioane de euro în cel mai mare centru comercial şi de afaceri din Constanţa

F.A. Investiţii /

Proiect "Constanţa Harbourside"

Proiect "Constanţa Harbourside"

Compania austriacă "Immoeast Immobilien Anlagen" AG, divizie a grupului "Immofinanz Immobilien Anlagen" AG, cel mai mare fond de investiţii austriac din domeniul imobiliar, a demarat în luna iunie, la Constanţa, lucrările de construcţie a unui ansamblu de spaţii comerciale şi de birouri.

Valoarea întregii investiţii, realizată în sistem joint-venture, a fost estimată la aproximativ 120 de milioane de euro. Execuţia se va derula în două etape.

Prima etapă a proiectului "Constanţa Harbourside" urmează să fie finalizată în perioada septembrie - octombrie 2008 şi va include peste 30.000 mp destinaţi închirierii. Din aceştia, 21.000 mp sunt pentru spaţii comerciale şi 9.000 mp pentru birouri. Etapa a doua va fi demarată ulterior şi se va derula pe parcursul a 18 luni.

Centrul comercial şi de afaceri "Constanţa Harbourside" va fi amplasat pe versantul falezei dinspre port al străzii Traian, în zona porţilor de acces 3 - 4. Terenul este proprietate privată a beneficiarului "Harborside Imobiliara" SRL şi este liber de construcţii. În final, noul imobil va avea trei loturi proprietate privată a societăţilor "Harborside Hotel" SRL şi "Harborside Imobiliara" SRL, în suprafaţă totală de 16.000 mp.

Proiectul are autor englez, fiind realizat pe baza conceptului firmei de arhitectură "Design International" din Londra, alături de colectivul de proiectare multinaţional "City Centre Constanţa - mixed use development". Proiectul de arhitectură este naturalizat de firma constănţeană "Arhitectural Design" SRL Constanţa, şef de proiect arh. Alinta Isacov. Elaborarea proiectelor de rezistenţă şi instalaţii a fost făcută de "PBA International Engineering" SRL Bucureşti, iar studiul geotehnic, proiectul de consolidare şi drenare de "Hecon" SRL Constanţa, împreună cu un colectiv, coordonat de prof. dr. ing. Sanda Manea din Bucureşti.

Va fi rezolvată şi problema alunecărilor de teren din zona de faleză

De mai mulţi ani, versantul care constituie terenul de amplasare al "Constanţa Harbourside" este instabil şi necesită permanent lucrări de supraveghere şi întreţinere, precipitaţiile şi pierderile de apă din conductele de pe strada Traian determinând degradări rapide şi evolutive. Astfel, este foarte important aportul pe care construcţia centrului îl va aduce la îmbunătăţirea condiţiilor zonei, prin lucrările de infrastructură şi cele adiacente.

Centrul comercial va fi format, în prima etapă, din trei corpuri de clădire cu 6-14 niveluri

Proiectul constă într-o clădire unică (de tip "dală"), care va forma baza din care se vor înălţa trei construcţii separate, cu diferite forme şi volume, deasupra nivelului străzii Traian. Între clădirile înalte, sunt prevăzute amenajări peisagistice la nivelul străzii, ce vor articula întregul ansamblu. Centrul va beneficia de perspectiva spre port şi mare, constituindu-se în acealaşi timp şi într-o spectaculoasă mobilare a versantului falezei portuare. Întreaga structură va fi subliniată de linii fine şi elegante, atât faţada dinspre bulevardul Marinarilor, cât şi cea a intrării din strada Traian, fiind punctate cu elemente moderne de afisaj şi reclamă, din oţel inox, în forme sculpturale.

Suprafaţa construită şi cea desfăşurată, propuse să fie realizate în prima etapă, sunt de 7.737 mp, respectiv 70.897 mp.

Clădirile înalte sunt amplasate la minim 6 metri de carosabilul străzii, iar porţiunile subsoluri, parter şi etaj dintre construcţiile turn, se amplasează la minim 7 metri de carosabil.

Regimul de înălţime al centrului "Constanţa Harbourside", la corpul "dală", prevăzut pentru etapa I, este de şase subsoluri, parter şi etaj. Din acest corp, se vor ridica două clădiri tip "lamă" (în centru şi la vest) de birouri. Ele vor avea, în final, încă şapte etaje şi un nivel tehnic. Parterul clădirilor a fost considerat nivelul aflat la cota străzii Traian, trei subsoluri urmând să se facă sub cota străzii Marinarilor. Accesele carosabile şi la parcări se vor face din strada Marinarilor, iar cele pietonale din ambele străzi.

Funcţiunile care nu necesită lumină naturală au fost poziţionate sub nivelul străzii Traian. Turnurile de birouri, restaurantele şi spaţiul "food court" vor fi puse în valoare prin utilizarea unor materiale uşoare.

Sub cota străzii Marinarilor vor fi amenajate cele trei subsoluri propriu-zise, care vor adăposti o parcare subterană (25.230 mp), cu o capacitate totală de 588 locuri şi vor deservi diversele funcţiuni ale clădirii.

"Constanţa Harbourside" - un nou punct de atracţie turistică al oraşului

În cele trei subsoluri aparente ale clădirii "Constanţa Harbourside", care vor "îmbrăca" taluzul falezei, vor fi amenajate galerii comerciale de tip mall (23.200 mp) şi un atrium central spectaculos, cu jocuri de apă, elemente de design interior de ţinută şi cupole de iluminat zenital.

Peste cota străzii Traian se va afla corpul "dală" cu două niveluri înalte, care va adăposti spaţiile pentru restaurante (80 locuri la parter şi 210 la etaj) şi cinematografe (672 locuri în total) şi va avea o suprafaţă de 7.860 mp. În centrul acestui spaţiu a fost prevăzut golul atriumului, decorat cu elemente de artă monumentală, în care vor fi amplasate scări rulante şi ascensoare panoramice. Circulaţia publicului se va desfăşura perimetral acestui gol, cu acces la unităţile de alimentaţie publică de tip food court (snack bar, cafenele, restaurante etc). Cele două clădiri lamă cu câte şapte etaje şi un nivel tehnic fiecare, vor fi destinate spaţiilor pentru birouri (16.340 mp.).

După finalizarea primei etape de construcţie a obiectivului, de pe strada Traian vor fi vizibile două clădiri înalte de birouri, între care se vor afla intrarea principală, cinematografele, un ansamblu de spaţii cu restaurante, amenajate în jurul unui atrium, precum şi un centru comercial. Terasa peste dala urbană (clădirea îngropată în taluz) este tratată ca o piaţetă urbană, deschisă publicului, şi va beneficia de spaţii verzi, mobilier urban şi alei carosabile.

În a doua etapă investiţia va fi continuată, spre nord-est, cu restul lucrărilor prevăzute în proiect: spaţii comerciale, sector de alimentaţie publică, parcări (ce vor dubla, practic, capacitatea realizată în prima etapă), hotel, piscină etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional