Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BAIA MAREChiriile au întâietate, urmate de tranzacţiile cu garsoniere şi apartamente de două camere

F.A. Piaţa Imobiliară /

Chiriile au întâietate, urmate de tranzacţiile cu garsoniere şi apartamente de două camere

Scăderi considerabile de preţ la apartamentele noi

În Municipiul Baia Mare preţurile au scăzut cam cu 50% la apartamentele vechi, faţă de vara lui 2008, dar chiar şi aşa "95% din piaţă este îngheţată", relatează Gheorghe Ciure, directorul agenţiei imobiliare Reper. Activitatea se axează mai mult pe chirii, la care se adaugă tranzacţii cu garsoniere şi apartamente cu două camere.

Pe de altă parte, Viorel Dascălu, agent imobiliar la agenţia Luna Imobiliare, ne spune că pe lângă chirii sunt şi tranzacţii cu apartamente în blocuri noi, dar la un nivel foarte redus în ultimele luni.

Vorbind despre perspectiva pieţei în acest an, domnul Ciure consideră: "Nu ştiu dacă mai pot să scadă preţurile în Baia Mare, poate doar accidental, în municipiu oricum nu au fost niciodată preţurile aşa de mari, ca în Bucureşti sau Cluj Napoca. Doar în vara anului trecut s-a ajuns pentru vreo 2 - 3 luni la nivelul de 60.000 de euro pentru un apartament de două camere, dar de la jumătatea lui 2008 preţurile au fost normale, de 45 - 50.000 de euro pentru astfel de apartamente. Dacă mai scad preţurile nu se mai construieşte nimic, chiar şi aşa, din ce poate fi observat, nu se mai lucrează pe şantiere", relatează domnul Ciure.

Domnul Dascălu speră într-o relansare a pieţei imobiliare la sfârşitul verii.

Scăderi considerabile de preţ la apartamentele noi

În Baia Mare s-au construi multe case la roşu, iar o casă finisată, de 150 metri pătraţi, pe un teren de 200 - 300 de metri pătraţi costă în jur de 100.000 de euro. Nu prea sunt apartamente noi, doar un bloc terminat, iar altele sunt în construcţie. Sunt 10 autorizaţii eliberate de primărie pentru blocuri, dar nu s-a mai construit nimic, ne spune domnul Gheorghe Ciure.

La apartamentele noi, preţul este de 600 -750, maxim 800 de euro pe metrul pătrat, precizează domnul Viorel Dascălu. Domnia sa completează că preţul a fost redus faţă de anul trecut, când s-a pornit de la 1.000 de euro pe metrul pătrat finisat, respectiv 600 de euro semifinisat.

Apartamentele vechi se vând la

750 - 800 de euro metrul pătrat

Domnul Ciure subliniază că preţurile apartamentelor vechi variază mult de la caz la caz, sunt apartamente cu două camere de la 33 până la 60 de metri pătraţi. Astfel, un apartament de două camere în zonă medie, de 55 de metri pătraţi, decomandat, cu îmbunătăţiri, amplasat la etajele 1-2 sau 3, dacă până în noiembrie 2008 se vindea cu 55.000 de euro, acum este pe la 40.000. O garsonieră, într-o zonă medie, de la 30.000 de euro anul trecut, acum e la 22.000. Există multe astfel de garsoniere la vânzare.

Domnul Dascălu estimează că preţurile sunt de 750 - 800 de euro pe metrul pătrat. De exemplu, un apartament de două camere pe Strada Iuliu Maniu, de 48 de metri pătraţi, se vinde la 35.500 de euro (deci 740 euro pe metrul pătrat).

Proprietarii nu se grăbesc să lase din preţ la terenuri

Directorul agenţiei Reper spune că în ciuda faptului că preţurile terenurilor au mai scăzut, nu se fac tranzacţii: în general "proprietarii nu sunt în criză de bani şi nu vor să lase din preţ. În oraş, dacă s-a vândut teren şi cu 100 de euro pe metrul pătrat, acum nu se mai vinde. Probabil s-ar vinde la 40 de euro pe metrul pătrat, dar la momentul de faţă tranzacţiile sunt blocate".

Şi reprezentantul agenţiei Luna Imobiliare confirmă că sunt vânzători care nu se grăbesc. În intravilan, un teren pentru care se cereau 7.000 - 8.000 de euro pe ar (70 - 80 de euro pe metrul pătrat), acum este la 4.500 de euro, iar un teren care anul trecut era la 4.000 de euro pe ar, acum este la 2.500.

Nivelul chiriilor la apartamente se menţine

Spre deosebire de preţurile de vânzarea ale proprietăţilor imobiliare, chiriile s-au cam menţinut, apreciază domnul Ciure. Astfel că pentru un apartament de două camere, mobilat, chiria lunară variază între 150 de euro (pentru o zonă marginală) şi 200 - 250 de euro (pentru zona centrală).

Şi domnul Dascălu precizează că nu sunt modificări la chirii, pentru un apartament de două camere indicând suma de 200 de euro, în timp ce la garsoniere este de 80 -150 de euro, acest segment atrăgând şi cei mai mulţi clienţi. În schimb, pentru ce trece de 200 de euro clienţi sunt mai rari. Un apartament de patru camere, amplasat într-o zonă mediană, mai spre gară, poate fi închiriat la 300 de euro, iar unul de trei camere la 250 de euro.

Chiriile pentru spaţiile comerciale sunt mai mici cu 20-30%

Chiriile pentru spaţiile comerciale au scăzut cu circa 20-30%, spune domnul Gheorghe Ciure. Prin urmare, un spaţiu în zona cea mai bună, de la 35 - 40 de euro pe metrul pătrat a ajuns la 25 - 30 de euro. Scăderile sunt şi mai pronunţate în zonele mai puţin căutate.

Domnul Viorel Dascălu apreciază că există cerere pentru acest segment. În vara anului trecut unii proprietari au forţat creşterea chiriei situaţie în care mulţi chiriaşi au plecat, iar acum spaţiile au rămas libere. Pe Bulevardele Bucureşti şi Unirii, se închiriază cu 18 - 20 - 25 de euro metrul pătrat, în funcţie de locaţie (sunt mai scumpe cele clasice).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional