Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Bermo Group AradExistă interese speculative de scădere temporară a preţurilor proprietăţilor

F.A. Piaţa Imobiliară /

Valentin Morar, directorul general al "Bermo Group"

Valentin Morar, directorul general al "Bermo Group"

Anumite persoane promovează, fără motiv, scenarii catastrofice de cădere a pieţei

Există persoane direct interesate să creeze un climat de incertitudine pe piaţa noastră imobiliară, să panicheze cumpărătorii cu scenarii catastrofice tocmai pentru a putea profita de scăderea temporară a preţurilor proprietăţilor. Afirmaţia aparţine domnului Valentin Morar, directorul general al "Bermo Group", unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Arad.

Domnia sa ne-a declarat: "Nu se poate spune că piaţa imobiliară traversează o perioadă nefastă. În acest moment, suntem mai degrabă într-o stare de aşteptare, neputând fi vorba nici măcar de o stagnare a pieţei. Principala cauză a acestei stări expectative constă în prudenţa mărită a clienţilor faţă de oportunitatea achiziţiilor imobiliare. Această prudenţă vine din aprecierea monedei euro în raport cu leul, care a scumpit creditarea, cât şi din uşoara restrângere a accesului la credite. De asemenea, avem de-a face şi cu un efect de calendar. Se ştie prea bine că perioada ianuarie - martie nu este, în general, propice achiziţiilor, în special a celor imobiliare".

Directorul general al "Bermo Group" consideră că, atât timp cât cererea pentru locuinţe este mai mare decât oferta, nu există absolut niciun motiv rezonabil de apariţie sau prevestire a unei prăbuşiri a pieţei imobiliare: "Cred că avem de a face doar cu încercări de manipulare a pieţei în sensul forţării scăderii preţurilor în scopuri pur speculative. Este, într-un fel, ca la Bursă, doar timpii de mişcare şi de a crizelor sunt diferiţi. Cert este că majoritatea jucătorilor din piaţă, atât experţii şi consultanţii, cât finanţatorii şi dezvoltatorii, sus-ţin că piaţa imobiliară din România va continua să înregistreze creşteri, să se dezvolte. Bineînţeles că vor exista şi schimbări, pentru că urmează, în opinia mea, o maturizare a pieţei, o aşezare a acesteia şi o segmentare mai clar conturată".

Pieţele locale trebuie tratate în funcţie de specific

Valentin Morar ne-a spus că fiecare piaţă locală are specificul ei şi propriul ritm de dezvoltare. Astfel încât o discuţie în termeni generali despre piaţa imobiliară, fără a lua în calcul specificul local este foarte periculoasă. "Eu nu exclud să apară probleme, pe anumite pieţe locale, sau segmente de piaţă, mai ales acolo unde se încearcă o mărire artificială şi nesustenabilă a preţurilor", a adăugat domnia sa.

În ceea ce priveşte Aradul, estimările indică o cerere de circa 3.500 de apartamente în timp ce în 2008 vor fi finalizate cel mult 500 de astfel de locuinţe noi. "Astfel, chiar dacă împreună cu absolut toţi ceilalţi dezvoltatori imobiliari vor menţine cel mai ridicat ritm de construcţie, tot vor trece 3-4 ani până când se va echilibra, cât de cât, cererea cu oferta pe acest segment de piaţă", afirmă directorul "Bermo Group".

Nu prezentăm simptomele Americii care să prevestească o criză similară

Valentin Morar nu crede că piaţa româ-nească se va confrunta cu problemele pieţei americane: "Indirect, efectele negative ale crizei americane s-au făcut deja simţite în România, prin devalorizarea leului în raport cu euro şi creşterea dobânzilor bancare. Factorii care au determinat apariţia crizei din SUA nu se regăsesc şi pe piaţa noastră imobiliară, cu credite ipotecare slab dezvoltate şi fără instrumentele financiare aferente. Aceşti factori manifestaţi în SUA ţin de relaxarea condiţiilor de creditare până la nivelul la care persoane ale căror istorii de credit erau negative au beneficiat de împrumuturi. Astfel, a apărut un volum important de credite cu risc ridicat, neperformante, iar produsele financiare anexate acestor credite au fost primele care au căzut. În plus, ratele lunare comparabile cu chiriile i-au determinat pe unii americanii să prefere achiziţionarea locuinţelor în loc să închirieze. Astfel că s-au îndatorat şi mai mult către bănci. Când plătitorii de credite cu risc ridicat nu şi-au mai putut achita ratele, au apărut foarte multe oferte de vânzare, iar semnalul negativ de scădere a preţurilor i-a făcut pe potenţialii cumpărători să intre în expectativă".

Domnul Morar susţine că pieţele imobiliare emergente au avut şi beneficii de pe urma prăbuşirii pieţei americane. Aceste pieţe, inclusiv cea din România, au devenit foarte atractive pentru finanţatorii şi dezvoltatorii internaţionali de proiecte imobiliare. "Un alt efect pozitiv al crizei americane, din punctul meu de vedere, este creşterea prudenţei cumpărătorilor şi investitorilor, care şi-au mai domolit apetenţa de a cheltui mai mult decât este cazul", ne-a pre-cizat reprezentantul "Bermo Group".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional