Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Biblioteca Judeţeană Buzău, transformată într-un Centru Expoziţional

Investiţii /

Biblioteca Judeţeană Buzău, transformată într-un Centru Expoziţional
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Clădirea în care a funcţionat în ultimele aproape patru decenii Biblioteca Judeţeană "V.Voiculescu" din Buzău va fi transformată într-un centru expoziţional care va fi dotat chiar şi cu o cramă destinată promovării vinurilor din Dealul Mare, în urma unei investiţii de 20 de milioane de lei.

    Imobilul ridicat în urmă cu mai bine de un secol, în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, era într-un stadiu avansat de degradare, ajungând în pericol de prăbuşire motiv pentru care Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene pentru reabilitarea clădirii. Banii au fost atraşi cu condiţia ca, cel puţin cinci ani după finalizarea lucrărilor, clădirea care a găzduit Biblioteca Judeţeană să aibă altă destinaţie. Aşa s-a luat decizia ca imobilul să fie transformat într-un Centru Expoziţional Turistic şi Cultural al Buzăului.

    "Clădirea fiind foarte veche, neintervenindu-se la ea practic niciodată ca să se facă o reabilitare totală, au fost tot felul de probleme, chiar exista riscul la un moment dat de prăbuşire a acestei clădiri, tocmai de aceea Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene, să putem să o reabilităm. Costurile sunt destul de ridicate, aproximativ 20 milioane lei", a explicat Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

    Cu alte cuvinte, după finalizarea lucrărilor, clădirea cu care erau obişnuiţi buzoienii, în ultimii aproape 40 de ani, cât timp acolo a funcţionat Biblioteca Judeţeană, va arăta complet diferit. În plus, constructorul care se ocupă de lucrările începute în urmă cu 16 luni a venit cu soluţii tehnice prin care suprafaţa utilă totală a fost mărită cu aproximativ 700 de metri pătraţi, astfel încât s-a ajuns la peste 2600 de metri pătraţi expoziţional.

    Elemente noi vor apărea la subsol, unde vor fi amenajate mai multe spaţii expoziţionale, printre care şi o vinotecă unde turiştii vor putea cunoaşte istoria vinurilor Pietroasa.

    "Pe parcursul săpăturilor s-a descoperit că acolo a existat un subsol cramă anterior, datorită funcţiunilor vechii clădiri. Tocmai pentru că a fost cramă anterior, am dat destinaţia de cramă pentru că se plia şi pe profilul judeţului", a anunţat Liliana Nicolae, managerul de proiect.

    De asemenea, constructorul a găsit soluţii pentru a reda, ca spaţiu funcţional, şi mansarda imobilului. Asta a adus un plus de 400 de metri pătraţi la suprafaţa utilă totală a clădirii.

    Atracţia spaţiului va fi aula clădirii. Aici, fiecare decor floral va fi îmbrăcat cu foiţă de aur. De altfel, aici, toate lucrările se fac manual. Şi faţada clădirii a reprezentat o altă provocare pentru că trebuie menţinut stilul arhitectural original.

    Centrul Expoziţional Turistic şi Cultural al Buzăului va avea 55 de spaţii expoziţionale, dotate cu vitrine inteligente, şi va fi integrat într-o reţea turistică. De asemenea, în premieră, clădirea va fi dotată cu un sistem de stingere a incendiilor de ultimă generaţie care va proteja fondul de carte rară şi arhivele ce vor face parte dintr-o expoziţie specială amenajată la subsolul clădirii. Vor fi expoziţii care vor aduce în atenţia turiştilor toată istoria judeţului, precum şi prezentarea tuturor obiectivelor turistice din Geoparcul UNESCO, dar şi povestea Staţiunii Sărata Monteoru.

    "După ce se termină construcţia, cinci ani de zile acest spaţiu nu va fi bibliotecă. La subsol va fi expoziţia de manuscrise vechi care vorbesc despre istoria municipiului şi a judeţului Buzău. Vor fi expoziţii de cramă şi vinuri, sunt două încăperi care practic sunt asemănătoare unei crame. La parter se va păstra aula Basil Iorgulescu", a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

    O altă noutate pentru Buzău o reprezintă sistemul de stingere a incendiului cu care va fi dotată clădirea construită în 1914.

    "În partea de subsol, pentru partea de carte rară există un sistem de stingere de tip Novec cu gaze rare. Chiar dacă ar izbucni un incendiu, toată partea de documente rare ar fi asigurate datorită acestui sistem inovativ în Buzău. În aulă, elementul cel mai important din punct de vedere al arhitecturii acestei clădiri, toate elementele florale vor fi acoperite cu foiţă de aur", a anunţat, Ionel Gagu, directorul societăţii care se ocupă de efectuarea lucrărilor de reabilitare.

    Lucrările de reabilitare a imobilului au început în 2021 şi ar urma să se finalizeze anul viitor. Biblioteca va putea fi vizitată fizic, dar şi virtual. Ridicat în urmă cu mai bine de un secol, în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, imobilul este cunoscut ca sediu al Bibliotecii Judeţene "Vasile Voiculescu" din anul 1984.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional