Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BNR: ÎN TRIMESTRUL ÎNTÂI,Instituţiile de credit au înăsprit standardele de creditare pentru creditele acordate populaţiei

Andrei Stan Piaţa Imobiliară /

Instituţiile de credit au înăsprit standardele de creditare pentru creditele acordate populaţiei

Instituţiile de credit au înăsprit standardele de creditare în trimestrul întâi din 2017 atât pentru creditele de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (credite ipotecare), arată un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

În cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare s-au menţinut la un nivel constant raportat la perioada anterioara, excepţie făcând creditele acordate pe termen scurt companiilor mici şi mijlocii, pentru care condiţiile s-au înăsprit moderat, precizează BNR.

"Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare pentru creditele de consum şi, respectiv, marginală pentru împrumuturile ipotecare. În ceea ce priveşte companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt aşteptate să se menţină şi în T2/2017 la un nivel similar celui curent", mai arată raportul.

În trimestrul întâi al acestui an, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, reiese din raport, care indică şi faptul că cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a înregistrat un avans marginal.

În trimestrul următor, băncile preconizează creşterea cererii atât în cazul împrumuturilor de consum destinate populaţiei, cât şi pentru creditele ipotecare.

Estimările pentru T2/2017 ale instituţiilor de credit cu privire la cererea venită din partea companiilor nefinanciare sunt în sensul majorării marginale a acesteia faţă de valoarea înregistrată în trimestrul curent, menţionează documentul citat.

BNR mai arată că, în T1/2017, se observă o evoluţie mixtă a termenilor contractelor de credit pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri. Astfel, cerinţele cu privire la gradul de îndatorare şi scadenţa maximă s-au înăsprit marginal, în timp ce condiţiile privind ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei ipotecare (LTV) şi spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR la o lună s-au relaxat moderat, respectiv marginal.

Valoarea medie a LTV (loan-to-value) pentru creditele ipotecare nou-acordate în ultimele trei luni a fost de circa 80%, neschimbată faţă de valoarea înregistrată în trimestrul anterior. Pentru stocul total de credite ipotecare a fost consemnată o valoare medie a LTV de aproximativ 83%, de asemenea în linie cu nivelul din T4/2016, notează BNR.

Raportul precizează: "Potrivit raportărilor instituţiilor de credit, preţurile imobilelor rezidenţiale s-au majorat în T1/2017. Băncile estimează că această tendinţă va continua în trimestrul II. Cererea pentru creditele de achiziţie de locuinţe şi terenuri a crescut semnificativ în T1/2017, iar instituţiile de credit prognozează că aceasta va cunoaşte un avans important şi în următoarele 3 luni. În T1/2017, rata solicitărilor respinse de către bănci a rămas relativ neschimbată în cazul creditelor ipotecare".

Sondajul este efectuat trimestrial de Banca Centrală în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. El are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional