Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Botoşănenii îşi vând proprietăţile vechi, se împrumută şi îşi construiesc case noi

F.A. Piaţa Imobiliară /

Botoşănenii îşi vând proprietăţile vechi, se împrumută şi îşi construiesc case noi

Ca în mai toate localităţile din ţară, şi în Botoşani se întâmplă frecvent ca proprietarii apartamentelor vechi să îşi vândă locuinţele, să mai recurgă la un credit bancar şi să-şi construiască o casă nouă. Totodată, multe dintre persoanele din partea locului, plecate să lucreze în străinătate, îşi ridică vile, astfel că segmentul locuinţelor realizate în regie proprie este tot mai mare.

Valentin Maftei, din cadrul agenţiei imobiliare "Best", ne-a spus că în Cătămărăşti s-a construit foarte mult, aici terenurile fiind utilate, iar preţul lor situându-se la 15 euro/mp. Majoritatea caselor edificate în această zonă au regimuri de înălţime parter şi mansardă, parter şi etaj şi parter, etaj şi mansardă.

Blocaj pe piaţa apartamentelor vechi din Botoşani

Piaţa apartamentelor vechi se află într-un blocaj, potrivit domnului Maftei, care ne-a spus că "aceste imobile au tot fost vândute şi revândute, preţurile crescând foarte mult, iar oamenii sunt dezorientaţi". Domnia sa ne-a precizat că un apartament cu două camere din centrul oraşului costă circa 65.000 de euro, un metru pătrat ajungând la 800 - 1.000 de euro.

Darie Hîtic, de la "Enkle", ne-a subliniat că preţurile apartamentelor construite cu ani în urmă au crescut cu circa 15-20%. Astfel, potrivit domnului Hîtic, o garsonieră costă de la 20.000 la 35.000 de euro, preţul unei locuinţe cu două camere porneşte de la 40.000 de euro, un apartament cu trei camere este comercializat cu 50.000- 70.000 de euro, în timp ce o unitate locativă cu patru camere ajunge la 60.000- 80.000 de euro, în funcţie de zonă.

Apartamentele noi costă între 700 şi 1.200 de euro/mp

Pe piaţa rezidenţială din municipiul Botoşani a început, timid, să se construiască. Astfel, pe arterele principale ale oraşului, se află în lucru trei - patru ansambluri de locuinţe. Fiecare complex rezidenţial este prevăzut cu unităţi locative de una până la trei camere, cu suprafeţe cuprinse între 40 şi 90 de metri pătraţi. Regimul de înălţime este parter şi cinci sau şase etaje. Valentin Maftei ne-a spus că noile locuinţe au un preţ de vânzare de 700-1.200 de euro/mp.

La rândul său, Darie Hîtic ne-a precizat că un alt cartier în construcţie este "Bucovina Residence". Ansamblul presupune edificarea a patru blocuri cu regimul de înălţime parter, trei etaje şi mansardă. Terenul are o suprafaţă de 5.000-6.000 de metri pătraţi, preţul unui metru pătrat construit fiind de 850 de euro, fără TVA.

Pe lângă alte două imobile finalizate în zona centrală, există un bloc de şase etaje şi unul de două etaje, care se află în lucru în zona zero a oraşului. Un număr de trei-patru construcţii se află în faza de proiect şi urmează să fie realizate.

Complex comercial de tip mall, în Botoşani

Pe segmentul comercial, există investitori interesaţi să realizeze investiţii, însă nu se mai găsesc terenuri cu suprafeţe mari în oraş, loturile disponibile măsurând 300-500 mp. Pentru moment, singura investiţie comercială este edificarea unui mall, în zona ultracentrală. Terenul aferent depăşeşte 6.000 de metri pătraţi. Reprezentantul companiei "Enkle" ne-a spus că investitorul este aceeaşi societate care a construit "Moldova Mall", adăugând că un metru pătrat de spaţiu comercial costă, în Botoşani, 10-30 de euro.

Referitor la imobilele pentru birouri, există câteva proiecte şi pe acest segment, care vizează edificarea unor clădiri cu 5-6 niveluri, în zona ultracentrală.

Unele terenuri şi-au dublat preţurile

Terenurile din Botoşani costă mai mult cu 20-50% faţă de anul trecut, unele parcele costând chiar dublu în comparaţie cu perioada similară a anului precedent, potrivit reprezentantului agenţiei "Best". Astfel, în oraş, un metru pătrat de teren costă de la 40 de euro (la periferie) până la 350 de euro (în zona centrală). Spaţiile industriale sunt închiriate cu 35 de euro/mp/lună. Halele mari au suprafeţe până la 6.000 de metri pătraţi şi sunt construite în locul fostelor fabrici, prin reamenajarea şi modernizarea acestora.

În cartierul de vile "Alfa Land" încă se construieşte

O parte din complexul rezidenţial "Alfa Land" este finalizată de circa doi ani, firma "Electro Alfa" construind, încă, în această zonă. Ansamblul presupune realizarea a trei-patru module de case, cu suprafeţe de 220-250 de metri pătraţi şi regimuri de înălţime parter, etaj şi mansardă sau parter şi două etaje. În prima etapă, mai mult de 20 de unităţi au fost finalizate. Preţul unei astfel de vile se ridică la aproximativ 1.000 de euro/mp.

Vis-a-vis de acest cartier se lucrează la încă un ansamblu. Până în prezent, au fost ridicate circa şapte case şi urmează să fie construite alte 11-12 locuinţe, ne-a spus domnul Hîtic. În acest caz, unităţile locative sunt comercializate fără finisaje interioare, la preţul de 85.000 de euro. Casele sunt prevăzute cu parter şi mansardă şi au maxim 160-170 de metri pătraţi. Terenul fiecărei case este utilat şi are o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional