Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Brăneşti Presiunea cea mai mare va fi pe parcelele mici de teren şi pe cele din zone în dezvoltare

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case individuale construite recent în Brăneşti (foto - martie 2008)

Case individuale construite recent în Brăneşti (foto - martie 2008)

În majoritatea lor, terenurile sunt cumpărate pentru construirea de case individuale

Ca şi în celelalte localităţi din judeţul Ilfov, şi în Brăneşti (comună situată la est de Municipiul Bucureşti, în partea sud-estică a judeţului Ilfov), cel mai tranzacţionat segment de pe piaţa imobiliară este cel al terenurilor. Numărul tranzacţiilor pe acest sector a crescut spectaculos în ultimii ani, ne-a precizat Denise Răducu, asociat în cadrul companiei "Ascent Consultanţă Real Estate".

Potrivit domniei sale, şi anul trecut preţurile şi-au menţinut tendinţa de majorare, dar într-un ritm mai lent, înregistrând o variaţie pozitivă de 20-25% pentru loturile mari şi de 40-50% la loturile mici şi parcele.

În funcţie de poziţia şi mărimea parcelei, de existenţa infrastructurii şi utilităţilor în vecinătatea acesteia, preţul unui metru pătrat de teren intravilan se ridică la minim 30 şi maxim 90 de euro. Terenul extravilan agricol din localitatea Brăneşti costă cel puţin 4 euro/mp şi cel mult 7 euro/mp, în timp ce extravilanul industrial/rezidenţial ajunge la minim 30 de euro/mp şi maxim 45 de euro/mp, ne-a specificat doamna Răducu.

În majoritatea lor, terenurile sunt cumpărate pentru construirea de case individuale

Până în prezent, cei mai mulţi cumpărători au achiziţionat terenuri pentru construirea de locuinţe individuale. Deja au apărut şi primii investitori în Brăneşti, care au achiziţionat terenuri mari, în vederea dezvoltării de ansambluri rezidenţiale. Astfel, există şi proiecte pentru cartiere de case şi vile, care, în prezent, se află în faza de întocmire a studiului de fezabilitate.

Cele mai multe construcţii noi sunt unităţi locative individuale cu regimul de înălţime parter, etaj şi mansardă. Suprafeţele desfăşurate construite sunt cuprinse între 250 şi 400 de metri pătraţi. Tranzacţiile pe acest segment de piaţă sunt relativ puţine, susţine Denise Răducu, subliniind că cei care achiziţionează terenuri cu destinaţie rezidenţială au ca scop construirea de case pentru folosinţă proprie, nu pentru piaţa imobiliară. De asemenea, nu există tranzacţii cu case vechi.

Segmentul industrial din Brăneşti se află în creştere

Piaţa terenurilor pretabile dezvoltării industriale a devenit, în fiecare an, tot mai activă, ne-a spus reprezentantul "Ascent Consultanţă": "Creşterea explozivă a preţurilor la terenurile din Pantelimon şi cele adiacente centurii de est a Capitalei, în majoritatea cazurilor fără nicio bază economică justificativă, a făcut să intre în atenţia investitorilor zona Brăneşti, unde preţul terenului este, încă, accesibil. Firme mari ca sau sunt doar primii dezvoltatori din zonă". Terenul industrial costă între 30 şi 45 de euro/mp.

Cele mai solicitate vor fi parcelele mici de teren

Anul în curs a debutat cu schimbări importante (creşterea galopantă a utilităţilor pentru apartamente, creşterea dobânzii bancare concomitent cu creşterea preţurilor apartamentelor, aglomerarea şi poluarea continuă a Capitalei), fapt care afectează dinamica pieţei imobiliare din Brăneşti, în general, este de părere sursa citată. Potrivit acesteia, presiunea cea mai mare va fi pe parcelele mici de teren sau pe cele aflate în zone de dezvoltare regională. Autorităţile locale vor include în intravilan noi terenuri şi vor continua lucrările de amenajare a drumurilor laterale şi de extindere a conductei de gaze. Preţurile vor evolua în consecinţă, fiind prevăzută o creştere de 10-25% pentru loturile mari şi de 25-35% la loturile mici şi parcele.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional