Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BRD vrea să râmână lider în 2017 la creditele prin programul "Prima Casă"

Andrei Stan Piaţa Imobiliară /

BRD vrea să râmână lider în 2017 la creditele prin programul "Prima Casă"

Grupul "BRD-Groupe Societe Generale" vrea să rămână lider în ceea ce priveşte creditele acordate prin programul "Prima Casă" în 2017, în condiţiile în care anul trecut banca a înregistrat o scădere a creditelor ipotecare clasice din cauza Legii dării în plată, a declarat astăzi responsabilul pe partea de retail şi IMM-uri în cadrul BRD, Gheorghe Marinel.

Reprezentanţii BRD au anunţat că valoarea creditelor pentru persoane individuale a ajuns la 10 miliarde de lei în 2016, iar 70% dintre acesta sunt credite prin programul "Prima Casă". Cota de piaţă a BRD în ceea ce priveşte creditele prin Prima Casă este de 25%, scrie News.ro.

Marinel a afirmat: "Din punctul de vedere al creditelor imobiliare noi, vom continua să fim lideri pe programul Prima Casă. Pe creditele ipotecare clasice a fost o mică scădere în urma Legii dării în plată. Revizuim un pic creditele ipotecare, pentru că am rămas cu avansul un pic cam sus. O să analizăm acest lucru, în urma deciziei Curţii Constituţionale".

Guvernul a anunţat luni că măreşte cu 175,5 milioane lei plafonul garanţiilor acordate pentru programul "Prima Casă", sumă rămasă neutilizată din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016. Acest plafon de garantare neutilizat permite finanţatorilor să acorde credite "Prima Casă" în valoare totală de 351 milioane lei.

În plus, Guvernul a anunţat scăderea comisioanelor aplicate la soldul garanţiei acordate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, faţă de 2016, al garanţiilor acordate pentru programul "Prima Casă", scăderea fiind de la 2,94 miliarde lei în 2016 la 2,5 miliarde lei în 2017, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică.

Cu această suplimentare, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde lei.

Programul "Prima Casă", prin care statul garantează credite destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.

Garanţiile se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la începutul anului 2016 până la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional