Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BUCĂTĂRIAPartea cea mai gustoasă din viaţa de acasă

f.a. Amenajări /

Bucătăria Delta Design

Bucătăria Delta Design

Ergonomia şi optimizarea într-o bucătărie

Bucătăria este unul dintre punctele indispensabile în casa oricăruia dintre noi. Că este mai mare sau mai mică, o cameră în sine, un spaţiu cu deschidere către zona de luat masa, sau o chicinetă, cum se întâmplă în apartamentele mici de la bloc, ea este nelipsită din locuinţa noastră.

În dorinţa de a afla cât mai multe despre bucătarii, ne-am înarmat cu toate întrebările de rigoare, şi am cerut, ca de obicei, sfaturile şi opiniile specialiştilor: proiectanţi, producători, furnizori, consultanţi, designeri.

Bucătăria ideală

Ergonomia şi optimizarea într-o bucătărie

Cosmin Bâzgă, director executiv la "Uka", ne-a arătat cât de importantă este bucătăria, ca şi concept de proiectare. Gândirea unui proiect de bucătărie, ne-a spus domnia sa, se face îmbinând legile ergonomiei şi optimizării, acestea însemnând comoditatea gospodinei în timpul lucrului, respectiv un nivel optim de încărcare a spaţiilor de depozitare şi un timp optim în care să gătim. Se porneşte de la determinarea celor patru zone ale unei bucătarii: păstrare, preparare, gătire, curăţire. Apoi, este nevoie de o dimensionare a paşilor pe care îi face bucătarul între aceste zone. Într-un proiect care respectă legile ergonomiei şi optimizării, continuă domnia sa, anumite părţi din bucătărie trebuie să fie în jurul bucătarului, iar altele nu. Anumite idei, cu care am fost obişnuiţi până acum, sunt incorecte din acest punct de vedere. Domnul Bâzgă ne oferă exemplul cuptorului, care se află de multe ori, ştim cu toţii, sub plită. O astfel de situaţie ştirbeşte din ergonomia unei bucătarii. Potrivit domnului Bâzgă, acesta ar trebui să se afle în planul doi de interes dintr-o bucătărie, întrucât cuptorul este un echipament care lucrează singur, neavând nevoie de supraveghere permanentă.

Tot în planul doi se vor afla frigiderul şi spaţiul de depozitare a produselor neîncepute. Aproape de bucătar, în prim plan, vor fi zonele de lucru efectiv: chiuveta, zona de preparare, plita.

Insula din bucătărie

A propos de zona de preparare, domnul Bâzgă aduce în discuţie un concept modern, în materie de bucătarii: insula de preparare. Este vorba de acel blat generos de lucru, în mijlocul bucătăriei, care ne repoziţionează în raport cu bucătăria şi zonele de lucru, şi ne face să ne simţim mai confortabil, pentru că putem vizualiza mult mai uşor centrul casei şi celelalte persoane care se află în bucătărie. "Asta înseamnă că nu voi mai prepara pedepsit cu fata la perete şi din când în când mai arunc o privire către vecina care bea o cafea şi îmi povesteşte ceva", subliniază domnul Bâzgă.

Încărcarea dinamică a bucătăriei

Încărcarea dinamică a bucătăriilor dă măsura cantităţii ce poate fi depozitată în mobilierul de bucătărie, precum şi a uşurinţei cu care ceea ce este depozitat poate fi scos afară. Ea reprezintă un termen important în ecuaţia care îmbină ergonomicul cu optimul. O inovaţie a bucătăriilor moderne, în acest sens, ne spune domnul Bâzgă, sunt sertarele mari, care pot ajunge până la 1,2 m lungime. Acestea prezintă avantaje nete asupra tradiţionalului raft, întrucât pot susţine până la 80 de kilograme, care pot fi scoase cu uşurinţă, fără a "deranja" alte obiecte sau provizii. În plus, aceste sertare, dotate cu amortizoare pe ulei la închidere, sunt extrem de silenţioase, chiar dacă sunt trântite.

Calitatea materialelor

O bucătărie ideală trebuie să respecte şi anumite norme de calitate a materialelor. Constantin Zorilă şi Alina Gheorghiu, designeri şi administratori ai biroului de design "Arca Interior Design", ne reamintesc că bucătăria este un spaţiu în care se produc umezeală şi aburi. Materialele pentru mobilierul de bucătărie trebuie să fie aşadar, rezistente la astfel de inamici/surse de distrugere. PAL-ul melaminat, unul dintre cele mai folosite materiale, trebuie să fie cantuit cu abs pe toate laturile vizibile. La fel şi PAL-ul cu folie HPL, foarte rezistent la căldură şi la zgârieturi.

În acest sens, sursele citate nu ne recomandă folosirea MDF-ului înfoliat, care nu rezistă la umezeală şi este sensibil la zgârieturi.

Alte materiale folosite în producerea mobilei de bucătărie ar fi MDF furniruit, MDF vopsit, lemnul masiv, plexiglas.

Domnul Bâzgă ne explică faptul că atât PAL-ul cât şi MDF-ul au ca bază rumeguşul presat. Diferenţa dintre cele două este că PAL-ul "are un rumeguş mai grosier, deci are o densitate mai mică, este mai moale şi mai uşor," pe când "MDF are un praf de rumeguş foarte fin, deci are o densitate mai mare şi este mult mai dur." Bineînţeles, MDF-ul este mai scump, datorită densităţii mai ridicate în comparaţie cu PAL-ul, precum şi datorită materialelor care se aplică pe acesta, vopseaua sau furnirul. Aceasta nu înseamnă neapărat că MDF este de o calitate mai bună, "fiecare se pune acolo unde este nevoie de el, şi nu invers." O comparaţie sugestivă pentru diferenţele dintre cele două ar fi un zid de beton armat şi un zid de cărămidă.

Orice bucătărie are nevoie de un blat. Pe lângă raţiunile de ordin funcţional, acesta aduce şi o contribuţie deosebită esteticii unei bucătarii. Să nu uităm că blatul trebuie să fie termorezistent. Astfel, materialele cele mai recomandate de către specialişti sunt rausolidul şi materialul compozit. Primul îi este superior celui de-al doilea din motive estetice, în sensul că, atunci când îţi doreşti un blat foarte generos, acesta poate fi "sudat" fără să se vadă îmbinările. Asta este mai dificil în cazul unui blat din compozit sau din piatră, ne mărturiseşte domnul Bâzgă.

Doamna Alina Gheorghiu şi domnul Constantin Zorilă ne recomandă înălţătoarele din aluminiu. Cele din PVC se vor deteriora după câteva săptămâni de utilizare.

Cât despre plintă, aceasta poate fi din PVC care imită aluminiul, sau chiar din aluminiu în cazul unui buget mai mare.

Într-o bucătărie de calitate, accesoriile şi feroneria contează şi ele. Echipa de la "Arca Interior Design" subliniază importanţa unei feronerii rezistente în timp, şi a balamalelor, pistoanelor şi glisierelor de calitate.

Stiluri, culori. Tendinţe

Nu întotdeauna ne putem bucura de toate beneficiile unei bucătarii generoase în spaţiu şi dotări. Suntem obligaţi, în astfel de cazuri, ne spune doamna Otilia Roşca, director executiv al "Italmob", să limităm numărul de "gadgeturi", şi chiar să optăm pentru nişte dotări minime standard: corpul pentru încorporarea frigiderului, a chiuvetei cu coşul de gunoi, sertarul pentru condimente, tacâmuri, picurătorul pentru vase, blatul termo şi hidrorezistent. Această compoziţie minimală este, bineînţeles, completată de electrocasnicele esenţiale unei bucătarii: frigiderul, cuptorul, plita, hota, chiuveta şi bateria.

Oricum, atât în cazul unei bucătarii generoase, cât şi în cazul unei bucătarii cu dotări minimale, anumite reguli care ţin de estetică sunt esenţiale.

Bucătăria este astfel legată de alte spaţii, precum camera de zi sau locul de luat masa, ne spun experţii de la "Arca Interior Design". Ea trebuie să păstreze stilul şi paleta cromatică, nu doar în privinţa mobilierului, ci şi în privinţa finisajelor pereţilor şi pardoselilor, a accesoriilor şi decoraţiunilor.

În acest sens, echipa de la "Arca Interior Design" observă combinarea tendinţelor retro cu cele minimaliste: colţuri rotunjite, forme organice, culori simple.

Atât domnul Ionuţ Badea, administrator al "Iba Concept", cât şi doamna Otilia Roşca, de la "Italmob", observă reîn-toarcerea către stilul clasic. Pentru acesta, domnul Badea afirmă că este perioada nucului, stejarului, castanului şi cireşului. Cât despre bucătăriile moderne, continuă domnul Badea, este perioada culorilor tari şi lăcuite.

Echipa de comunicare de la "Delta Design" observă o predominantă în 2009, a albului, a nuanţelor naturale de bej, crem, şi a contrastelor. În opinia doamnei Roşca, tendinţele sunt axate spre non-culori (alb, negru), gri antracit şi culori crude (verde, violet).

Specialiştii de la "Arca Interior Design" observă dispariţia, în ultimul timp, a culorilor wenge.

Cât ne costă o bucătărie

Preţurile unei bucătarii variază, desigur, ne spune doamna Roşca, urcând, de la o compoziţie minimală, la o compoziţie cu module complexe, cu accesorii şi finisaje speciale (granit, Oikit, cuarţ, panouri din lemn, marmură sau pereţi mozaicaţi) şi cu electrocasnice încorporate.

"Italmob", ne spune domnia sa, colaborează cu peste 20 de furnizori de bucătării din Italia. Oferta este, aşadar, foarte largă. Preţul mediu pentru o bucătărie standard de L300 H219/240 cm, cu electrocasnice Ariston încorporabile variază între 5.500 şi 6.000 euro.

Echipa de comunicare de la "Delta Design" ne-a oferit preţuri atât pentru plăcile ceramice pe care le comercializează, cât şi pentru mobilierul la comandă, produs de o companie separată, "Delta Wood". Producţia de mobilier face parte dintr-o strategie de extindere a portofoliului de produse, care să aibă ca finalitate asigurarea de servicii complete pentru bucătării şi băi, de la design la proiect, de la implementare la garanţie.

Astfel, pentru plăcile ceramice, preţurile sunt cuprinse între 27 lei/mp, pentru produse economice aflate în promoţie, şi 4.000 lei/mp, pentru produsele din categoria "comenzi speciale." Aces-tea sunt vârfuri de gamă de la producători precum Porcelanosa, Bisazza sau Marazzi.

Pentru bucătarii, echipa de comunicare de la "Delta Design" ne-a dat preţurile pentru noua gamă de bucătarii de lux, ce urmează să fie lansată pe piaţă: GAMA DECOR, "dezvoltată de Porcelanosa şi care înglobează cele mai noi tehnologii în domeniu, ultimele noutăţi în materie de design, dar şi electrocasnice de foarte bună calitate, marca Miele." Acestea sunt cuprinse între 6.000 şi 60.000 euro, "în funcţie de dimensiune, materialele utilizate şi accesorii, având în vedere faptul că această gamă permite un grad extrem de ridicat de personalizare."

Preţurile practicate de "Iba Concept" pentru mobilier, ne spune domnul Badea, pornesc de la 400 euro/metru liniar şi pot urca până la 2000 euro/metru liniar, în funcţie de materialele folosite şi accesorizarea acestuia.

Preţul bucătăriilor "Uka", ne spune domnul Bâzgă, variază între 2.500 şi 6.000 euro, pentru bucătăriile obişnuite, ajungând la 10.000 euro pentru bucătăriile speciale, din lemn masiv şi piatră.

Bucătăriile în criză?

Domnul Ionuţ Badea, de la "Iba Concept", observă o scădere în producţia de mobilier în anul 2009, explicată prin legătura (direct proporţională) existentă între aceasta şi vânzarea de locuinţe.

Doamna Olivia Roşca, de la "Italmob", remarcă un nivel al cererii constant, cu menţiunea că finalizarea cererii este uşor în scădere.

În opinia experţilor de la "Arca Interior Design", influenţa crizei economice nu este foarte mare, clientul fiind chiar avantajat, în condiţiile în care au scăzut simţitor preţurile la majoritatea materialelor de construcţie şi la manoperă.

Echipa de comunicare de la "Delta Design" diferenţiază între segmentul de lux şi segmentul economic. Pe acesta din urmă se observă o scădere a cererii de finisaje pentru pardoseli şi pereţi, în primul trimestru al anului 2009. Cât priveşte segmentul de lux, acesta nu a fost afectat de schimbările economice.

În aceeaşi notă, domnul Cosmin Bâzgă, de la "Uka", spune că segmentul pe care îl vizează bucătăriile Uka, nu este afectat de criza mondială într-atât încât să nu îşi permită o bucătărie de 5.000 - 6.000 euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional