Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BUCUREŞTISectorul 4: Terenurile din jurul lacului Văcăreşti ar putea fi zona de dezvoltare a sectorului

F.A. Piaţa Imobiliară /

Daniel Cărămidă, arhitectul şef al Primăriei Sector 4.

Daniel Cărămidă, arhitectul şef al Primăriei Sector 4.

Daniel Cărămidă, arhitectul şef al Primăriei Sector 4

Piaţa Sudului ar putea deveni un punct de atracţie al Capitalei, în timp ce întreg sectorul 4 s-ar putea transforma într-un pol de afaceri. Sunt planurile de dezvoltare ale arhitectului şef din sectorul 4, domnul Daniel Cărămidă. Pe o piaţă încă afectată de criza economică, domnul Cărămidă priveşte cu optimism spre anul 2011 şi anunţă proiecte de amploare pe partea de agrement.

Mai puţine autorizaţii de construcţii, în 2010

Piaţa oferă semnale de revenire în 2011, după ce anul trecut primăria sectorului 4 nu a mai avut solicitări de autorizaţii pentru construcţii de mari asambluri rezidenţiale, ci numai pentru locuinţe individuale şi blocuri de până la patru etaje. "A scăzut mult valoarea investiţiilor. În 2010 nu am mai avut niciun fel de clădire înaltă P+7, 8 sau 10. În general, au fost doar clădiri cu număr mic de niveluri P+1, P+2 şi locuinţe individuale, adică locuinţe pe care omul şi le făcea cu posibilităţile lui, nu locuinţe marfă care să fie vândute sau închiriate", explică Daniel Cărămidă.

Singurul complex rezidenţial demarat în 2010 a fost cel al dezvoltatorului Rotary, un microcartier aflat la intersecţia străzilor Metalurgiei cu Binelui. Ansamblul va cuprinde în jur de 14 clădiri, tronsoane de P+4, potrivit arhitectului şef al Sectorului 4.

În stadiu de aprobare a PUD se afla proiectul Delta ACM privind construcţia unui ansamblu de clădiri P+4, în zona străzii Binelui.

Lipsa de interes a dezvoltatorilor pentru proiecte mari în domeniul rezidenţial este justificată de numărul mic al potenţialilor clienţi solvabili, precum şi de numeroasele construcţii finalizate care zac goale. Mai mult, tendinţa consumatorilor de a se orienta spre apartamente mici, rezonabile ca preţ, i-a făcut pe dezvoltatori să revină asupra proiectelor şi să le modifice pentru a le face mai accesibile. "De exemplu, pe Aleea Terasei avem un bloc de locuinţe care a avut autorizaţie de construcţie, dar s-au oprit lucrările pentru a face modificări la proiectul iniţial. Îşi reconfigurează interiorul pentru a avea apartamente mai mici ca suprafaţă şi, implicit, mai ieftine", spune domnul Cărămidă.

Centrele comerciale şi clădirile de birouri, în stand-by

Lipsa investiţiilor mari a dus la mai puţine proiecte şi în domeniul spaţiilor de birouri sau al centrelor comerciale. După ce în 2009 proiecte importante şi-au bifat lansarea pe piaţă, 2010 s-a rezumat să arate o piaţă saturată de mall-uri şi clădiri de birouri goale. Nevoia Capitalei nu este satisfăcută, însă criza economică împiedică dezvoltarea proiectelor deja terminate. "Ansambluri de locuinţe şi birouri nu se construiesc pentru că nu există cumpărători potenţiali. Pe partea comercială nu se construieşte pentru că nu sunt clienţi", apreciază arhitectul şef al Sectorului 4.

Totuşi, în 2011 ar urma să fie construit un Penny Market la Izvorul Rece, lângă spital. Proiectul se află însă în stadiul de aprobare a PUD-ului.

Există loc de dezvoltare în zona comerţului en-gros. Complexul Metro, Selgros, Hornbach, aflat pe Calea Văcăreşti creează un pol comercial pe care se poate dezvolta sectorul, spune domnul Cărămidă. Mai ales că în jur sunt terenuri libere care se află deja în interesul investitorilor.

"Mi-ar plăcea să mut centrul Bucureştiului în sectorul 4. Avem lacul Văcăreşti şi rezerva de teren din jurul lacului. Aici ar putea fi construite numai clădiri de birouri, clădiri culturale şi locuinţe la un anumit standard. Totul în jurul lacului. Eu aş vedea aici un pol de afaceri. Proiectul ar ajuta şi la degrevarea circulaţiei în oraş", explică ahitectul şef.

Aqua Park, gura de oxigen în 2011

Speranţele sunt mari pentru acest an, spune Daniel Cărămidă. El crede că investitorii vor reveni la sentimente mai bune şi vor demara noi investiţii. Deja se vorbeşte despre un amplu proiect pentru un parc de distracţii ce va fi construit în parcul Tineretului. Cu plaje de nisip alb, apă care imită valurile mării, restaurante de lux şi locuri de promenadă, Aqua Park se va întinde pe circa cinci hectare şi va fi amenajat pe un teren care acum este plin de bălării. Investiţia de 25 de milioane de lei urmează să fie făcută de firma Blue Ciel, condusă de omul de afaceri Marcel Toader.

Complexul va fi împărţit în mai multe zone. Cea mai mare va fi destinată sporturilor nautice. Aici vor fi construite piscine în care se vor putea practica sporturi nautice, săli de spa, saună şi jacuzi. În luna februarie urma să fie eliberată autorizaţia pentru Aqua Park. "Este gândită ca o investiţie care să funcţioneze în tot timpul anului. Parcul nu se închide pe timpul iernii pentru că iarna bazinul se transformă în patinoar. Este şi gândit după principiile feng shui", explică arhitectul şef al sectorului 4. Proiectul, gândit să ofere un lifting zonei ar putea fi gata chiar în acest an.

Parteneriatul public - privat, soluţie pentru investiţii în sector

În acest an, Primăria Sectorului 4 are în plan investiţii în infrastructura drumurilor, dar şi investiţii în amenajarea spaţiilor verzi şi a parcurilor. S-ar fi făcut mai multe, însă lipsa banilor de la bugetul local îşi spune cuvântul. Îmbunătăţirea aspectului zonei ar putea fi accelerată cu ajutorul oamenilor de afaceri, care ar putea investi, în parteneriat cu primăria, în proiecte de amenajare spaţii verzi şi parcări, crede domnul Cărămidă.

Principala piedică însă în dezvoltarea unor astfel de parteneriate este chiar legislaţia în vigoare. "Este modul cel mai uşor să-ţi rupi gâtul. Odată demarat parteneriatul încep şi discuţiile, contestaţiile, de ce aşa şi nu altfel. Acum legislaţia începe să se simplifice şi probabil că vor fie câţiva deschizători de drumuri, după care ceilalţi vor învăţa. Eu, personal, consider că este o cale care nu poate fi evitată, mai ales într-o perioadă de criză, într-o dezvoltare capitalistă", explică domnul Cărămidă.

Arhitectul şef al sectorului 4 îşi păstrează însă optimismul şi spune că vom vedea în acest an o revenire uşoară a proiectelor de construcţii majore.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional