Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

BUCUREŞTISectorul 5: Zona industrială Progresului îşi aşteaptă investitorii

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cristina Başturescu, arhitectul şef al sectorului 5

Cristina Başturescu, arhitectul şef al sectorului 5

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului au demarat la finalul anului 2010, investiţie evaluată la peste 400 milioane de euro. Proiectul ar urma să schimbe faţa sectorului 5 prin atragerea de noi investitori, mai ales că zona are potenţial de dezvoltare pe partea de retail şi spaţii comerciale, crede Cristina Başturescu, arhitectul sef al sectorului 5. Chiar dacă numărul autorizaţiilor de construcţii au scăzut în 2010, pe fondul crizei, sectorul rămâne în aria de interes pentru dezvoltatori, datorită terenurilor din şoseaua Progresului care scapă încet, încet de amprenta industrială.

Mai puţine autorizaţii pentru locuinţe

Anul trecut, autorizaţiile de construcţii în sectorul 5 s-au înjumătăţit, comparativ cu 2009. Motivele? Criza economică, dar şi decizia Primăriei Capitalei de a trece în subordinea sa clădirile de patrimoniu, apreciază Cristina Bşturescu.

"Numărul autorizaţiilor a scăzut mult de la începutul crizei. De la 960 în 2008, la 812 în 2009, până la puţin peste 400 în 2010. Un rol important a jucat preluarea de către Primăria Capitalei a competenţelor de autorizare pentru zonele protejate. Şi noi avem destule, toată zona centrală, Cotroceniul, Bulevardul Elisabeta, până spre Calea Victoriei", explică arhitectul şef.

Majoritatea autorizaţiilor acordate au fost pentru locuinţe mici sau modificări de apartamente. Nu s-au înregistrat proiecte de anvergură sau atipice. S-a mers pe materiale clasice, iar regimul de înălţime a fost cel obişnuit pentru astfel de locuinţe: parter şi etaj sau mansardă.

În majoritatea lor casele au fost ridicate în regie proprie. Puţini dezvoltatori s-au încumetat să investească în astfel de vremuri. Singurul complex de locuinţe, încă în etapa de execuţie, se află în regiunea Fabrica de Chibrituri - Viilor şi urmează să fie finalizat în 2011.

Printre asamblurile rezidenţiale care s-au finalizat în 2010 se numără şi Rahova Residence, situat în apropierea hipermarketului Kaufland Rahova. Blocurile de 8 etaje sunt alcătuite din garsoniere, aprtamente cu 2 camere şi apartamente cu 3 camere, comercializate la preţuri între 33.000 de euro şi 110.000 de euro.

Doldora Bazaar, investiţia anului 2010 pentru sectorul 5

Lipsa banilor i-a făcut pe investitori să restrângă proiectele şi din zona spaţiilor comerciale, chiar dacă în sector există potenţial de dezvoltare a unor astfel de centre. Cea mai importantă investiţie în 2010, a fost de departe proiectul Doldora Bazaar, dezvoltat de fostul fotbalistul Gică Popescu şi inaugurat în luna decembrie a anului trecut. Complexul are o suprafaţă de 12.300 mp şi este situat lângă principalul nod de trafic din partea de Sud-Vest a Bucureştiului, la intersecţia cartierelor Rahova, Ferentari, Sebastian, Drumul Sării, Antiaeriană şi Mărgeanului. Suma investită s-a ridicat la 10 milioane de euro.

"Clădirea este un fel de , cu standuri. În sectorul 5 nu prea sunt centre comerciale, doar Liberty Mall şi magazinul Prosper din zona Sebastian", precizează Cristina Başturescu.

Doldora Bazaar a fost finalizat în mai puţin de un an şi a fost închiriat de micii comercianţi.

Proiectul reprezintă, de asemenea, şi una dintre cele mai importante reconfigurări a unei investiţii imobiliare în criză. Iniţial, investitorii doreau să construiască un proiect rezidenţial.

Zona Progresului, potenţial de investiţii

Lipsa spaţiilor de retail ar putea fi justificată de numărul limitat al terenurilor cu suprafaţă mare. "Dacă vor să investeas­că se găsesc şi terenuri", spune doamna Başturescu. Un exemplu ar fi zona industrială de pe şoseaua Progresului, care încet, încet se eliberează de uzine şi macarale. "Nu mai funcţionează nimic acolo. În majoritatea lor halele sunt în paragină. Mai sunt inves­titori care au cumpărat porţiuni mici din fostele hale şi au depozite sau mici afaceri, însă fabricile vechi s-au transformat în hale părăsite. Şi acolo terenul ar fi central, este zonă bună, şi poate să aibă regim de înălţime bun", completează arhitectul şef al Sectorului 5. Deocamdată terenul nu are un plan urbanistic zonal, însă acesta ar intra în responsabilitatea investitorilor.

Catedrala Mântuirii Neamului, proiectul care va schimba faţa sectorului 5

Un proiect mult aşteptat care a primit autorizaţie de construcţie la sfârşitul anului trecut este Catedrala Mântuirii Neamului, investiţie estimată la circa 400 milioane de euro. Lucrările au demarat oficial pe data de 15 decembrie, iar în prezent este organizat şantierul şi se lucrează la ridicarea pereţilor mulaţi. Firma executantă este SC FC Construct Edil SRL, cu sediul în sectorul 5, potrivit surselor din Patriarhie.

Situat lângă Palatul Parlamentului, asamblul se va întinde pe 11 hectare de teren. Catedrala va avea o înălţime de 120 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje şi va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter. Construcţia va fi o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea intra aproape 5.000 de pelerini, însă slujba ar putea fi urmărită de la faţa locului chiar de 125.000 de credincioşi.

Lucrările la fundaţiile catedralei ar urma să demareze în această primăvară. Doar construcţia "la roşu" este evaluată la 100 milioane de euro, iar timpul estimat pentru finalizarea proiectului este de 5 ani. Demararea lucrărilor a generat peste 4000 de locuri de muncă în construcţii.

Proiectele Primăriei în 2011

În acest an, primăria sectorului 5 are în plan numeroase proiecte. Vrea să finalizeze reabilitarea termică a blocurilor şi să construiască noi grădiniţe. "Sunt deja în lucru autorizaţii de extindere a actualelor grădiniţe, dar şi de construcţia unui corp nou în cadrul unei şcoli generale. În total, patru autorizaţii de construire", adaugă doamna Başturescu.

Tot în planul primăriei se află şi construcţia de locuinţe sociale, pe un teren de 10 hectare primit prin hotărâre guvernamentală dintr-o fostă unitate militară. Deocamdată arhitectul şef nu poate vorbi de valoarea investiţiei şi nici despre potenţialii investitori, însă nu exclude posibilitatea unui parteneriat public privat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional