Buget de 178 milioane lei pentru investiţiile din Sibiu
Investiţii / 05 mai 2015
Investiţiile Primăriei Sibiu şi ale serviciilor publice subordonate Consiliului Local, pentru anul 2015, însumează 178,3 milioane lei, după cum ne-au declarat reprezentanţii municipalităţii.
Circa 70 de milioane de lei sunt fonduri alocate din bugetul local pentru investiţiile programate de Primăria Sibiu, 76,7 milioane lei reprezintă valoarea proiectelor finanţate din fonduri structurale, iar alte 25 milioane lei sunt bani de la bugetul local şi venituri proprii pentru investiţiile serviciilor publice.
În plus, Primăria a luat un împrumut de 1,2 milioane lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în timp ce 3,3 milioane lei vor fi folosiţi pentru un proiect cu finanţare europeană - Calea Verde spre o Dezvoltare Durabilă. Totodată, aproape două milioane de lei sunt repartizate serviciului de administrare a unităţilor de învăţământ.
Reprezentanţii instituţiei ne-au precizat: "Din totalul bugetului alocat investiţiilor Primăriei Sibiu şi ale serviciilor publice din diverse surse bugetare, 23,5 milioane lei sunt rezervaţi începerii de noi investiţii, 133,6 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţiile în continuare şi alţi 21,1milioane lei au fost prevăzuţi pentru elaborarea de studii şi proiecte pentru noile investiţii şi diverse dotări necesare".
Investiţiile din 2015 ale Primăriei Sibiu şi serviciilor subordonate vor fi desfăşurate cu finanţare din bugetul local, din fonduri structurale şi din fondurile unui împrumut contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Potrivit surselor citate, cele mai ample investiţii planificate de Primăria Sibiu, în acest an, sunt viaductul dintre Strada Mihail Kogălniceanu şi Calea Şurii Mici, modernizarea completă a 30 de străzi, precum şi contrucţia unui nou pod peste râul Cibin.
Construcţia viaductului menţionat este un proiect în valoare totală de 28,9 milioane lei, dintre care 20,1 milioane lei sunt alocaţi în acest an, investiţia fiind finanţată din fonduri structurale. Modernizarea completă a celor 30 de străzi din Sibiu (reţele, carosabil, trotuare, zone verzi, spaţii de parcare) este împărţită în trei pachete. Suma totală alocată acestui proiect multianual în bugetul anului 2015 este de 11,5 milioane lei.
De asemenea, noul pod peste Cibin este un proiect în valoare de 17,5 milioane lei, pentru care, în 2015, au fost alocaţi 12,5 milioane lei de la buget.
Reprezentanţii instituţiei spun că Primăria Sibiu va derula lucrări şi în ceea ce priveşte asfaltările şi reţeaua de apă şi canalizare. Aceştia ne-au declarat că municipalitatea a încadrat lucrările aferente reţelei stradale în trei categorii, respectiv plombări (vor fi reparate gropile sau defectele apărute peste iarnă), reparaţii (va fi turnat un nou covor asfaltic pe carosabil şi trotuare şi vor fi montate noi borduri) şi modernizări (reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare acolo unde este cazul, reabilitarea structurii rutiere şi a trotuarelor).
Potrivit surselor citate, Primăria Sibiu nu ţine o evidenţă separată pe lucrările reţelelor de apă şi canal şi pe lucrările din segmentul drumurilor: "Sumele pe fiecare etapă şi tip de lucrări vor putea fi disponibile pe măsură ce se emit facturile. La aceste contracte ale Primăriei se adaugă lucrările la reţelele de apă şi canalizare executate din fondurile SC Apă Canal, operatorul pentru aceste reţele".
Primăria: "Blocurile au fost izolate termic chiar de sibieni"
Din informaţiile obţinute în urma unei analize pe teren, marea majoritate a blocurilor de locuinţe au fost izolate termic chiar de sibieni, pe cheltuiala lor, ne-au spus reprezentanţii municipalităţii, menţionând: "Motivul este foarte simplu. Majoritatea sibienilor care locuiesc la blocuri s-au debranşat de la centralele de cartier în perioada 2002-2005 şi şi-au instalat centrale termice proprii. Pentru economie a fost necesară eficientizarea termică a apartamentului şi atunci au fost realizate lucrările de termoizolare şi s-au instalat şi geamuri cu tâmplărie termopan".
Aceştia consideră că legislaţia stipulează o procedură foarte complexă, care a descurajat intrarea în programul de reabilitare termică, atât a administraţiei locale, cât şi a asociaţiilor de proprietari: "Municipalitatea a parcurs etapa de identificare a blocurilor care s-ar putea încadra în program, a înştiinţat asociaţiile de proprietari şi, în 2012, Consiliul local a aprobat un program multianual pentru creşterea performanţei energetice a 13 blocuri din Sibiu. Termenele foarte scurte prevăzute în lege au făcut imposibilă înscrierea în timp util în program".
Potrivit estimărilor Primăriei, în acest an nu vor fi înscrise blocuri din Sibiu în programul de reabilitare termică. Oficialii instituţiei susţin că legislaţia privind finanţarea lucrărilor de anvelopare este greoaie din punctul de vedere al etapelor prevăzute, respectiv identificarea blocurilor, înştiinţarea asociaţiilor, centralizarea cererilor, aprobarea programului multianual, realizarea expertizelor, realizarea proiectării şi a detaliilor de execuţie, urmărirea lucrărilor, recepţia lucrărilor, eliberarea certificatelor).
Termenele foarte scurte şi necesitatea respectării termenelor legale în fiecare etapă fac ca această legislaţie să fie dificil de utilizat pentru implementarea programelor, ne-au mai spus reprezentanţii primăriei.
Proiecte europene de peste 100 de milioane de euro, în derulare
Printre cele mai mari lucrări derulate de Primăria Sibiu din fonduri structurale se numără construcţia viaductului Mihail Kogălniceanu - Calea Şurii Mici (proiect de 28,9 milioane lei, dintre care 20,1 milioane lei sunt alocaţi în 2015) , construirea şi dotarea unui Centru pentru Cercetarea Bolilor Neurologice la Copii (în valoare de 43,8 milioane lei, dintre care 35,8 milioane lei au fost alocaţi pentru 2015) sau proiectul Calea Verde spre o Dezvoltare Durabilă - îngroparea cablurilor suspendate pe o serie de străzi din Sibiu (valoarea totală a proiectului fiind de 3.313.760 lei, sumă prevăzută în întregime în 2015).
Primăria Sibiu desfăşoară un proiect de 18 milioane lei pentru modernizarea completă a unor străzi din cartiere, 17,5 milioane lei fiind alocaţi pentru acest an. În plus, municipalitatea va extinde şi va moderniza şcoala nr.13, valoarea totală a proiectului fiind de circa trei milioane lei.
Reprezentanţii locali ne-au mai declarat că vor continua să îmbunătăţească infrastructura oraşului şi spaţiile verzi, astfel încât Sibiul să fie funcţional şi atractiv pentru orice investitor care decide să deschidă o afacere în oraş. "De asemenea, vom rămâne deschişi şi transparenţi, predictibili în politica fiscală locală", au conchis oficialii primăriei.
3,3 milioane lei, fără TVA, pentru modernizarea unui pachet de 8 străzi
După desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică, Primăria Sibiu a atribuit contractul de modernizare a pachetului care cuprinde străzile Cindrelului, Bobâlna, Piaţa Prahovei, Doamna Elena Cuza, Toamnei, Castorului, Plugarilor şi Colinei, potrivit datelor publicate de municipalitate.
Primarul interimar Astrid Fodor a declarat: "Am reuşit ca anul acesta să semnăm contractele pentru 32 de străzi. În marea lor majoritate, lucrările au un termen de execuţie care se întinde pe mai mult de un an, însă eu sper să avem cât mai multe dintre aceste străzi modernizate chiar anul acesta. Pe pachetul despre care vorbim acum, am fixat ca prioritare Piaţa Prahovei şi strada Plugarilor, acestea urmând să fie finalizate în 2015". Contractul, care a fost semnat pe 11 martie, a fost atribuit asocierii SC DPC SA - Comtram şi Geiger Transilvania, valoarea acestuia fiind de 3,3 milioane lei, fără TVA. Pe străzile Cindrelului, Piaţa Prahovei, Doamna Elena Cuza, Castorului vor fi înlocuite reţelele de apă şi canalizare. Pe strada Bobâlna va fi modernizată reţeaua de canalizare menajeră şi pluvială, iar pe strada Plugarilor va fi reabilitată reţeaua de canalizare menajeră, reţeaua de apă fiind deja modernizată în cadrul proiectului finanţat din POS Mediu. Pe toate străzile menţionate vor fi amenajate drumurile şi trotuarele. Proiectarea are ca termen de realizare 3 luni, iar termenul de execuţie a lucrărilor pe întregul pachet este de 14 luni.
Procedură de achiziţie pentru zece străzi care vor intra în reparaţii ample
Primăria Sibiu a publicat, pe 27 martie anul curent, o procedură de achiziţie publică pentru un pachet de străzi din cartierele sibiene pe care vor fi realizate reparaţii ample, conform datelor publicate pe site-ul instituţiei. Drumurile incluse în acest pachet sunt strada Andrei Mureşanu, strada Mirăslău, Aleea Buia, Aleea Geniştilor, strada Matei Milo, strada Intrarea Arieşului, strada Avram Iancu, strada Cugir, strada Teliuc, strada Lungă.
Caietul de sarcini prevede repararea carosabilului prin refacerea structurii acestuia, respectiv turnarea unui nou strat de piatră spartă, turnarea a două straturi asfaltice - cel de legătură şi cel de uzură - şi încadrarea cu borduri de beton. Pe carosabil vor fi amenajate şi guri de scurgere care vor face legătura cu canalizarea pluvială, asigurând o mai bună evacuare a apei rezultate din ploi. Constructorul care va fi declarat câştigător va repara şi trotuarele. În contract va fi prevăzută şi instalarea semnelor de circulaţie, precum şi executarea marcajelor rutiere. Valoarea estimată a lucrărilor este de 6,6 milioane lei fără TVA, iar termenul prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este de 4 luni.
Plombările străzilor au început în martie
La jumătatea lunii martie, au început lucrările de plombare pe mai multe străzi din Sibiu, începând cu bulevardul Victoriei şi strada Siretului, potrivit informaţiilor primăriei. Următoarele artere vizate sunt bulevardul Corneliu Coposu, Calea Dumbrăvii, Abatorului, Reconstrucţiei, bulevardul Vasile Milea, şoseaua Alba Iulia, strada Cibinului şi strada Lungă. Contractul a fost semnat cu SC Comtram SA, la o valoare de 304.382,80 lei fără TVA, fiind valabil pentru tot anul 2015. Pe măsură ce vor fi făcute noi constatări în teren, vor fi efectuate şi alte plombări.
Contractul pentru nivelarea străzilor a fost semnat cu SC Terra Construct SRL, având o valoare de 213.176 lei fără TVA. Primele străzi incluse în acest program sunt Luceafărului, Diaconovici, Mozaicului, Smighelschi, Ecaterina Teodoriu şi Varului. Lucrările au început pe 16 martie, iar contractul este valabil până la sfârşitul lui 2015.
Contractul pentru reparaţiile pe străzile pavate cu piatră cubică a fost atribuit firmei SC Gyps Construct SRL pentru o valoare de 406.850 lei fără TVA, fiind de asemenea valabil până la sfârşitul anului. Potrivit reprezentanţilor primăriei, prima zonă în care se va interveni este cea a pieţelor centrale - Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet, urmând ca, pe parcursul anului, să fie realizate şi alte astfel de lucrări, în funcţie de necesitate.
Licitaţia pentru reparaţii ample la alte nouă străzi, în aprilie
Primăria Sibiu a demarat, în luna aprilie, o altă procedură de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de lucrări de reparaţii pe nouă străzi din cartierele sibiene: Valea Aurie, Sibiel, Crinţ, Iazului, Agârbiciu, Daliei, Aleea Crăiţelor, Gladiolelor şi Ioan Codru Drăguşanu.
Primarul Astrid Fodor a precizat că primul pachet, licitat în martie, s-a concentrat pe cartierul Hipodrom, iar acest al doilea pachet include cinci străzi din cartierul Valea Aurie, trei din cartierul Terezian şi o stradă din zona bulevardului Victoriei. Potrivit municipalităţii, pe străzile menţionate vor fi reparate carosabilul şi trotuarele, vor fi amenajate guri de scurgere a apelor pluviale şi va fi refăcută semnalizarea rutieră. Reprezentanţii primăriei au menţionat: "În prezent, carosabilul celor nouă străzi este format din plăci de beton. În urma lucrărilor menţionate, atât carosabilul, cât şi trotuarele vor fi amenajate cu asfalt. Valoarea estimată a lucrărilor pentru întreg pachetul este de 5,5 milioane lei, fără TVA. După încheierea procedurii de achiziţie şi atribuire a contractului, termenul de execuţie a lucrărilor va fi de patru luni".
Construcţia noii autobaze Tursib a început în martie
Lucrările de construcţie a noii autobaze a societăţii de transport public din Sibiu, SC Tursib SA, au început pe 26 martie, potrivit datelor municipalităţii. În deschiderea lucrărilor de construcţie, primarul Sibiului a declarat: "Construirea acestui nou sediu este un proiect benefic, pentru că nu este normal ca o autobază să fie amplasată în mijlocul unui cartier rezidenţial. Noua autobază, aşa cum rezultă din proiectare, va fi mai funcţională şi conformă cu standardele în domeniu.Tursib a făcut, în ultimii opt ani, progrese semnificative. Flota a fost înnoită în bună parte, traseele Tursib au fost optimizate, societatea este mai orientată către nevoile pasagerilor şi a primit certificare ISO, ceea ce atestă o bună calitate a serviciilor".
Finanţarea proiectului este asigurată din creditul pe care Tursib l-a contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în luna aprilie 2014. Valoarea creditului contractat este de 4,8 milioane de euro. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat cu asocierea SC CON-A SRL & SC Sinecon SA, termenul de realizare fiind de 18 luni, iar garanţia oferită de constructor pentru lucrări - de cinci ani.
Terenul pe care va fi construită noua autobază are o suprafaţă de 33.400 de metri pătraţi şi este situat la intersecţia străzii Munchen cu strada Barcelona, fiind dobândit în urma unui schimb de terenuri între Consiliul Local Sibiu şi SC Tursib. Lucrările prevăzute în contract includ împrejmuirea terenului, amenajarea reţelelor de utilităţi, amenajarea drumurilor de acces, amenajarea spaţiilor verzi şi ridicarea următoarelor construcţii: un spaţiu acoperit de parcare de 5.200 metri pătraţi pentru cele 105 autobuze care alcătuiesc flota Tursib, ateliere de reparaţii, tinichigerie şi vopsitorie, în suprafaţă de 1.278 mp, o clădire administrativă, o staţie de alimentare cu carburant şi depozitele aferente, compuse din două rezervoare subterane cu o capacitate totală de stocare de 50.000 de litri. În plus, vor fi construite o staţie pentru inspecţii tehnice periodice şi o spălătorie pentru autobuze.
Modernizarea zonelor Dioda şi Hipodrom II
Primăria Sibiu a contractat proiectarea pentru modernizarea zonelor Dioda şi Hipodrom II, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei. Cele două zone fac parte din proiectul de modernizare a zonelor din cartiere, după cum a declarat primarul Astrid Fodor, subliniind: "Acestea sunt următoarele două zone din cartiere pe care le vom avea în vedere pentru reabilitare. Vom moderniza carosabilul şi trotuarele, dar vom avea grijă şi de zonele verzi, şi de spaţiile de parcare, pentru că, fiind vorba de zone de blocuri, ambele sunt foarte importante".
Zona Dioda, care face obiectul unuia dintre contracte, este delimitată de bulevardul Vasile Milea, strada Oituz, Calea Dumbrăvii şi de clădirea CEC. Zona Hipodrom II este delimitată de străzile Hipodromului, Nicolae Iorga, bulevardul Mihai Viteazu şi Oituz.
În urma unor proceduri de achiziţie publică, contractele pentru realizarea proiectării au fost semnate cu SC Intelicon Prest SRL, fiecare având o valoare de 58.000 de lei, fără TVA. Contractele includ şi obţinerea avizelor necesare şi asigurarea asistenţei tehnice pe perioada lucrărilor. Proiectele vor fi predate municipalităţii până cel târziu pe 10 iunie 2015, urmând să fie organizată procedura de achiziţie publică pentru contractarea lucrărilor.
Primele echipamente medicale pentru Centrul de Cercetare şi Telemedicină pentru Bolile Neurologice la copii
Primăria Sibiu a primit, în luna martie, primele echipamente pentru dotarea Centrului de Cercetare şi Telemedicină pentru Bolile Neurologice la copii, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri structurale, conform datelor municipalităţii.
Echipamentele au fost livrate de Siemens Healthcare România, reprezentanţa locală a concernului german, fiind vorba de două aparate digitale moderne, respectiv un aparat petru efectuarea radiografiilor şi un aparat hibrid pentru efectuarea examinărilor de radioscopie. Valoarea celor două aparate este de 3,4 milioane lei, fără TVA.
Instalarea aparaturii a început pe data de 25 martie, în spaţiile din corpul A al Clinicii de Pediatrie de pe strada Pompei Onofreiu. Spitalul de Pediatrie va face demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor, iar managementul spitalului estimează că, până la sfârşitul lunii iunie, aceste aparate vor putea fi utilizate, urmând să fie efectuat şi un instructaj al personalului care va lucra cu aceste aparate. Potrivit datelor primăriei, acesta este doar primul lot de aparatură care va fi livrat în cadrul proiectului, în luna mai urmând să mai fie livrate şi alte aparate medicale.
Reţea de apă şi canalizare pentru blocurile ANL din cartierul Reşiţa II
În urma unei proceduri de achiziţie publică, Primăria Sibiu a semnat contractul pentru amenajarea reţelelor de apă şi canalizare care vor deservi cele patru blocuri ANL din cartierul Reşiţa II, conform datelor disponibile pe site-ul instituţiei. Contractul în valoare de 408.781 lei a fost încheiat cu firma SC Instal Grup SRL şi prevede amenajarea în termen de 60 de zile a reţelelor de apă, canalizare menajeră şi canalizare pluvială pentru cele patru blocuri ANL construite în această zonă, în timp ce ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna martie.
Primarul Astrid Fodor a declarat: "După amenajarea reţelelor de utilităţi şi a zonei, cele 88 de apartamente din aceste clădiri vor putea fi repartizate beneficiarilor, în urma unei proceduri de selecţie specificată în lege".
Conform surselor citate, reţeaua de apă va fi amenajată pe aproximativ 400 de metri liniari, iar reţeaua de canalizare menajeră va fi amenajată pe o lungime similară. Reţeaua de canalizare pluvială va fi amenajată pe o lungime de aproximativ 300 de metri. În plus, vor fi realizate branşamentele şi, respectiv, racordurile necesare pentru conectarea tuturor acestor conducte. Reprezentanţii primăriei au declarat că procedurile de achiziţie pentru amenajarea reţelelor de electricitate şi gaz pentru blocurile amintite sunt în curs de desfăşurare.