Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Buget de 458 de milioane de lei pentru investiţiile din Cluj-Napoca

Investiţii /

Buget de 458 de milioane de lei pentru investiţiile din Cluj-Napoca
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Cluj-Napoca a alocat 458 de milioane de lei din bugetul local pentru investiţiile din acest an, potrivit reprezentanţilor instituţiei, care ne-au declarat că proiectele în desfăşurare vor beneficia de 353,6 milioane lei, în timp ce 41,6 milioane lei vor fi repartizate investiţiilor noi.

    Din acest buget, primarul Emil Boc îşi propune patru obiective esenţiale, respectiv finalizarea proiectelor europene demarate, finalizarea proiectelor realizate din alte fonduri, demararea proiectelor noi multianuale şi susţinerea proiectelor din cadrul programelor Cluj, Capitală Europeană a Tineretului şi Cluj, Capitală Culturală Europeană 2021. "Anul acesta am dublat suma alocată pentru activităţi culturale, faţă de anul trecut, de la 4,5 milioane lei în 2014 la 9 milioane lei în 2015", a precizat domnul Boc.

    Sursele de finanţare pentru realizarea investiţiilor din acest an sunt fondurile europene, bugetul local, veniturile proprii, creditele bancare şi subvenţiile.

    În 2015, Primăria Cluj-Napoca va cheltui circa 118,6 milioane de lei pentru asfaltarea străzilor şi aleilor, în suma prevăzută în buget fiind incluse şi cheltuielile de întreţinere, potrivit datelor oferite de municipalitate. Astfel, vor fi modernizate 15 străzi de-a lungul liniei de tramvai, precum şi arterele din centrul municipiului, care presupun refacerea infrastructurii din cadrul proiectului "Oraşul Comoară", respectiv străzile Avram Iancu, Memorandumului, Moţilor şi I.C. Brătianu.

    Totodată, printre cele mai mari investiţii din acest an ale municipalităţii se numără modernizarea şi consolidarea clădirii din strada Memorandumului 22, reabilitarea Şcolii Ion Agârbiceanu, precum şi a liceelor Avram Iancu şi Mihai Eminescu. De asemenea, va fi renovat ambulatoriul din cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napoca.

    Centru Regional de Excelenţă

    În plus, Primăria Cluj-Napoca are planuri pentru construcţia unui Centru Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, precum şi a unei entităţi care să sprijine mediul de afaceri, segmentul de cercetare-dezvoltare şi antreprenoriatul.

    De asemenea, reprezentanţii municipalităţii ne-au precizat: "Avem în vedere modernizarea a trei centre de servicii sociale integrate, două pentru persoane vârstnice şi unul pentru copii - Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate "Ţara Minunilor" şi Centrele Multifuncţionale de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice nr. 1 şi 2".

    În ceea ce priveşte reabilitarea termică a locuinţelor, primăria derulează obiectivul de investiţii "Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Cluj-Napoca", prin care vor fi anvelopate 37 de blocuri în 2015, după ce alte şapte au fost reabilitate anul trecut.

    25 de străzi vor fi complet reabilitate în 2015

    Pe lângă proiectele derulate din fonduri europene, Primăria Cluj-Napoca desfăşoară şi alte investiţii finanţate de la buget, precum unificarea pasajelor, modernizarea zonei Gării, a cinematografului Dacia, respectiv finalizarea lucrărilor la 25 de străzi, a căror reabilitare a început în 2014.

    Pentru lucrările la reţeaua de apă şi canalizarea pluvială, municipalitatea va utiliza fonduri în valoare de 3,8 milioane de lei.

    Printre proiectele multianuale pe care Primăria Cluj-Napoca îşi propune să le demareze în 2015 se numără începerea procedurilor pentru realizarea studiului de prefezabilitate al Centurii de Sud (Calea Turzii - Vâlcele - Apahida) - un obiectiv important în vederea decongestionării traficului din oraş. După întocmirea studiului de fezabilitate, reprezentanţii locali susţin că lucrările vor putea fi realizate cu fonduri locale, europene şi posibil cu fonduri naţionale.

    Studiu de circulaţie

    În plus, planurile primarului Emil Boc includ şi realizarea unui studiu de circulaţie care să stabilească soluţii punctuale pentru ameliorarea traficului din oraş, realizarea de noi parcări (de exemplu, în cartierul Mănăştur, pe strada Primăverii) şi încurajarea folosirii transportului în comun.

    Potrivit sursei citate, primăria vrea să modernizeze transportul în comun prin achiziţia de 10 autobuze electrice (din fonduri elveţiene) şi 20 de troleibuze noi, în 2015, după ce anul trecut au fost cumpărate 40 de astfel de autovehicule.

    Un alt proiect important pentru autorităţi este realizarea unui concurs de soluţii şi implementarea unui proiect care să valorifice râul Someş astfel încât să devină un punct principal de atracţie al oraşului. Planurile Primăriei Cluj-Napoca mai cuprind construcţia de locuinţe sociale, construcţia bazei sportive şi de agrement din cartierul Gheorgheni, reabilitarea Turnului Pompierilor, începerea lucrărilor de construcţie a podului Traian şi continuarea proiectului de viabilizarea a zonei Lomb.

    Primăria Cluj-Napoca susţine că va continua în 2015 proiectele care au fost apreciate de cetăţeni, precum gratuităţile pe mijloacele de transport în comun pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri, extinderea programului de acordare a ajutoarelor alimentare distribuite de municipalitate pentru categoriile de persoane defavorizate din municipiu, precum şi premierea asociaţiilor de proprietari în cadrul concursului "Curăţenie Generală".

    Proiectul de buget şi lista de investiţii a Primăriei Cluj-Napoca au fost în consultare publică, pe site-ul instituţiei, în perioada 13-28 ianuarie 2015.

    Anul trecut, municipalitatea a alocat 503,5 milioane lei pentru investiţii, unul dintre cele mai mari proiecte fiind finalizarea Sălii Polivalente, printr-o finanţare de 70 de milioane de lei, cu fonduri de la bugetul local.

    În prezent, sala este omologată pentru baschet, volei şi handbal şi poate să găzduiască o serie de competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, karate, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton.

    Capacitatea sa variază între 6.100 de locuri în cazul unui meci de hochei şi până la 9.700 de locuri, în cazul galelor de box. Numărul spectatorilor poate ajunge până la 10.000 la concerte sau congrese profesionale.

    O altă investiţie importantă aflată în derulare în Cluj-Napoca este modernizarea sistemului de transport public în comun în Zona Metropolitană, iar proiectul prevede reabilitarea a 87 de staţii, din care 61 cu sistem de ticketing, realizarea unui sistem de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, a unor panouri de informare, refugii, 9 locaţii de transfer de date, un sediu de management al sistemului de ticketing şi 7 locaţii de eliberare a abonamentelor personalizate.

    Cluj Innovation City

    Pentru încurajarea antreprenoriatului, municipalitatea realizează Cluj Innovation City, proiectul fiind un parteneriat între mediul de afaceri, respectiv Cluj IT Cluster, toate universităţile clujene de stat şi autorităţile publice locale.

    Primarul Emil Boc a spus: "Cluj Innovation City este un proiect al comunităţii pentru următorii 20 de ani, care va aduce 20.000 de noi locuri de muncă în cercetare, inovare, IT şi servicii conexe şi va poziţiona oraşul nostru ca un pol al inovării şi cercetării la nivel european. Primăria a alocat 202 hectare de teren în zona Lomb pentru realizarea viitorului oraş al inovării".

    Edilul susţine că există trei componente ale proiectului care se află în dezvoltare, respectiv Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi - Zona Metropolitană Cluj (TEAM-ZMC) şi drumul de acces din strada Oaşului spre zona Lomb.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional