Buget de peste 100 milioane lei pentru investiţiile din Gorj
Investiţii / 09 iulie 2015
Consiliul Judeţean (CJ) Gorj dispune de un buget de 107,3 milioane de lei pentru investiţiile din judeţ, în acest an, ne-au declarat reprezentanţii instituţiei, menţionând că programul cuprinde lucrări în desfăşurare în valoare de 56,9 milioane lei, obiective noi de 5,8 milioane lei şi alte cheltuieli în sumă de 44,5 milioane lei.
Cele mai mari investiţii noi care vor fi derulate de CJ Gorj în 2015 sunt modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi reabilitarea drumurilor judeţene 671B şi 674C.
Potrivit surselor citate, Consiliul Judeţean a reuşit să atragă fonduri europene cu o valoare totală de 278 de milioane de lei, în perioada 2007-2013, pentru proiecte care au fost implementate sau se află în curs de desfăşurare.
Reprezentanţii locali ne-au declarat: "În perioada 2007-2013, au fost implementate şi sunt în curs de implementare proiecte cu finanţare din fonduri europene pentru reţeaua de drumuri judeţene (175,5 milioane lei) şi pentru reţeaua de apă şi canalizare (2,4 milioane lei). Cele mai mari proiecte de infrastructură, aflate în execuţie în momentul de faţă şi finanţate din fonduri europene, sunt reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, reabilitare drumului judeţean DJ 675 şi a DJ 672, Ciuperceni - Godineşti - Tismana - Peştişani - Brădiceni - Buduhala (DN 67)".
Însă, potrivit surselor citate, două dintre aceste obiective au fost încadrate în categoria proiectelor cu grad de risc privind finalizarea până la sfârşitul anului 2015, respectiv "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu" şi "Reabilitarea drumului judeţean DJ 672, Ciuperceni - Godineşti - Tismana - Peştişani - Brădiceni - Buduhala (DN 67)".
Totodată, Consiliul Judeţean Gorj va întocmi proiecte ce vor fi depuse spre finanţare pe toate programele pe care instituţia este aplicant eligibil, după cum ne-au spus reprezentanţii locali, subliniind: "La această dată au fost identificate, în concordanţă cu prevederile Ghidului solicitantului pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, proiectele de modernizare a drumurilor judeţene 674, 674B, 675B, 675C, 605A, 605B, 673, extinderea şi dotarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu, conservarea, restaurarea, protejarea şi promovarea Ansamblului Arhitecturii Populare de la Curtişoara, reabilitarea energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu - locaţia din strada Tudor Vladimirescu, precum şi reabilitarea, modernizarea şi dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, clădire centrală - strada Progresului".
Potrivit surselor citate, valoarea estimată pentru proiectele ce vizează modernizarea infrastructurii de transport este de 370 de milioane de lei, urmând ca valoarea celorlalte obiective din portofoliu să fie cunoscută după definitivarea documentaţiilor tehnico-economice.
Reconstrucţia podului din comuna Albeni - 9 milioane lei
Consiliul Judeţean Gorj a refăcut podul amplasat pe drumul judeţean 675B, în comuna Albeni, după ce acesta fusese distrus în totalitate de o viitură produsă în urma ploilor torenţiale din perioada 27-29 iulie 2014, de pe teritoriul judeţului, potrivit datelor publicate de instituţie.
Reprezentanţii locali au declarat: "Întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada aprilie-iulie 2014, la obiectivul de investiţie "Reconstruire ,,Pod pe DJ675B, km 3+300, peste râul Gilort, comuna Albeni, judeţul Gorj", a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 667/2014 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru judeţele Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman şi Vâlcea".
Valoarea alocată a fost de 9 milioane de lei, inclusiv TVA, reprezentând suma necesară pentru realizarea serviciilor de proiectare şi pentru execuţia lucrărilor. Potrivit sursei citate, contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat în toamna anului trecut între Consiliul Judeţean Gorj, în calitate de achizitor, şi Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj, în calitate de executant.
Reabilitarea drumurilor judeţene 672 şi 675 - investiţie de peste 140 milioane lei
În plus, CJ Gorj a obţinut finanţare şi pentru două proiecte de refacere a infrastructurii rutiere. Primul dintre ele a fost "Reabilitarea drumului judeţean DJ 672, km 0+000-43+623, Ciuperceni - Godineşti - Tismana - Peştişani - Brădiceni - Buduhala (DN 67)", al cărui contract de finanţare a fost încheiat între Unitatea Administrativ Teritorială - Judeţul Gorj în calitate de beneficiar şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar.
Astfel, proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 2 "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale", Domeniul major de intervenţie 2.1 - "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură". Bugetul total aprobat al proiectului este în valoare de 87,6 milioane lei, dintre care cheltuielile eligibile au reprezentat 70,1 milioane lei, cele neeligibile - 542.760 lei, iar TVA a fost de 16,9 milioane lei. Potrivit datelor CJ Gorj, valoarea finanţării nerambursabile este în sumă de 68,7 milioane lei. Obiectivele acestui prim proiect au fost reabilitarea DJ 672 pentru îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor în vederea stimulării dezvoltării economice durabile a judeţului, precum şi conectarea drumului judeţean DJ 672 la reţeaua de drumuri naţionale DN 67 şi DN 67D.
Consiliul Judeţean Gorj a mai derulat şi proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 675, proiect bazat pe contractul de finanţare semnat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de autoritate de management, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud - Vest Oltenia, în calitate de organism intermediar şi Unitatea administrativ - teritorială Judeţul Gorj, în calitate de beneficiar.
Acest al doilea proiect privind infrastructura rutieră din Gorj, respectiv "Reabilitare Drum Judeţean DJ 675",a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, Domeniul de intervenţie 2.1. - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură. Bugetul total al proiectului este de 52,8 milioane de lei, dintre care finanţarea nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională reprezintă 36,6 milioane de lei, iar 4,8 milioane lei au fost alocaţi de la bugetul naţional.
Modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă
Consiliul Judeţean Gorj a obţinut finanţare şi pentru proiectul "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu", fiind semnat contractul de finanţare către Autoritatea de Management, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Potrivit datelor instituţiei, acest proiect a fost depus în cadrul Programului
Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, în data de 10.08.2009, Axa Prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.1 - Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Bugetul total al proiectului a fost de 19,4 milioane lei, dintre care finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene şi a Guvernului, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost în sumă de 15,2 milioane lei. Investiţia menţionată a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală în cadrul ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
De asemenea, CJ Gorj a elaborat Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011-2020, proiectul fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.
În cadrul documentului sunt cuprinse cinci obiective strategice, precum consolidarea unei baze economice sustenabile, dezvoltarea antreprenorială multisectorială, valorificarea potenţialului turistic, reducerea presiunii generate de factorii socio-economici asupra mediului şi respectarea principiilor de dezvoltare durabilă. Pentru realizarea planului de acţiuni până în anul 2020, Consiliul Judeţean Gorj a estimat o valoare totală a proiectelor cuprinse în strategie de circa 406,7 milioane de euro, urmând ca 42,5 milioane euro să reprezinte contribuţia CJ Gorj, restul fondurilor urmând să fie asigurate din surse externe.