Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

C&W ECHINOX:"Peste 1.000 de apartamente premium şi premium plus vor fi livrate, în Capitală"

COSMIN FETIC Piaţa Imobiliară /

"Peste 1.000 de apartamente premium şi premium plus vor fi livrate, în Capitală"

Peste 1.000 de apartamente premium şi premium plus urmează să fie livrare în următorii doi ani, în zona de Centru-Nord a Capitalei, a anunţat C&W Echinox. Conform specialiştilor din cadrul companiei de consultanţă imobiliară, 40% din apartamentele premium şi premium plus programate pentru livrare, în Bucureşti, în acest an şi în anul viitor, sunt deja achiziţionate.

Cele mai active zone pentru construcţia de apartamente premium şi premium plus sunt Floreasca şi Herăstrău, Primăverii rămânând zona cu cel mai ridicat preţ mediu de vânzare pe metru pătrat construit.

Circa 140 de astfel de apartamente au fost finalizate, în primul trimestru al anului în curs, de patru ori mai multe comparativ cu numărul unităţilor livrate pe parcursul anului 2016. Per ansamblu, în 2017 sunt programate pentru finalizare în jur de 600 de apartamente premium şi premium plus, potrivit C&W Echinox.

Anul trecut, 35 de apartamente au fost finalizate în locaţiile rezidenţiale premium şi premium plus din Bucureşti, Kiseleff şi Aviatorilor fiind cele mai active zone, reprezentând 70% din totalul unităţilor finalizate.

Kiseleff, Primăverii şi Aviatorillor sunt zonele unde se înregistrează cea mai mică activitate, doar 10% din unităţile aflate în construcţie aflându-se în aceste regiuni.

Cele mai multe apartamente disponibilie pentru vânzare sunt localizate în proiecte ce urmează să fie livrate anul acesta, respectiv 60% din totalul unităţilor programate pentru livrare în 2017, adaugă specialiştii citaţi. Pentru anul 2018, disponibilitatea apartamentelor este mai redusă, doar 53% dintre acestea fiind la vânzare, la momentul actual.

Sursele citate menţionează: "Anul 2016 a fost un an atipic, comparativ cu anii precendenţi şi perioada următoare, atât din punct de vedere al unităţilor livrate, cât şi al tipologiei apartamentelor. Majoritatea unităţilor livrate în decursul anului 2016 (mai mult de 90%) sunt apartamente cu 3 sau 4 dormitoare.

Analizând proiectele aflate în construcţie ce urmează a fi livrate în perioada 2017-2018, 60% dintre unităţi sunt apartamente cu 2 sau 3 dormitoare. De asemenea, numărul unităţilor care oferă doar un dormitor a crescut semnificativ, faţă de anul 2016".

C&W Echinox subliniază că, dacă anul trecut, suprafaţa medie construită a unui apartament cu un dormitor varia între 65 si 90 mp, în perioada 2017-2018 acestea vor avea între 65 şi 120 mp.

Reprezentanţii companiei de consultanţă a precizat: "A luat amploare un alt gen de dezvoltare: dezvoltările de apartamente în imobile înalte care au 10-12 etaje, cu apartamente de dimensiuni mai mici, începând cu 55-60 mp, amplasate în zona Aviaţiei sau Herăstrău. Există o cerere care vine din partea celor tineri, care vor un spaţiu mic, având nevoi punctuale, să fie lângă o zonă cu metrou, sau lângă parc". Sursele citate au menţionat că piaţa de lux s-a fragmentat, în ultima perioadă.

Zona Primăverii înregistrează în continuare cel mai ridicat nivel de preţ - 3.500 euro/mp construit, în timp ce în zonele Aviaţiei şi Floreasca preţurile variază între 1.700 şi 1.950 euro/mp construit.

Cererea pentru apartamentele localizate în zonele premium şi premium plus ale oraşului este reflectată de trei mari aspecte: disponibilitatea scăzută a apartamentelor finalizate (doar 30% din unităţile construite în 2016 mai sunt disponibile pentru vânzare); numărul mare de unităţi aflate în construcţie (aproximativ 1.000) şi faptul că aproximativ 40% din acest volum a fost deja tranzacţionat, potrivit surselor citate.

Acestea arată că principalele caracteristici ale zonelor rezidenţiale premium şi premium plus din zona de Nord a capitalei sunt densitatea ridicată de spaţii verzi precum lacuri şi parcuri, varietatea de restaurante, cafenele şi bistrouri, conexiunea la reţeaua de transport public, proximitatea faţă de Aeroportul Internaţional Henri Coandă, densitatea medie de dezvoltări rezidenţiale, destinaţia preferată de Ambasade şi Reşedinţe Oficiale, suprafeţele mari şi terasele generoase, preţul mediu de vânzare/mp construit variind între 1.700 şi 3.500 de euro, plus TVA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional