Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Călimăneşti şi Căciulata - cele mai dezvoltate staţiuni de pe Valea Oltului

F.A. Piaţa Imobiliară /

Călimăneşti şi Căciulata - cele mai dezvoltate staţiuni de pe Valea Oltului

Deşi se construieşte destul de mult în zonă, Valea Oltului nu este, încă, o regiune foarte dezvoltată din punct de vedere imobiliar. În ceea ce priveşte pensiunile şi casele de vacanţă existente şi cele aflate în construcţie, Mihai Stănculescu, de la compania imobiliară "Realpro", din Râmnicu Vâlcea, ne-a precizat că, în prezent, cele mai dezvoltate staţiuni de pe Valea Oltului sunt Călimăneşti şi Căciulata. Potrivit domniei sale, beneficiarii aces-tor pensiuni şi case de vacanţă sunt, în mare parte, persoane fizice şi investitori locali: "Nu sunt foarte mulţi oameni de afaceri din afara judeţului Vâlcea interesaţi să investească în zonă".

Dan Şerb, administrator al companiei "Imobil Klass", ne-a spus că o casă de vacanţă din zonă are, în general, două niveluri - parter şi mansardă - şi este prevăzută cu o sufragerie şi un grup sanitar, la parter, şi cu 1-2 dormitoare la mansardă. Acest tip de casă cu terasă, construită în regie proprie, valorează circa 17.000 - 20.000 de euro. Casele de vacanţă beneficiază de suprafeţe cuprinse între 100 şi 150 mp.

Lucrările de recondiţionare a hotelurilor şi pensiunilor reprezintă 90% din investiţiile imobiliare de pe Valea Oltului

Cele mai multe pensiuni construite în zonă sunt agro-turistice, potrivit domnului Şerb, care a subliniat că 90% dintre investiţiile imobiliare realizate în zonă reprezintă lucrări de recondiţionare a vechilor hoteluri şi pensiuni. Domnia sa ne-a spus că, în circa o lună, va fi dat în folosinţă un hotel de cinci stele, aflat în stadiul de finalizare, în Căciulata.

Referitor la pensiunile de pe Valea Oltului, majoritatea dintre ele au suprafeţe de 200 - 500 mp, ne-a precizat reprezentantul "Realpro". În general, regimul de înălţime pentru pensiuni este parter, două etaje şi mansardă. Suprafeţele loturilor achiziţionate pentru construirea de pensiuni ajung la 1.000 -1.500 mp, un metru pătrat de teren în zona Călimăneşti-Căciulata valorând 100 -150 de euro. În vederea edificării de case de vacanţă, cei interesaţi caută parcele de circa 500 de metri pătraţi.

Brezoi-Obârşia Lotrului va deveni "un fel de Valea Prahovei"

Pensiuni şi case de vacanţă au fost construite din belşug în zone învecinate cu Valea Oltului. Astfel, după cum ne-a precizat administratorul "Imobil Klass", una dintre aceste locaţii este Păscaia, din Siliştea - declarată localitate agro-turistică. O altă zonă cu potenţial şi care promite mult în ceea ce priveşte dezvoltarea de pensiuni şi case de vacanţă este Brezoi-Voineasa-Vidra, către Obârşia Lotrului. Despre această regiune, care se întinde pe circa 120 de km, domnul Şerb apreciază că se va extinde foarte mult, devenind "un fel de Valea Prahovei". Majoritatea pensiunilor din partea locului au un regim de înălţime parter, etaj şi mansardă şi sunt construite din cărămidă, fiind placate cu lemn. Fiecare dintre acestea este edificată pe câte un lot de teren de circa 2.000 de metri pătraţi.

Speculă cu terenuri în zona Voineasa

Terenurile din Brezoi, situate la stradă, costă circa 25 de euro/mp, în timp ce terenurile din interiorul localităţii ajung la 15 euro/mp. Către Voineasa, valoarea terenurilor se cifrează la 15-20 de euro. În această locaţie, cele mai multe loturi disponibile măsoară între 5.000 şi 10.000 de metri pătraţi. Astfel, încă se face speculă cu terenurile de acest tip, ne-a specificat domnul Şerb, adăugând că cei care cumpără loturi mari de teren le parcelează şi le vând cu circa 15 euro/mp mai mult faţă de preţul iniţial de achiziţie. Profitul speculanţilor ajunge, în timp de un an, la aproximativ 100%.

Dan Şerb ne-a amintit şi de minipensiuni, care sunt închiriate, însă, la preţuri foarte mari. Tot la preţuri ridicate, 60-80 de lei noi/noapte, sunt închiriate şi pensiunile din Petrimanu, clasificate cu două margarete. Aşadar, în comparaţie cu preţurile puţin mai scăzute din Călimăneşti-Căciulata, costurile din turism practicate în perimetrele învecinate sunt mult mai mari. De aceea, deşi oferta turistică este ridicată, cererea din domeniu este destul de scăzută.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional