Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Camera de Comerţ şi Industrie MaramureşMarile ansambluri rezidenţiale au rămas în stadiu incipient

F.A. Investiţii /

Gheorghe Marcaş

Gheorghe Marcaş

Declaraţiile domnului Gheorghe Marcaş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş

Investiţiile mari din judeţul Maramureş vizează pentru acest an închiderea şi conservarea minelor. Aceste lucrări au finanţare de la BIRD sau Banca Mondială, ne-a declarat Gheorghe Marcaş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş. De asemenea, Consiliul Judeţean caută să obţină fonduri pentru drumuri şi are promisiuni în acest sens pentru 2010. Sunt prinse în buget drumurile judeţene Baia Mare - Cavnic - Bârsana, Baia Mare -Dej, Baia Mare - Satu Mare. În plus, autorităţile vor să dezvolte aeroportul Baia Mare. Unele lucrări au fost amânate din 2009,

Potrivit domnului Gheorghe Marcaş, în Baia Mare sunt trei zone unde urmau să se construiască ansambluri rezidenţiale cu sute de apartamente, dar lucrările au rămas la stadiul incipient. Astfel, unul dintre proiecte trebuia să fie realizat pe terenul fostei platforme "Maratex", la ieşirea spre Cluj-Napoca. S-au efectuat doar lucrările de demolare a clădirilor vechi. În zona Avram Iancu, pe terenul fostei "Vinalcool", urmau să fie realizate în jur de 300 de apartamente, dar s-au turnat doar fundaţiile. În sud, la ieşirea spre Târgu Lăpuş, pe spaţiul fostei fabrici de pâine, mai era o altă zonă de dezvoltat. Lucrările trebuiau să înceapă în a doua jumătate din 2008. Investitorii în aceste ansambluri erau străini: portughezi, ciprioţi şi englezi, mai spune domnul Marcaş.

Semnele crizei economice au început să se manifeste în Maramureş încă din august-septembrie 2008. În noiembrie 2008 Camera de Comerţ Maramureş atrăgea atenţia asupra acestui pericol. "Criza a lovit în primul rând microîntreprinderile, dar şi întreprinderile mici şi mijlocii, mai ales prin aplicarea impozitului forfetar. În cazul IMM-urilor, numărul de falimente a fost de 5 ori mai mare în 2009 faţă de anii precedenţi", subliniază domnul Gheorghe Marcaş.

Primele societăţi afectate de criză au fost cele din industria materialelor de construcţii, datorită lipsei de cerere, iar apoi serviciile din construcţii. Cel mai mult au avut de suferit societăţile cu investiţii foarte mari în 2008 sau care au executat lucări care trebuiau plătite de la bugetul de stat. "Nu au primit toţi banii sau deloc, unii au restanţe de achitat încă din 2006. Bugetul de stat din anul acesta a trebuit să prindă fondurile pentru continuarea lucrărilor din 2008 şi 2009.", atrage atenţia domnul Marcaş.

Sunt şi activităţi care au mers foarte bine în 2009. În această categorie intră investiţiile foarte mari ale companiile străine, axate pe export. De exemplu, fabrica de componente pentru avioane de la Dumbrăviţa (n.r. realizată de "Universal Alloy Corporation"). Mai sunt şi alte companii mari în judeţ, precum producătorul de mobilă "Italsofa".

Pe lângă acestea, au decurs foarte bine şi lucrările plătite de Banca Mondială sau BIRD în învăţământ sau minerit. De asemenea, reţelele comerciale Kaufland, Metro sau Real. Industria alimentară merge, dar adesea pe baza materiei primei din import, mai spune sursa citată.

În viziunea preşedintelui Camerei de Comerţ Maramureş, dezvoltarea economică a României ar trebui să urmeze trei piloni: agricultura, pentru a nu se mai importa produse agricole, investiţiile de stat atât pe verticală cât şi pe orizontală şi turismul, care deţine un "potenţial uriaş". Însă pentru ca agricultura să se dezvolte sunt necesare subvenţii ca în celelalte ţări din Uniunea Europeană. Investiţiile de stat trebuie să vizeze realizarea de drumuri, căi ferate, reţele de comunicaţii. Programul "Prima Casă" ar trebui să excludă apartamentele vechi, mai apreciază domnul Gheorghe Marcaş.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional