Casă de vacanţă din Buşteni - reabilitată de Studio ae, arhitecture & evolution
Amenajări / 13 aprilie 2023
Un proiect din sfera turismului finalizat de echipa Studio ae-architecture & evolution- este cel al reabilitării unei case de vacanţă din Buşteni, transformarea şi adaptarea sa pentru introducerea în circuitul turistic. Accentul a fost pus pe adaptarea la specificul arhitecturii locale, utilizarea materialelor de construcţie tradiţionale din zonă, aducerea la cele mai înalte standarde de siguranţă şi confort. Şi nu în ultimul rând s-a dorit, şi credem că am reuşit, sporirea atractivităţii unităţii de cazare prin facilităţi şi elemente arhitecturale adaptate zonei şi amplasamentului.
Clădirea a fost construită cu scopul de a fi casa de vacanţă de la munte în anii "90. În 2021, proprietarii s-au hotărât să o renoveze şi să o închirieze iubitorilor de natură, cărora să le ofere cât mai multe servicii suplimentare, nu doar cazare.
Date tehnice
- Timp de proiectare - 4 luni
- Timp de execuţie - 1 an (2021-2022)
- Suprafaţa construită - 250 m²
- Suprafaţa terenului - 670 m²
Etapele proiectului
- Releveu (măsurare), stabilirea conceptului de arhitectură şi design, expertiza structurii, autorizarea.
- Concept & adaptare la context prin detalii locale, folosirea lemnului tip trafor, specific pe Valea Prahovei. Am dorit să oferim sentimentul de cădură, ospitalitate dar şi acea ambianţă de cabană contemporană unde mergi cu familia sau grupul de prieteni şi te simţi ca acasă.
- Realizarea proiectelor tehnice şi de detaliu, execuţia şi adaptarea detaliilor pe parcursul implementării.
Concept
Am pornit de la dorinţa de a-i oferi casei existente integrarea cât mai bună în peisajul şi arhitectura locală, de la poalele Masivului Bucegi. Am studiat referinţele tradiţionale ale construcţiilor de pe Valea Prahovei şi le-am selectat pe cele reprezentative, care se adaptează cel mai bine proiectului Blend Mountain Villa Buşteni. Am observat astfel uimitoare detalii şi decoraţii tip trafor la pridvoare, iar elementele principale alese de noi continuă specificul şi-l pun în evidenţă.
Păstrând geometria existentă a casei, am realizat intevenţii majore, atât la exterior cât şi la interior. Am pus accent pe tranziţia materialelor între interior şi exterior.
Motivul tradiţional al bradului "curge" la exterior
La exterior, am folosit un singur motiv tradiţional pentru lemn, ideea unui brad stilizat. Am creat continuitate, fluiditate a ansamblului, prin folosirea la interior şi exterior a unor gesturi inspirate din tradiţie. Am propus şi realizat un lounge exterior, la nivel cu terenul, orientat către peisaj şi dispus axial cu balconul. Am păstrat baza din piatră a clădirii, iar faţada a fost termoizolată.
Am marcat prin ancadramente din lemn ferestrele existente, iar balustradele din lemn sunt atent meşteşugite. Pentru a face mai vizibil proiectul, am propus un concept de iluminat care să anime vila şi noaptea.
Locul special pentru schiuri şi şemineul sporesc gradul de confort
În interior, parterul este un amplu open space primitor şi luminos format din bucătărie, loc de luat masa şi living cu şemineu. Lângă intrare, am realizat un loc special amenajat pentru schiuri.
Bucătăria are electrocasnice ascunse, inclusiv o maşină de spălat vase, ustensilele necesare unei bucătării complete, ca acasă. Este o bucătărie perfect funcţională, unde oaspeţii pot găti orice doresc, dacă vor. Livingul cu fotolii confortabile, diningul cu o masă mare din lemn masiv şi iluminatul sunt menite să dea acea senzaţie de relaxare şi confort, de tihna de acasă. Şemineul sporeşte senzaţia de căldură şi captează atenţia, fiind de altfel accentul vertical principal al parterului. Am păstrat baza din piatră din amenajarea iniţială a şemineului.
Culori Brâncoveneşti pentru dormitoare
Pentru dormitoare, conceptul cromatic se inspiră din colecţia Culorilor Brâncoveneşti. Fiecare oaspete va avea o surpriză şi va descoperi una din nuanţele tradiţionale din dormitor: "adânc de apă", "miez de pâine", "verde păşune", "grena bujor" sau "nor de ploaie". Tavanele sunt din lemn masiv tratat şi periat, înclusiv în băi. Prin această metodă se pune în evidenţă fibra şi textura materialului lemnos.
Creat pentru experienţe unice
Pentru a oferi servicii şi experienţe de neuitat oaspeţilor, Blend Mountain Villa Buşteni acomodează şi locuri de parcare pentru maşini electrice.
Am prevăzut şi loc pentru grătar, un ciubăr şi o saună "ascunsă" în panta muntelui.
Spaţiul exterior rezervat doar oaspeţilor vilei de aproximativ 670 mp, ca şi noile amenajări şi elementele tradiţionale au fost imediat remarcate de turişti şi apreciate, dovadă fiind ratingul "Excelent" acordat acestei propretăţi.
Concluzie
Intervenţiile pe clădiri existente reprezintă o provocare şi prezintă mai multe limitări de care este necesar să ţinem cont. Prin creativitate, studiul proporţiilor şi propunerea unor intervenţii care trec testul timpului putem să le aducem o valoare mai mare. Fără deschiderea proprietarilor clădirii, explicarea şi înţelegerea proiectului nu se pot realiza schimbări care să facă diferenţa şi care să asigure o calitate mai mare a vieţii. Este nevoie de o întreagă echipă pentru a transforma ideile în realitate, echipă din care fac parte clienţii, arhitecţii, inginerii şi constructorii.
Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare de la faza de evaluare & consultanţă, autorizare, la cea de asistenţă pe parcursul execuţiei până la finalizarea şantierului. Portofoliul Studio ae depăşeşte 100 de proiecte finalizate pentru mari companii, lideri în domeniul lor de activitate: eMag, Freshful, Soletanche Bachy, Cora, Geberit, Mega Image, Husqvarna, Gusturi Româneşti, StarGift, etc.
Echipa de proiectare Blend Mountain Villa Buşteni: Arh. Ruxandra Vaşcovici, arh. Matei Dumitrescu, arh. Andrei Ştefănescu