Consiliul Judeţean Dâmboviţa are în derulare, anul acesta, trei proiecte în cadrul programului Casa Verde, proiecte care vor continua şi în 2011.
Licitaţiile publice pentru aceste proiecte sunt programate pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010, ne-a spuns domnul dr.ing. Constantin Buldur, consilier tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Primul proiect vizează montarea unei pompe de căldură în incinta Spitalului Judeţean Târgovişte. Este vorba de un "sistem modern şi eficient pentru încălzire, răcire şi producere apă caldă menajeră", ne-a precizat domnul Buldur.
Valoarea costurilor eligibile ale proiectului se ridică la 4,5 milioane lei din care finanţarea propusă de AFM este de 3,6 milioane lei.
Pentru acest proiect factorul de performanţă este 4,4, energie termică produsă 35,7 Kw, iar costul KW termic instalat 1.136 euro.
Implementarea acestui proiect va dura 12 luni, rezultatul scontat este reducerea dependenţei de importurile de resurse de energie primară (în principal combustibili fosili) prin diversificarea resurselor disponibile de energie. De asemenea, oficialii speră că valorificarea resurselor regenerabile de energie va reduce emisiile rezultate din procesul arderii combustibilului fosil.
Al doilea proiect, cu o durată de implementare de 3 luni, prevede de asemenea valorificarea energiei solare printr-un sistem modern şi eficient pentru încălzirea şi producerea apei calde menajere care va fi montat în cadrul Centrului de Asistenţă şi Îngrijire pentru Protecţia Copilului din Pucioasa.
Costurile eligibile aferente proiectului se ridică la 311,4 mii lei, din care 249,12 mii lei reprezintă suma asigurată de AFM.
Randamentul instalaţiei va fi de 88,9%, economiile de energie estimate sunt de 10829 Kwh. În plus, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va fi de 3256 kg.
Cel de-al treilea proiect al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, din programul Casa Verde, prevede instalerea unui sistem de valorificare a energiei solare pentru încălzire şi producere apă caldă menajeră în incinta Centrului de Servicii Comunitare din Gura Ocniţei.
Investiţia presupune costuri eligibile de 115,13 mii lei, din care 92,1 mii lei reprezintă finanţarea asigurată prin AFM.
Randamentul instalaţiei va fi de 84,9%, se vor face economii de energie de 3582 Kwh, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va fi de 829 kg.
Proiectul are o durată de implementare de trei luni.
Prin implementarea acestui proiect se doreşte asigurarea a circa 60% din necesarul anual de apă caldă de consum şi reducerea până la zero a uilizării cazanelor pe timp de vară. De asemenea, domnul Buldor, speră că vor fi reduse costurile de întreţinere datorită faptului că echipamentele au puţine piese în mişcare. Nu trebuie pierdute din vedere efectele pozitive pe care le aduc aceste sisteme asupra mediului prin reducerea cantităţii de noxe eliberată în atmosferă.