Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Casa VerdeFeteşti, jud. Ialomiţa: Sistem hidrid de producere a apei calde

F.A. Investiţii /

Feteşti, jud. Ialomiţa: Sistem hidrid de producere a apei calde

Primăria Oraşului Feteşti din judeţul Ialomiţa a optat pentru implementarea unui sistem mixt de producere a apei calde menajere de care vor beneficia Spitalul Municipal şi Şcoala nr. 1 din localitate. Proiectul a fost aprobat spre finanţare prin programul "Casa Verde" în iunie 2010. Valoarea propusă spre finanţare din Fondul pentru Mediu se ridică la 1,7 milioane lei, din valoarea cheltuielilor eligibile de 2,1 milioane lei.

Denumit "Noi capacităţi de producere a energiei termice prin valorificarea resurselor de energii regenerabile pentru Spitalul Municipal şi Şcoala nr.1 din Feteşti, jud. Ialomiţa" proiectul prevede implementarea unui sistem hibrid utilizând panourile solare pentru producere apă caldă menajeră în perioada de vară fără alte costuri de exploatare, iar pentru regimul de iarnă încălzirea se va face cu ajutorul pompelor de căldură, nemaiexistând alte cheltuieli cu combustibil gazos sau solid.

Domnul Ing. Ionel Brateş, director executiv în cadrul Primăriei Feteşti ne-a explicat: "Gradul de utilizare a panourilor solare este de 80 %, acestea acumulând căldura continuu pe parcursul anului în perioada din timpul zilei, singurul factor variabil fiind gradul de însorire. Gradul de utilizare a instalaţiei în pompa de căldura este dat de valorile temperaturii exterioare înregistrate în perioada de iarnă (6 luni/an, octombrie - martie) cu vârf de sarcină pentru lunile decembrie şi ianuarie când se înregistrează temperaturi de -15 grade Celsius. Vechile echipamente pentru producerea energiei termice pot fi trecute în conservare, acestea urmând să fie utilizate doar în cazurile în care temperatura exterioară scade sub parametrii climatici de calcul luaţi în considerare",

Proiectul are o perioadă de implementare de 12 luni.

Sistemul mixt a fost ales datorită flexibilităţii. În cazul unei investiţii ulterioare pentru asigurarea unui climat favorabil pe timp de vară, se pot înlocui eventualele aparate de aer condiţionat cu ventilo-convectoare, renunţându-se astfel la un echipament cu elemente nocive pentru atmosferă (aparatele de climatizare şi conditionare a aerului funcţionând pe bază de freoni).

Până la jumătatea lunii septembrie, nu fuseseră lansate licitaţii având în vedere că nu era încă semnat contractul de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu.

Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte atingerea următoarelor obiective: reducerea cheltuileilor cu încălzirea, creşterea gradului de confort termic atât iarna cât şi vara, sporirea nivelului de igienă, reducerea emisiei de bioxid de carbon în atmosferă şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional