Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CASA VERDEIntenţiile primăriilor

F.A. Investiţii /

Primăriile mai multor municipii din ţară sunt interesate să realizeze proiecte în cadrul Programului "Casa Verde". Reporterii revistei "Bursa Construcţiilor" au intervievat administraţiile publice din mai multe municipii pentru a afla cere sunt programele depuse în cadrul Programului "Casa Verde", cu cele mai mari şanse de realizare

Primăriile mai multor municipii din ţară sunt interesate să realizeze proiecte în cadrul Programului "Casa Verde". Reporterii revistei "Bursa Construcţiilor" au intervievat administraţiile publice din mai multe municipii pentru a afla cere sunt programele depuse în cadrul Programului "Casa Verde", cu cele mai mari şanse de realizare

După o serie de amânări şi modificări, programul "Casa Verde" a fost în cele din urmă demarat la data de 15 iulie, reprezentând începutul primei sesiuni de depunere a dosarelor cu o valoare totală de 150 milioane lei.

Încheierea acestei prime sesiuni, stabilită pentru 31 iulie, a fost ulterior prelungită până la 7 august, pentru a fi încă o dată prelungită până la 14 august, în vederea creşterii numărului de dosare depuse.

Astfel, la data de 14 august erau depuse 115 dosare, conform datelor transmise de Administraţia Fondului pentru Mediu.

A doua sesiune este programată pentru perioada 1-15 septembrie şi beneficiază de o finanţare de 160 milioane de lei.

Programul multianual "Casa verde" este gestionat de Ministerul Mediului prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi are prevăzute pentru acest an fonduri totale de 310 milioane de lei, bani rezultaţi din încasarea taxei auto.

Beneficiarii acestui program pot fi instituţiile publice aflate în proprietatea sau în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale şi asociaţiile de proprietari. Administraţia Fondului pentru Mediu asigură până la 80% din costurile eligibile, restul costurilor revenind beneficiarilor.

Pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a fost stabilită o valoare maximă pentru care poate depune proiecte, în func-ţie de numărul de locuitori. Astfel, unităţile teritoriale cu un număr mai mic de 3.000 de locuitori pot obţine maxim 500.000 lei, cele între 3.000 şi 20.000 de locuitori pot accesa suma de 1 milion de lei, între 20.000 şi 50.000 de locuitori, maxim 2 milioane de lei, între 50.000 şi 100.000 de locuitori, 3 milioane de lei, iar unităţile peste 100.000 de locuitori pot obţine până la 4 milioane de lei.

Programul "Casa Verde" de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului are ca obiectiv declarat îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Arad- Proiecte depuse pentru o şcoală şi un ştrand

Primăria Municipiului Arad a depus două dosare în prima sesiune a programului "Casa verde". Primul se referă la înlocuirea sistemului de apă caldă şi termoficare la o şcoală generală, aflată în proces de reabilitare, costurile totale fiind de 500.000 lei, incluzând TVA.

Al doilea dosar a fost depus pentru realizarea unui sistem de încălzire a apei pentru Ştrandul Neptun. Acesta este inclus într-o zonă de agrement mai mare în care Primăria a făcut deja o serie de investiţii din fonduri proprii. Costurile totale sunt de 1.415.000 lei, incluzând TVA. Studiile de fezabilitate au fost aprobate, iar cofinanţarea aferentă Primăriei este de 20%.

Deocamdată pentru alte obiective nu mai sunt disponibile sumele necesare cofinanţării, ne-a explicat doamna Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad. Domnia sa completează că, până la jumătatea lunii august, nu au fost depuse cereri de intrare în program din partea asociaţiilor de proprietari. Multe s-au orientat către reabilitarea termică, iar aceasta presupune totuşi nişte costuri, aşa cum presupune şi "Casa Verde", iar cumulat ar fi probabil prea mult.

Bacău - 9 obiective sunt avute în vedere pentru a doua sesiune

În Bacău au fost identificate nouă obiective aflate în subordinea primăriei care ar putea fi propuse pentru program. Astfel, sunt avute în vedere şapte şcoli, Spitalul TBC şi Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice. Datorită zonei climatice, s-ar opta pentru panouri solare pentru încălzire, însă până la începutul lunii august nu fuseseră întocmite studiile de fezabilitate, conform declaraţiilor domnului Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău. "Nu ne-am putut încadra în prima sesiune, dar ne pregătim pentru următoarea sesiune, deşi nici termenul de 15 septembrie nu este foarte generos", apreciază sursa citată.

Braşov - Pentru început au fost depuse proiecte cu o valoare cumulată de peste 1 milion de lei

Proiectul depus de Primăria Braşov în prima sesiune a programului "Casa verde" vizează trei instituţii: Sala Sporturilor "D. P. Colibaşi", Căminul pentru Persoane Vârstnice şi Căminul pentru Persoane fără Adăpost, pentru ca acestea să poată funcţiona în regim de permanenţă. "Pentru aceste obiective am avut toate acordurile consiliului local şi împuternicire din partea domnului primar, precum şi studiu de fezabilitate întocmit de o firmă specializată", subliniază doamna Camelia Raţă, directorul Agenţiei pentru Management Energetic şi Protecţia Mediului Braşov.

Costurile pentru documentaţie şi studiul de fezabilitate sunt iniţial suportate de primărie, urmând ca ulterior să îi fie returnată această sumă de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Acest cost iniţial nu poate reprezenta mai mult de 8% din valoarea totala a proiectului, completează sursa citată.

Suma solicitată de Primărie în cadrul programului "Casa Verde" este de 794.994 lei, reprezentând 70% din valoare totală eligibilă a proiectului de 1,13 milioane lei. Deşi prin program, Fondul pentru Mediu poate asigura până la 80% din costurile eligibile, dacă primăria contribuie cu un procent mai mare la cofinanţare obţine un punctaj mai bun la selectarea proiectelor câştigătoare, argumentează doamna Raţă.

Având în vedere că municipiul Braşov poate accesa fonduri până la un plafon maxim de 4 milioane lei, primăria intenţionează să identifice şi alte obiective pentru sesiunea din septembrie, cele trei pentru care a fost trimis proiectul reprezentând doar priorităţile. Doamna Camelia Raţă subliniază însă că depunerea acestor proiecte înseamnă foarte multă documentaţie de strâns, iar procesul este complicat.

BUCUREŞTI

Primăria Sectorului 3 - Interes minim din partea asociaţiilor de proprietari

Primăria Sectorului 3 din Bucureşti are în plan să realizeze studii de fezabilitate pentru trei imobile aflate în administrarea sa. Valoarea investiţiei necesare nu a fost estimată.

Până la începutul lunii august o singură asociaţie de proprietari solicitase informaţii privind programul, la care se adaugă încă una din partea unei persoane fizice, ne-au precizat reprezentaţii Primăriei. Aceştia consideră că principalul impediment în demararea programului îl reprezintă lipsa fondurilor pentru realizarea studiilor de fezabilitate.

Primăria Sectorului 4 - Preocupare pentru informarea publicului

Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Sectorului 4 avea în vedere, la începutul lunii august, să elaboreze un proiect de promovare a programului "Casa Verde" în rândul cetăţenilor, pentru a sublinia importanţa protecţiei mediului. Aceasta deoarece programul "are la bază obiective strategice care pun în valoare scăderea concentraţiei de poluanţi în atmosferă şi crearea unui mediu de viaţă sănătos, precum şi reducerea consumului de combustibili alocaţi încălzirii imobilelor", relatează reprezentanţii Serviciului Relaţii cu Mass-Media din cadrul Primăriei.

Conform aceloraşi surse, până la începutul lunii august nu au fost înregistrate în acest sens solicitări din partea asociaţiilor de proprietari.

"Având în vedere multiplele modificări aduse Ghidului de finanţare, este necesară elaborarea unei serii de hotărâri la nivel local privind mediatizarea şi implementarea programului ", conchide sursa citată.

Primăria Sectorului 5 - Programul "Casa Verde" s-ar putea desfăşura în paralel cu reabilitarea termică a blocurilor

Deoarece Guvernul anunţase că, din lipsă de bani, nu va mai fi aplicat programul "Casa Verde", Primăria nu a întocmit proiecte. Totuşi, pentru blocurile care au intrat în programul de reabilitare termică, primăria are în vedere să monteze panouri solare, dacă tot sunt şantiere la faţa locului şi există posibilitatea să fie reduse costurile dacă cele două operaţiuni se fac simultan, subliniază domnul Adrian Stoica, directorul Departamentului de Utilităţi Publice şi Urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 5.

"Sperăm ca în septembrie să depunem proiect pentru blocuri, iar în perspectivă, dacă programul continuă pe mai mulţi ani, vrem să includem şi unităţile de învăţământ", mai spune domnul Stoica.

Primăria Sectorului 6 - Sunt vizate locuinţele sociale

La începutul lunii august, Primăria avea în curs de elaborare un proiect pentru locuinţele sociale ridicate din fonduri proprii pe Strada Dealul Ţugulea, nr. 27, cuprinzând patru scări de bloc, ne-au precizat reprezentanţii Serviciului cu Mass-Media şi Societatea Civilă din cadrul Primăriei Sectroului 6.

Sursele citate apreciază că interesul asociaţiilor de proprietari pentru intrarea în program este negativ, iar principalul impediment perceput din punctul de vedere al Primăriei este lipsa fondurilor.

Călăraşi - Locuinţele sociale aşteaptă întocmirea studiului de fezabilitate pentru a intra în program

Primăria Municipiului Călăraşi este interesată să implementeze programul pentru un cvartal de cinci blocuri de locuinţe sociale. Acestea, iniţial, au fost cămine, recondiţionate şi recompartimentate ulterior, dotate cu centrale termice de scară. "Reprezintă locul ideal pentru un program-pilot, pentru că dis-pun de terasă şi teren pentru instalarea unui astfel de sistem", susţine domnul Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Administrare Fond Locativ.

Domnia sa ne-a declarat că, la începutul lunii august, încă nu era întocmit studiul de fezabilitate şi nu exista aprobarea consiliului local, prin urmare nu erau prinşi în buget nici banii necesari: "Vrem să întocmim un studiu de fezabilitate pentru utilizarea de energie neconvenţională. Nu ştiu dacă îl vom avem până în septembrie, deci probabil că va trebui să îl lăsăm pe anul viitor."

Sursa citată apreciază că ar trebui să fie alocate primăriilor fonduri speciale pentru întocmirea studiilor de fezabilitate.

Pe de altă parte domnul Ciocârlan este de părere că asociaţiile de proprietari încă nu sunt familiarizate cu programul, poate cel mult din presă.

Cluj-Napoca - Primăria se axează pe centralele termice de cvartal

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a depus în prima sesiune a programului un proiect care cuprinde 14 centrale termice în vederea "eficientizării sistemului centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice de cvartal". Pentru acestea au fost întocmite studii de fezabilitate. Bugetul proiectului are o valoare totală de 6.457.173 lei, din care 3.874.303 lei reprezintă suma solicitată şi 2.582.869 lei reprezintă cofinanţarea, ne-a precizat Diana Mărginean, reprezentantul biroului mass-media din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

De asemenea, Primăria avea în des-făşurare în luna august o campanie de informare a asociaţiilor de locatari asupra programului. Doamna Mărginean ne-a precizat că, spre mijlocul lunii august, exista o solicitare venită din partea unei asociaţii, dar nu avea documentaţia aferentă.

Craiova - Proiect pentru 22 de unităţi de învăţământ

Municipiul Craiova a depus un proiect cuprinzând 22 de obiective, dintre care 10 grădiniţe, 6 şcoli, 5 grupuri şcolare şi licee şi o sală de sport. Valoa-rea totală a proiectului este de 4.515.020 lei, din care 4.467.510 lei reprezintă cheltuieli eligibile şi 47.510 lei cheltuieli neeligibile. Suma solicitată Administraţiei Fondului pentru Mediu este de 3.574.008 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile. Bugetului local îi revine suma de 941.012 lei, ne transmit reprezentanţii Primăriei Municipiului Craiova.

Pentru aceste obiective au fost realizate studiile de fezabilitate şi au fost stabiliţi indicatorii tehnico-economici, conform surselor citate.

Focşani - Primăria este interesată de program, dar nu are bani în bugetul local

Primăria este interesată de program şi intenţionează să demareze un program-pilot pentru câteva şcoli, însă la începutul lunii august nu avea bani dis-ponibili la bugetul local nici măcar pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Din acest motiv nu a fost depus niciun proiect în prima sesiune, iar şansele de a depune în următoarea sesiune din septembrie sunt foarte mici, conform declaraţiilor doamnei Mirela Andrei, reprezentantul biroului de presă din cadrul Primăriei Municipiului Focşani.

Giurgiu - De abia dacă sunt bani pentru proiectele aflate în desfăşurare

Deoarece autorităţile publice din Giurgiu se confruntă deja cu dificultăţi în accesarea unui credit pentru proiectele aflate în desfăşurare, nu se poate pune anul acesta problema iniţierii unor proiecte noi, explică doamna Elsa Joantă, şeful Serviciului mass-media din cadrul Primăriei Municipiului Giurgiu. În plus, pe lângă cofinanţare, trebui iniţial suportat şi TVA-ul, urmând ca după o perioadă îndelungată acesta să fie returnat. Acest fapt pune presiuni asupra surselor de finanţare, mai ales în contextul în care "încasările la bugetul local au scăzut dramatic", subliniază domnia sa.

Pe de altă parte, în Municipiul Giurgiu sunt deja instalate panouri solare pe toate sălile de sport. Primăria a desfăşurat cu sprijin extern încă din anul 2002 un program, care pe lângă reabilitarea reţelei termice, a inclus experimental şi montarea unor panouri solare pe câteva blocuri. Tot în anul 2002 au avut loc discuţii cu Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) care vizau un proiect în cofinanţare pentru realizarea unei baterii de panouri solare care să alimenteze un cvartal de blocuri. Acest proiect nu a fost finalizat nici până în prezent, ne relatează doamna Joantă.

Oradea - Primăria nu participă la prima sesiune

Primăria Oradea nu era implicată în program la sfârşitul lunii iulie, conform declaraţiilor doamnei Mirela Macra, reprezentantul biroului de presă din cadrul Primăriei Municipiului Oradea. Anul acesta eforturile Primăriei au fost îndreptate către programul de reabilitare termică a clădirilor de locuit, explică domnia sa.

Piatra Neamţ - 22 de grădiniţe şi creşe candidează în program

Primăria Municipiului Piatra Neamţ a depus, în prima sesiune din anul 2009, proiectul "Realizarea unor capacităţi de producere a energiei termice prin valorificarea resursei de energie regenerabilă la 22 de gradiniţe şi creşe din Municipiul Piatra Neamţ". Valoarea investiţiei este de 4.990.623 lei, din care contribuţia proprie este de 20%, conform declaraţiilor domnului Gheorghe Ştefan, Primarul Municipiului Piatra Neamţ.

Potrivit sursei citate, până la începutul lunii august nu au fost înregistrate solicitări de intrare în program din partea asociaţiilor de proprietari. Concluzionând, domnia sa declară că nu s-a confruntat cu niciun impediment în accesarea acestui program.

Satu Mare - Primăria nu are nici timp, nici bani pentru a participa anul acesta

Municipiul Satu Mare nu candidează în programul pe anul acesta. O primă motivaţie constă în faptul că nu are posibilităţi financiare, iar timpul disponibil este prea scurt pentru a demara o procedură de licitaţie, explică doamna Liliana Măgureanu, şeful Biroului Energetic din cadrul Primăriei Satu Mare.

Domnia sa aprecia, spre mijlocul lunii august, că şi termenul pentru a doua sesiune din luna septembrie este mult prea apropiat. Sursa citată consideră că pentru ca programul să aibă mai mult succes ar trebui să fie demarat la începutul anului.

Sibiu - Nu sunt proiecte depuse

Referitor la programul "Casa Verde", doamna Mirela Gligore, şef Serviciu Relaţii cu Presa din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, s-a rezumat în a ne declara că nu a fost depus niciun astfel de proiect în prima sesiune.

Slatina - Deocamdată în "faza de tatonări"

După ce au fost identificate mai multe grădiniţe, şcoli şi licee care ar putea să candideze pentru acest program, lucrurile au rămas mai mult "în faza de tatonări", relatează domnul Liviu Belu, inspector în cadrul Primăriei Municipiului Slatina. Domnia sa completează că până la începutul lunii august nu fuseseră întocmite studii de fezabilitate pentru aceste imobile.

Târgu Jiu - Două obiective pentru prima sesiune

Din Târgu Jiu provin două dosare depuse pentru program: "Am fost printre primele primării care au depus, ne pregătisem din timp deoarece ştiam că va începe programul", subliniază doamna Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Jiu.

Cele două obiective incluse sunt Sala Sporturilor şi Colegiul "Tudor Vladimirescu" deoarece reprezintă nişte consumatori importanţi de energie. Costurile estimative pentru fiecare dintre cele două obiective sunt în jur de 1,5 milioane de lei, valoare care probabil se va modifica în urma licitaţiei. Aceste costuri reprezintă doar suma solicitată de la buget, respectiv 80%, atrage atenţia doamna Evulescu.

Ar mai fi şi alte obiective pentru care Primăria ar fi interesată să depună proiecte, pentru diverse instituţii din sub-ordine şi cămine, dar aşteaptă rezultatele pentru prima sesiune, conchide sursa citată.

Târgu Mureş - Primăria ţinteşte plafonul maxim încă din prima sesiune

Municipiul Târgu Mureş a depus un proiect care cuprinde 14 imobile prioritare. Sunt cuprinse internatele grupurilor şcolare industriale, trei grădiniţe, un centru social şi Casa de Cultură. La acestea ar urma să fie instalate panouri solare cu instalaţia aferentă. "Noi am gândit acest program ca unul pilot, obiectivele enumerate fiind doar cele prioritare, care se află în subordinea primăriei şi care generează cheltuieli de întreţinere. Având în vedere că programul se întinde pe mai mulţi ani, am gândit o acţiune mai amplă, care să vizeze toate unităţile şcolare, iar ulterior şi asociaţiile de proprietari", relatează reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu Mureş.

Pentru aceste imobile au fost depuse proiecte în plafonul maxim de 4 milioane de lei, reprezentând 80% din costurile totale de 5 milioane de lei. "Dacă nu primim finanţare în prima etapă, vom încerca şi în sesiunea din septembrie", ne asigură sursa citată.

Până la începutul lunii august nu fuseseră depuse solicitări de intrare în program din partea asociaţiilor de proprietari. "Efectuând lucrările la acest prim lot de imobile, sperăm să îi convingem şi de beneficiile sistemului", argumentează aceeaşi sursă.

Timişoara - Primăria a început deja să instaleze panouri solare din fonduri proprii

Autorităţile publice din Timişoara doresc să iniţieze acest program pentru şcoli şi asociaţii de proprietari. La una dintre şcoli au fost deja instalate panouri solare din fondurile Primăriei, care intenţiona, la începutul lunii august, să extindă proiectul şi la alte şcoli. Dar, pentru acestea nu erau încă realizate studiile de fezabilitate, ne-a precizat doamna Lăcrămioara Condea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Timişoara. Cu toate acestea, autorităţile încearcă să depună proiectul în sesiunea din septembrie, deşi timpul este scurt.

Vaslui - Clădirile care ar fi putut fi vizate de program au fost deja modernizate

Toate şcolile din Municipiul Vaslui, care ar fi putut fi vizate de acest program, au fost deja modernizate în ultimii ani. Acestea aveau iniţial încălzire pe păcură, cărbune sau lemne, dar s-a făcut înlocuirea cu gaze naturale şi s-a dovedit a fi mult mai eficient aşa. De asemenea, clădirea primăriei este nouă, iar Primăria nu prea mai deţine alte clădiri, relatează domnul Ionel Popa, directorul Agenţiei Locale pentru Eficienţă Energetică şi Mediu Vaslui.

Domnia sa precizează că nu sunt solicitări din partea asociaţiilor de proprietari, aceasta şi deoarece este foarte greu să fie convinşi toţi proprietarii. În plus, la multe blocuri au fost schimbate acoperişurile, fapt ce le face improprii pentru montarea de panouri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional