Consiliului Judeţean Neamţ i-au fost aprobate în acest an de către Administraţia Fondului pentru Mediu mai multe obiective de investiţii în cadrul programului "Casa Verde", potrivit domnului Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ.
Acestea sunt:
- Staţiunea Balneoclimaterică şi Recuperare Medicală Bălţăteşti;
- Complex de Servicii Comunitare pentru Protecţia Copilului - Ion Creangă;
- Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Copilului cu Handicap (Sancta Maria);
- Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tg. Neamţ;
- Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ştefan cel Mare.
Costurile totale aferente celor cinci obiective se ridică la 4,7 milioane lei din care 3,7 milioane lei reprezintă finanţarea asigurată de AFM.
În anul 2009 au fost aprobate alte 5 proiecte pentru programul "Casa Verde":
-Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ;
-Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni;
-Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni;
-Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Oşlobeni;
Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului -Complexul de Servicii Elena Doamna.
Licitaţia pentru execuţia lucrărilor la cele cinci obiective a fost organizată, iar contractul s-a încheiat cu SC "Polystart Clima Sistems" SRL Craiova, ne-a spus domnul Doru Conache Gavriliu director executiv DTI, la CJ Neamţ.
Durata de implementare a acestor obiective este de 12 luni.
Investiţiile necesare pentru programul de înlocuire a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme bazate pe energii regenerabile includ instalaţii de conversie a energiei solare în energie termică cu aplicabilitate în clădiri. Acestea cuprind colectoare solare, dispozitive de stocare a căldurii solare (vase de acumulare), reţea de conducte pentru transportul şi distribuţia căldurii solare la consumator (circuit solar - ţevi, pompă de circulaţie, aerisitoare, filtru de impurităţi, dispozitiv de umplere a instalaţiei), elemente de automatizare a întregului proces de producere, stocare, transport, şi distribuţie (controller, senzor de temperatură, protecţie la supratensiuni atmosferice), aparatură şi dipozitive de siguranţă şi control (termometre, manometre, supapă de suprapresiune, etc), fluid de lucru - antigel care să se gelifice la temperaturi scăzute de -25 grade Celsius.