Proiectul propus de Primaria Vulcan, judeţul Hunedoara, şi aprobat de către Administraţia Fondului pentru Mediu, se intitulează: "Completarea sistemului clasic de preparare apa caldă menajeră cu sistem care utilizează energie solară la Spitalul municipal Vulcan."
Valoarea totală eligibilă a proiectului se ridică la 807,42 mii lei, din care finanţarea aprobată de Administraţia Fondului pentru Mediu este de 638,117 mii lei.
La jumătatea lunii septembrie, exista întocmit studiul de fezabilitate, urmând ca după semnarea contractului de finanţare, să se întocmească documentaţiile tehnice de execuţie (Documentatia de Avizare a Lucrărilor de Investiţie - D.A.L.I. - , Proiectul Tehnic - P.T, etc), ne-a spus doamna ing. Rodica Mihu, din Compartimentul Dezvoltare Locală al Primăriei Vulcan.
De asemenea, după semnarea contractului de finanţare, se va organiza licitaţia pentru proiectare, iar după întocmirea proiectelor tehnice, va fi organizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
Durata de întocmire a documentaţiilor tehnice a fost prevăzută la 1,5 luni, iar durata de execuţie a investiţiei este estimată la 2,5 luni.
Alimentarea spitalului cu apă caldă menajeră se face în prezent prin intermediul a două cazane, alimentate cu gaze naturale. Apa funcţioneaza în spital numai pe perioada funcţionarii cazanelor, întrucât în instalaţia existentă sunt defecte acumulatoarele de apă caldă menajeră. Apa caldă se furnizează dupa un program prestabilit.
În cadrul proiectului se urmăreşte montarea a 16 captatori solari, care vor fi amplasaţi pe acoperişul tip terasă al centralei termice din cadrul spitalului, iar echipamentele de pompare şi stocare apă caldă, se vor monta în centrala termică existentă. Panourile se vor interconecta între ele prin manşoane speciale.
"Premisele utilizarii energiei solare pentru prepararea apei calde menajere sunt deosebit de avatajoase datorita evolutiei constante a necesarului pe durata unui an calendaristic. Sistemele solare termice pot fi incadrate in instalatiile din cadrul constructiilor si au o durata de viata estimata de peste 20 de ani.", a declarat doamna Rodica Mihu.