Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CĂTĂLIN-IOAN NECHIFOR, PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN:"Am atras fonduri europene de aproape 740 milioane lei pentru judeţul Suceava"

Investiţii /

"Am atras fonduri europene de aproape 740 milioane lei pentru judeţul Suceava"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Judeţul Suceava a reuşit să atragă fonduri europene de circa 740 de milioane de lei, în perioada 2007-2013, după cum ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin-Ioan Nechifor. Domnia sa ne-a precizat că, în acest an, a alocat un buget total de investiţii de circa 248,7 milioane de lei, respectiv 12,2 milioane de lei pentru investiţiile noi şi 206,9 milioane lei pentru investiţiile în desfăşurare.

    Potrivit bugetului Consiliului Judeţean Suceava, aflat în vigoare la data de 30 aprilie 2015, cea mai mare investiţie nouă aprobată, deocamdată, pentru anul 2015, este extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire a Urgenţelor - SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou.

    În exerciţiul financiar 2007-2013, în cadrul Programelor Operaţionale Regional şi Sectoriale, Consiliul Judeţean Suceava a semnat contracte sau a asigurat cofinanţarea pentru acele aplicaţii contractate de unităţi aflate în finanţarea consiliului judeţean, pentru un număr de 39 de proiecte, în valoare totală de 738,3 milioane lei, ne-a spus domnul Nechifor, subliniind că, pentru infrastructura de drumuri judeţene, valoarea celor opt contracte de finanţare, semnate în perioada 2007-2013, este de 175,5 milioane lei.

    Pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava, contractul de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Mediu a fost semnat de Operatorul Regional ACET Suceava, valoarea investiţiei fiind de 325,1 milioane de lei.

    Preşedintele CJ Suceava ne-a declarat: "Cele mai mari proiecte de infrastructură din judeţ aflate în execuţie şi finanţate din fonduri europene sunt sistemul de management integrat al deşeurilor, cu o valoare de 218 milioane lei, modernizarea suprafeţei de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS - implementat de Regia Autonomă Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava, în valoare de 167,7 milioane lei, precum şi extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare implementată de ACET Suceava, cu o valoare de 325,1 milioane lei". Domnia sa susţine că în judeţul Suceava nu există, la ora actuală, proiecte finanţate din fonduri europene care să fie în pericol să nu fie finalizate până la sfârşitul anului 2015.

    CJ Suceava pregăteşte proiecte de 500 milioane euro, în perioada 2014-2020

    Pentru perioada de programare 2014-2020, Consiliul Judeţean Suceava, atât la nivelul aparatului propriu de specialitate, cât şi la nivelul unităţilor aflate în finanţare, şi-a stabilit priorităţile, elaborând în acest sens un portofoliu de 47 de proiecte, cu o valoare totală estimativă de circa 513,5 milioane euro, ne-a spus domnul Cătălin-Ioan Nechifor, subliniind: "Acestea au reieşit ca urmare a identificării nevoilor reale care stau la baza activităţii noastre, probleme pe care urmează să le rezolvăm şi prin intermediul fondurilor europene. Suntem conştienţi că nu toate problemele identificate le putem rezolva cu banii proveniţi de la Uniunea Europeană, aşa că avem în vedere şi alte oportunităţi de finanţare, şi aici ne referim la parteneriatele public-private, fonduri guvernamentale, venituri proprii etc".

    Cele mai importante proiecte din portofoliul Consiliului Judeţean Suceava, pentru perioada 2014-2020, sunt următoarele: (1) modernizarea infrastructurii interjudeţene pe traseul axei rutiere Suceava-Iaşi (DJ 208, DJ 208A, DJ 209C, DJ 209D pe traseul Limită Judeţ Iaşi-Dolhasca-Liteni-Udeşti-Bosanci-Ipoteşti-Suceava-Frumoasa-Liteni-Stroieşti-Costâna-Dărmăneşti; respectiv DJ 282, DJ 281D, DJ 281B şi 281 Iaşi-Gropniţa-Coarnele Caprei-Belceşti-Scobinţi-Sireţel-Lespezi), care urmează să fie promovat la finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa 6, în parteneriat cu judeţul Iaşi; (2) sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare în localităţile unde acestea nu există; (3) pregătirea aplicaţiei privind extinderea Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava pentru perioada de după 2020.

    Pentru atragerea mai multor investitori în Suceava, preşedintele CJ Cătălin-Ioan Nechifor are în vedere promovarea la nivel intern şi internaţional a oportunităţilor de investiţii din judeţ, precum şi a facilităţilor pe care autorităţile administraţiei publice judeţene şi locale le pot pune la dispoziţia celor interesaţi să dezvolte afaceri în judeţul Suceava.

    Potrivit domniei sale, în a doua jumătate a acestui an va fi încheiat proiectul "Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS".

    Preşedintele CJ Suceava consideră că modernizarea Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava va deschide şansele dezvoltării economice nu numai între agenţii economici din cadrul regiunii de Nord Est, ci şi între aceştia şi colaboratori din restul ţării şi din ţările de la graniţa de est a Uniunii Europene. În plus, domnul Nechifor susţine că va promova o serie de motive care pot să contribuie la atragerea investitorilor, precum poziţionarea geografică, la graniţa de est a Uniunii Europene, respectiv la graniţa cu Ucraina, existenţa infrastructurii de transport care permite deschiderea spre toate pieţele europene, potenţialul ridicat al sectorului forestier, cu implicaţii directe în dezvoltarea industriei de prelucrare a lemnului, sau potenţialul de dezvoltare a turismului şi agroturismului.

    Pe lista factorilor care pot atrage investitorii în judeţul Suceava, preşedintele CJ a mai amintit terenurile agricole, cu posibilitatea dezvoltării agriculturii ecologice, existenţa resurselor naturale sau a materiilor prime importante pentru anumite sectoare, platformele industriale care şi-au închis sau şi-au restrâns activitatea şi care pot fi valorificate, precum şi potenţialul de dezvoltare a infrastructurii energetice.

    Managementul deşeurilor din Suceava, proiect de 270 milioane lei

    Consiliul Judeţean Suceava implementează la nivelul judeţului proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava".Proiectul constă în investiţii în sectorul de gestionare a deşeurilor şi este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 2 - "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric". Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, din Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare totală de circa 270 de milioane de lei, cu TVA inclus.

    Prima investiţie din cadrul proiectului, depozitul ecologic de la Moara, este aproape de finalizare, potrivit datelor disponibile pe site-ul Consiliului Judeţean, după ce lucrările au început în vara anului 2010. Contractul de finanţare în valoare de 33,7 milioane lei, cu TVA inclus, a prevăzut construirea unei staţii de sortare a gunoiului şi a unei platforme de colectare a deşeurilor. Potrivit autorităţilor, la Moara vor fi transportate deşeurile colectate din localităţile din zona de şes a judeţului, iar deşeurile menajere produse în zona de munte vor fi procesate la depozitul ecologic care se află în construcţie.

    Contractul pentru realizarea platformei de colectare din cadrul proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava" are o valoare de 5,3 milioane de lei şi prevede construcţia a 1257 de platforme de colectare în mediul urban şi rural din Judeţul Suceava.

    Reabilitarea Cetăţii de Scaun

    "Reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia" este un proiect desfăşurat de Consiliul Judeţean Suceava prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 - Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe, valoarea investiţiei fiind de 52,5 milioane de lei.

    Potrivit datelor disponibile pe site-ul Consiliului Judeţean, principalelee activităţi vizate de reabilitarea monumentului istoric şi de punerea în valoare a zonei de protecţie a acestuia se referă la intervenţii de restaurare şi consolidare a Cetăţenii de Scaun, refacerea / amenajarea căilor de acces (pietonale şi carosabile) către obiectivul reabilitat, în interiorul zonei de protecţie, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţă, precum şi a celui decorativ, şi de punere în valoare a obiectivului reabilitat.

    Reprezentanţii instituţiei au precizat că vor fi executate şi lucrări de modernizare a utilităţilor aferente, precum cele pentru energia electrică, alimentarea cu apă şi canalizare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional