Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Centrul municipiului Buzău, transformat în spaţiu pietonal, cu fonduri europene

Investiţii /

Sursa fotografiilor: facebook / Ionuţ Apostu

Sursa fotografiilor: facebook / Ionuţ Apostu


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa Dacia, aşa cum este cunoscut centrul municipiului Buzău, a fost schimbată radical, cu bani europeni. Cu alte cuvinte, întreaga suprafaţă care cuprinde şi segmente din două străzi a fost transformată într-un imens spaţiu pietonal. Investiţia s-a ridicat la 27,43 milioane de lei, deşi iniţial Primăria Buzău, iniţiatorul proiectului, a anunţat că se vor cheltui doar 24 milioane lei.

    Lucrările au început în decembrie 2021, iar şantierul a fost închis la începutul lunii septembrie 2023.

    Ionuţ Apostu, viceprimarul municipiului Buzău, a scris pe pagina sa Facebook: "De astăzi (n.r. 7 septembrie) buzoienii se pot bucura din nou de Piaţa Daciei, după ce au fost înlăturate gardurile de protecţie şi am făcut o primă recepţie parţială împreună cu constructorul, iar deficienţele constatate vor fi remediate până la recepţia finală! Dincolo de aspectele subiective ale fiecăruia, dacă ne place sau nu schimbarea, vreau să vă prezint câteva date tehnice ale noii configuraţii a Centrului Civic al oraşului: Suprafaţa totală - 16.343 metri pătraţi, suprafaţa zonei pietonale - 13.670 metri pătraţi, suprafaţa spaţiilor verzi - 1738 metri pătraţi, 5 fântâni arteziene, suprafaţă totală fântâni arteziene - 300 metri pătraţi,suprafaţă ansambluri de şedere şi canapele - 440 metri pătraţi, construcţie punct de informare turistică, toalete publice amplasate în subteran, valoarea totală a investiţiei - 27,43 milioane de lei, din care 98% reprezintă fonduri europene nerambursabile! Lucrările au durat un an si opt luni de la data semnării contractului, cu mai multe întreruperi din cauze diverse! Acestea sunt cifrele şi faptele trans­formării Centrului Civic al oraşului!".

    Schimbările din centrul Buzăului au început cu înlocuirea gresiei, care era complet deteriorată. Prin noul proiect, pe toată suprafaţa a fost pus un granit mat care prezintă motive tradiţionale româneşti. De asemenea, au fost montate bănci cu arhitectură modernă, care, pe lângă aspectul plăcut, oferă diferite facilităţi pasionaţilor de tehnologie, cum ar fi staţii de încărcare telefoane şi Wi-Fi.

    Fântânile arteziene reprezintă un alt punct de atracţie în centrul municipiului, iar pentru asta autorităţile au amenajat, în premieră pentru Buzău, jeturi de apă colorată de pardoseală care, după lăsarea întunericului, oferă un adevărat spectacol trecătorilor.

    Una dintre cele mai importante schimbări pe care o aduce proiectul este transformarea centrului într-o zonă de recreere unde este interzis accesul maşinilor. Practic, este vorba despre o zonă pietonală de peste 13.000 de metri pătraţi, la care se adaugă spaţiile verzi şi alte construcţii în scop recreativ. În zonă vor fi dispuse şi 11 rasteluri de biciclete.

    "Obiectivul specific este reprezentat de amenajarea unei zone pietonale multifuncţionale în Piaţa Daciei, cu o suprafaţă totală de 16.042 metri pătraţi, din care 13.748 metri pătraţi suprafaţă pietonală, 1.740 metri pătraţi spaţii verzi şi 554 metri pătraţi suprafaţă alte construcţii. Obiectivul specific este constituit de reducerea parcursului total al vehiculelor particulare cu 1,7% şi o reducere a cantităţii de CO2 echivalent cu 1,3% în anul 2021, faţă de varianta "fără proiect"", se arată în proiectul aprobat de aleşii locali.

    Proiect a fost derulat cu fonduri accesate prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 4, Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional