Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"China Town" se vrea un pol economic şi social între China şi ţările europene

F.A. Investiţii /

"China Town" se vrea un pol economic şi social între China şi ţările europene

"Niro Group" a investit, anul trecut, 24,4 milioane de euro, în afacerea din Dobroeşti

Construirea blocurilor din "China Town" a fost întreruptă din cauza lipsei companiilor care să administreze investiţia

Proiectul se va întinde până în anul 2012

"China Town România" - proiect de 1 miliard de euro

Orăşelul chinezesc de la marginea Capitalei va absorbi circa 1 miliard de euro, ne-a precizat Violeta Lungu, director de imagine al companiei "Niro Group" - societatea care deţine pachetul majoritar de acţiuni în cadrul afacerii din Dobroeşti. Domnia sa ne-a spus că întreaga investiţie urmează să fie derulată până în anul 2012 şi că se vrea "un pol economic şi social între China şi ţările din Uniunea Europeană".

Denumit "China Town România", proiectul este dezvoltat printr-un parteneriat privat, încheiat între societatea "Niro Group" şi un investitor chinez, cele două părţi participând cu 70% şi, respectiv 30% din valoarea totală a programului. Micul orăşel chinezesc, situat la intersecţia dintre Colentina şi Dobroeşti, prevede realizarea a patru zone diferite - una comercială, una rezidenţială, una de afaceri şi una tradiţională.

Anul trecut, investitorii au insistat pe partea comercială a proiectului

Până în prezent, au fost construite primele opt centre comerciale "Dragonul Roşu", trei dintre acestea şi extinderea altor patru fiind realizate anul trecut. Ultimele două astfel de complexuri vor fi ridicate în acest an.

Centrele construite în 2006 măsoară, în total, peste 25.000 de metri pătraţi, reunind 830 de standuri. Prin extinderea aferentă primelor patru complexuri "Dragonul Roşu" au fost create 979 de noi standuri. Valoarea investită anul trecut în zona comercială din "China Town România" depăşeşte 23 milioane de euro, potrivit Violetei Lungu.

"Dragonul Roşu Mega shop" are 30.000 de metri pătraţi, 688 de standuri şi spaţii pentru restaurante şi birouri. A costat 28 milioane de euro şi a fost finalizat la finalul anului 2005.

Unele investiţii s-au îndreptat către infrastructura din zonă

Drumul care uneşte localitatea Fundeni cu Şoseaua Fundeni, în lungime de circa 3 km, precum şi reţelele de utilităţi aferente întregii zone au fost realizate anul trecut. În acest sens, au fost cheltuiţi aproape 1,4 milioane de euro. Referitor la infrastructură, urmează să fie realizat un nou drum, care va ajunge la Şoseaua de Centură.

În prezent, "China Town România" dispune de circa 4.000 de locuri de parcare, cei interesaţi având la dispoziţie şi transport gratuit, până în zona Costin Georgian.

"Business Center" - prioritate în proiectul "China Town România"

Pe parcursul acestui an vor fi demarate lucrările de construire a centrului expoziţional şi de afaceri "Business Center". Acesta va fi alcătuit dintr-un imobil cu 17 niveluri, dedicat spaţiilor de afaceri, şi dintr-un spaţiu expoziţional permanent, care va măsura 100.000 de metri pătraţi. Acesta din urmă se va adresa, în special, firmelor producătoare din China. În vederea realizării acestei investiţii şi a altor proiecte care urmează să fie derulate în Bucureşti, se are în vedere semnarea unui parteneriat cu CIIC - o importantă corporaţie chineză.

Partea rezidenţială din proiect a fost stopată

Construirea celor 12 blocuri de locuinţe prevăzute în program a fost întreruptă, pentru moment, din cauza lipsei forţei de muncă şi a firmelor care "să preia un proiect atât de mare", ne-a precizat Violeta Lungu. Domnia sa ne-a spus, de asemenea, că cele două imobile începute vor fi duse la final, urmând ca, în viitor, să fie edificate şi celelalte zece clădiri, alături de hotelul avut în vedere iniţial.

Cele două construcţii au regimuri de înălţime parter şi şapte etaje, respectiv parter şi opt etaje şi vor oferi 40 şi 48 de apartamente. Suprafaţa acestora va fi cuprinsă între 140 şi 290 de metri pătraţi, iar preţul de vânzare va ajunge la circa 700 de euro/mp, fără TVA.

Fosta "Europa" va fi transformată într-o zonă tradiţională chinezească

În faţa centrelor "Dragonul Roşu", pe locul fostului perimetru comercial "Europa", va fi amenajată o zonă tradiţională chinezească, potrivit doamnei Lungu. Aici vor putea fi găsite restaurante cu specific chinezesc, locuri de distracţie şi centre de medicină tradiţională din China.

Reprezentantul "Niro Group" ne-a menţionat că, în 2006 faţă de 2005, compania a înregistrat o creştere a încasărilor cu 70%, în primul rând ca urmare a extinderii zonei comerciale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional