Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Chiriile în oraşele studenţeşti cresc cu 15-20%, în septembrie

Piaţa Imobiliară /

Chiriile în oraşele studenţeşti cresc cu 15-20%, în septembrie
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Perioada august-octombrie este cea în care nivelul chiriilor în centrele universitare creşte, în contextul în care locurile din căminele studenţeşti sunt mai puţine decât numărul studenţilor, iar condiţiile din majoritatea căminelor lasă de dorit.

    Daniel Crainic, director de marketing la imobiliare.ro, ne-a precizat: "Numărul de studenţi care vin în centrele mari, universitare, depăşeşte numărul locurilor disponibile în cămine şi acest lucru pu­ne presiune pe cererea din segmentul chiriilor. Proprietarii sunt destul de speculativi şi s-au obişnuit să crească preţurile foarte mult, începând din august şi până în septembrie, perioadă deloc potrivită să îţi cauţi o chirie. Noi încercăm să îi sfătuim pe studenţi să nu renunţe la apartamente peste vară. Şi se mai întâmplă un fenomen - sunt destul de mulţi studenţi veniţi din străinătate. De exemplu, în Timişoara sunt foarte mulţi studenţi magrebieni, la facultatea de medicină, care vin cu bugete des­tul de mari şi pun presiune pe preţuri. Astfel, studenţilor români le este greu să concureze cu ei. Sunt studenţi italieni şi la Cluj şi la Timişoara, pentru care o chirie de 400 de euro pentru două camere este destul de mică. Am văzut în această perioadă şi preţuri de 750 de euro pentru trei camere. Cel mai scump din ţară este Cluj, unde chiriile medii pentru două camere tind să depăşească 400 de euro. Este o provocare să ai un copil student, în această perioadă".

    Potrivit lui Daniel Crainic, în marile oraşe, în septembrie cresc preţurile chiriilor cu 15-20%, existând un comportament foarte speculativ din partea proprietarilor, care nu are nimic de-a face cu piaţa achiziţiilor.

    Având în vedere stocul limitat al căminelor universitare - atât cel public, cât şi cel privat - cererea se îndreaptă către garsoniere din zone strategic poziţionate faţă de nevoile chiriaşilor. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la nivelul anului 2017, în regiunea Bucureşti-Ilfov erau 33 de universităţi, cu 127.500 de studenţi.

    Conform datelor publicate pe site-ul Salonului Imobiliar Bucureşti, deşi nu se află în imediata vecinătate a niciunui pol universitar, zona Dristor este prima în topul chiriilor din Bucureşti, în contextul în care, în zonă, sunt două ma­gistrale de metrou diferite (M1 şi M3) ce conectează cartierul la toate punctele majore de interes din Bucureşti. De asemenea, în proximitate se află şi două centre comerciale (ParkLake şi Bucureşti Mall).

    În Dristor, chiria lunară pentru o garsonieră este 230 şi 240 de euro.

    Locul al doilea în acest top este ocupat de zona Grozăveşti - Politehnica, nivelul chiriilor pentru garsoniere fiind 250-290 de euro.

    "Aceasta este zona tradiţională a studenţilor din Bucureşti, unde se regăsesc şi cele două campusuri publice - Complexul Studenţesc Regie şi Complexul Studenţesc Leu. În zonă se află Universitatea Politehnică, Facultatea de Electronică & Telecomunicaţii, Facultatea de Psihologie şi Facultatea de Jurnalism, principalele beneficii fiind prezenţa a două staţii de metrou - Grozăveşti şi Politehnică, proximitatea faţă de Gara de Nord, centrul comercial AFI Palace şi două parcuri - Parcul Grozăveşti şi Grădina Botanică", potrivit datelor citate.

    Acestea arată ca pe locul al treilea în ceea ce priveşte chiriile în Bucureşti, în această perioadă, este zona ultra-centrală Unirii-Universitate-Romană, unde garsonierele costă între 290 şi 310 euro pentru o lună.

    Aceasta este zona ce reuneşte ce­le mai mari centre universitare: Universitatea Bucureşti, cu cele 13 facultăţi având numeroase specializări (Litere, Drept, Filosofie, Istorie, Biologie, Chimie, Matematică, Fizică, Geografie etc.), Şcoala Naţio­nală de Studii Politice şi Adminis­trative şi Academia de Studii Economice. Proximitatea faţă de Centrul Vechi, polul distracţiei din Capitală, cu numeroase cafenele, restaurante şi cluburi, şi faţă de Parcul Cişmigiu, precum şi reţeaua bine pusă la punct de mijloace de transport în comun - trei staţii de metrou şi numeroase staţii de autobuze şi troleibuze - sunt principalele beneficii ale zonei.

    În zona Timpuri Noi, nivelul lunar al chiriilor este 280-300 de euro pentru o garsonieră.

    În zonă se află un pol al universităţilor private - Universitatea Dimi­trie Cantemir, Nicolae Titulescu şi Titu Maiorescu, cererea venind aici din partea unor studenţi cu bugete lunare peste medie. Proximitatea faţă de Parcul Tineretului şi Centrul Vechi, precum şi recentele investiţii în proiecte comerciale conferă regiunii o aură de exclusivism, acesta fiind şi motivul pentru care preţurile sunt mai mari.

    Pe poziţia a cincea se află Zona Eroilor - Ştirbei Vodă, unde o garsonieră ajunge la 255-280 de euro pe lună, pentru închiriere.

    Fiind o prelungire a zonei ultra-centrale, aici regăsim Universitatea de Medicină şi Farmacie, cu patru specializări (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie şi Moaşe & Asistenţă Medicală) şi Universitatea Naţională de Apărare. Prezenţa staţiei de metrou, proximitatea faţă de parcuri (Eroilor, Operei şi Cişmigiu), precum şi faţă de zona ultra-centrală sunt principalele beneficii ale acestei zone.

    Dora Pătraşcu, PR Manager în cadrul Salonului Imobiliar Bucureşti, apreciază: "Dacă ne uităm cu atenţie la Topul SIB, trei din cele cinci zone - Dristor, Grozăveşti-Politehnica şi Timpuri Noi - corespund cu zonele foarte bine reprezentate în cadrul târgului de ansambluri noi rezidenţiale. Acest fapt denotă o creştere a calităţii locuirii în viitorul apropiat, pe măsură ce noile proiecte vor fi livrate, iar o parte din ofertă va ajunge şi pe piaţa chiriilor".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional