Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CIPRIAN ALEXANDRU CARAGEA, ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU SMART CITY ŞI MOBILITATE:"Oportunităţile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor"

Smart City /

Ciprian Alexandru Caragea, Expert Open Data la Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate: "Anumite proiecte de smart city care se pot aplica acestor comunităţi locale din mediul rural tre­buie adaptate astfel încât să poa­tă fi implementate chiar dacă sunt bani puţini".

Ciprian Alexandru Caragea, Expert Open Data la Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate: "Anumite proiecte de smart city care se pot aplica acestor comunităţi locale din mediul rural tre­buie adaptate astfel încât să poa­tă fi implementate chiar dacă sunt bani puţini".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Structura populaţiei rezidente din România arată o pondere des­tul de ridicată în zona rurală, de 46% din totalul de 19,5 milioane de locuitori, conform domnului Ciprian Alexandru Caragea, Expert Open Data la Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate, care susţine că, în situaţia dată, "avem foarte mult de lucru, iar oportunităţile sunt extraordinare pentru viitor" în ceea ce priveşte implementarea de proiecte smart villages (sate inteligente).

    Domnia sa arată că, potrivit definiţiei pe care a încercat să o dea Uniunea Europeană acestor concepte, trebuie identificate mai întâi aspecte foarte simple, precum modul de aplicare a principiilor "smart city" la nivelul comunităţilor locale.

    Ciprian Alexandru Caragea declară: "Mai întâi trebuie să identificăm punctele forte şi activele sau chiar averea ori tradiţiile acestor comunităţi locale din mediul rural. De aici, după identificare, putem potrivi tehnologiile digitale pentru ca aceste lucruri pe care le au comunităţile locale să fie îmbunătăţite, să fie vizibile şi să aducă plus valoare şi dezvoltare mediului rural atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung".

    Domnul Caragea mai spune că, în ce priveşte structura pe categorii de unităţi administrative, proporţia de 46% din populaţie care locuieşte în mediul rural se regăseşte în 2.861 de comune. "Oraşele şi municipiile reprezintă, împreună, numai 10% ca unităţi administrative în România", adaugă Ciprian Alexandru Caragea, susţinând că cele 2.861 de comune au în componenţă peste 12.000 de sate, unde sunt foarte multe lucruri de făcut, dar "trebuie să ţinem cont că aceste comunităţi din mediul rural diferă foarte mult faţă de oraşe şi mu­nicipii prin faptul că densitatea populaţiei este foarte mică".

    Un alt aspect de luat în seamă este, conform domniei sale, cel legat de resursele financiare, care sunt aproape inexistente în mediul rural. "Anumite proiecte de smart city care se pot aplica acestor comunităţi locale din mediul rural tre­buie adaptate astfel încât să poa­tă fi implementate chiar dacă sunt bani puţini", spune domnul Caragea.

    Potrivit domniei sale, un proiect pilot propus de Comisia Europeană şi Parlamentul European, lansat la sfârşitul lui 2017 şi derulat până în vara lui 2019, identifică oportunităţile şi provocările din comunităţile din mediul rural, dă o definiţie îmbunătăţită a conceptului de smart villages şi, cel mai important, aduce în atenţie lecţiile învăţate, bu­nele practici şi studii de caz concrete.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional