Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Coface: Programul "Prima Casă" începe să-şi piardă din relevanţă

Piaţa Imobiliară /

Coface: Programul "Prima Casă" începe să-şi piardă din relevanţă

Programul "Prima Casă" prin care Guvernul a intervenit în piaţa imobiliară începe să îşi piardă din relevanţă, se arată într-un raport al Coface.

"Garanţiile oferite prin acest program începând cu anul 2009 au reprezentat principalul pilon de sprijin al pieţei imobiliare după prăbuşirea dramatică cauzată de criza financiară" , se arată în document, potrivit Agerpres.

Coface mai arată: "În perioada 2009 - 2016 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzacţii prin acest program, cu o valoare totală de 31,5 miliarde lei. Având în vedere revenirea pieţei imobiliare şi faptul că preţul mediu aferent proprietăţilor imobiliare începe să depăşească în multe zone plafonul de finanţare oferit de «Prima Casă», rolul acestui program pare să fie secundar. În acest context, 2016 a marcat prima contracţie atât a numărului de tranzacţii, cât şi a valorii garanţiilor intermediate prin acest program. Mai exact, numărul tranzacţiilor garantate prin programul «Prima Casă» a scăzut cu 22% în 2016, la doar 27.329 tranzacţii, în timp ce valoarea acestora a scăzut cu 4%, la doar 2,75 miliarde lei".

Potrivit documentului, sectorul construcţiilor de infrastructură publică trăieşte în momentul de faţă cea mai sumbră realitate a ultimilor 10 ani, dar cel al construcţiilor rezidenţiale înregistrează o revenire destul de accelerată. "Preţul mediu la nivel naţional pe metru pătrat pentru clădirile rezidenţiale (apartamente vechi şi noi) la finalul primului trimestru al anului curent a fost de 1.105 euro / mp, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu +18% faţă de primul trimestru al anului 2015. Această revenire este susţinută atât de avansul creditării în condiţii favorabile pe fondul unor dobânzi (momentan) foarte scăzute, de creşterea venitului mediu cu 16% pe parcursul anului trecut, precum şi de acumularea unei cereri nesatisfăcute în perioada 2010 - 2015. Un alt factor care contribuie la creşterea preţurilor construcţiilor rezidenţiale este oferta relativ inelastică", menţionează sursa citată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional