Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Colectarea şi analizarea datelor şi "Internet of Things" sunt concepte vitale în oraşul viitorului

Smart City /

Colectarea şi analizarea datelor şi "Internet of Things" sunt concepte vitale în oraşul viitorului
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ele reprezintă «creierul» oraşului inteligent

    (Interviu George Costache, CEO Siemens Romania)

    Reporter: Ce înseamnă, în opinia dumneavoastră, un "oraş inteligent"?

    George Costache: Fundaţia oricărui oraş inteligent este o strategie coerentă, orientată spre eficienţă, grijă faţă de mediu şi creşterea calităţii vieţii pentru cetăţeni. Implementarea tehnologiilor inteligente, printr-o abordare unitară, integrată, care include o serie de domenii: de la transport şi energie la sănătate sau clădiri, poate ajuta oraşele să răspundă provocărilor pe care le întâmpină. Beneficiile variază în funcţie de tehnologiile implementate şi priorităţile fiecărui oraş în parte: timpul petrecut în trafic şi numărul accidentelor pot scădea considerabil prin sistemele de ultimă generaţie de management al traficului, consumul de energie poate fi redus atât în spaţiile publice, cât şi la nivel individual, ca urmare a reţelelor electrice şi a contoarelor inteligente, dar şi prin programe de iluminat stradal bazate pe senzori, calitatea aerului este îmbunătăţită, nivelul de emisii diminuat, iar exemplele pot continua.

    Dacă privim spre Viena, considerată în unele studii oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii, municipalitatea are obiective clare privind reducerea emisiilor de CO2 şi creşterea consumului de energie din surse regenerabile. Tehnologiile inteligente sunt folosite pe mai multe paliere pentru a atinge aceste obiective strategice. Promovarea folosirii transportului în comun, dar şi extinderea parcului auto cu vehicule electrice sau eficiente energetic se numără printre măsurile luate pentru atingerea acestor ţinte. Spre exemplu, Siemens a livrat în Viena tramvaiele Ultra Low Floor, care, printre altele, pot recupera până la 30% din energía folosită la frânare. Acest tip de vehicul duce la o creştere a eficienţei atât din perspectiva consumului de energie, cât şi ca urmare a reducerii timpului de staţionare la urcarea şi coborârea în staţii. Acelaşi model de tramvai circulă şi în Oradea, Siemens livrând în oraş 10 unităţi ULF.

    Un alt aspect ce nu trebuie neglijat atunci când vorbim despre oraşele inteligente este componenta de cercetare. Acest domeniu este la început de drum, iar pentru a genera soluţii cât mai eficiente şi a creşte nivelul de optimizare avem nevoie de "smart data". Cartierul inteligent Aspern din Viena reprezintă un proiect de referinţă în domeniul oraşelor inteligente. Este un adevărat laborator viu, unde Siemens testează soluţii de pionierat în domeniul eficienţei energetice. 1,5 milioane de date sunt prelucrate zilnic în Aspern de către specialiştii Siemens cu scopul de a optimiza la maximum consumul energetic şi soluţiile de stocare a energiei regenerabile.

    Colectarea şi analizarea datelor şi «Internet of Things» sunt concepte vitale în oraşul viitorului. Ele reprezintă «creierul» oraşului inteligent. Acesta este un domeniu în care atât Siemens, cât şi alte companii, dar şi universităţi mari, derulează proiecte ample cu aplicabilitate în domeniul «smart city»: fie că vorbim despre mobilitate, energie sau clădiri. Un astfel de proiect, în care şi compania Siemens este implicată, foloseşte informaţiile provenite din trafic pentru a elimina ambuteiajele sau accidentele şi a scădea poluarea. Datele colectate în timp real de la sute de senzori si camere ajung la utilizatori printr-o aplicaţie. Şoferul poate vedea dacă pe o porţiune de şosea este gheaţă şi poate preveni un eventual accident reducând viteza sau poate urmări în cât timp se schimbă culoarea semafoarelor.

    Şi echipele Siemens din centrele de cercetare-dezvoltare din România sunt implicate în proiecte ample de cercetare în domeniul "Internet of Things", scopul fiind realizarea unui cadru care să permită realizarea de aplicaţii tip "smart cities". Unul dintre aceste proiecte este CityPulse, iar echipa Siemens Corporate Technology Braşov a folosit această platformă pentru a dezvolta o aplicaţie care localizează autobuzele din oraş în timp real şi recomandă cele mai bune rute utilizatorilor.

    Reporter: Unde se află România, în acest moment, din punct de vedere al dezvoltării conceptului de "smart-city"?

    George Costache: Se estimează că, la nivel global, piaţa soluţiilor smart city se va dubla în 5 ani. Există o tendinţă clară de digitalizare a oraşelor, tehnologiile inteligente fiiind esenţiale pentru o dezvoltare sustenabilă pe termen lung. În România, suntem încă la început pe acest drum al digitalizării oraşelor, însă trendul este unul pozitiv, iar numărul iniţiativelor de acest tip creşte. Tot mai multe municipalităţi au dat dovadă de deschidere faţă de acest concept, iar un număr tot mai mare de companii private s-au implicat în proiecte pilot. În oraşul Alba Iulia, spre exemplu, după anunţarea programului pilot de către Ministerul Telecomunicaţiilor, dar şi ca urmare a implicării municipalităţii, au fost demarate zeci de proiecte tip "smart city".

    În plus, tot mai multe oraşe din România fac pasul către o abordare integrată şi au anunţat că pregătesc strategii, care să integreze elemente cum sunt transportul prietenos cu mediul, clădirile sustenabile, reţelele energetice inteligente, dar şi promovarea unei culturi de afaceri axată pe inovaţie, colaborativă şi deschisă. Doar prin existenţa unor strategii coerente şi printr-o implementare consecventă vom reuşi să construim o Românie a viitorului.

    Reporter: Care sunt proiectele de "Smart-City" în care este implicată Siemens?

    George Costache: Un exemplu recent este implicarea Siemens în proiectul pilot Alba Iulia - Smart City. Oraşul Alba Iulia a fost inclus într-un proiect de cercetare global realizat de Siemens, alături de oraşe ca Bruxelles şi Londra. Cercetarea a analizat cele mai potrivite tehnologii inteligente ce pot fi implementate în fiecare oraş inclus în studiu, în funcţie de priorităţile municipalităţilor. În cazul Alba Iulia sectoarele vizate au fost Conectivitate, Energie şi Transport, iar analiza a arătat că fiecare euro investit în tehnologii inteligente ar putea genera pe termen lung peste 2 euro sub forma beneficiilor directe şi indirecte.

    O astfel de cercetare oferă informaţii preţioase oraşului pentru că subliniază rentabilitatea mai multor tipuri de tehnologii, luând în calcul specificul oraşului. Astfel, este mult mai uşor să selectezi tipurile de tehnologii sau domeniile care răspund cel mai bine necesităţilor pe care oraşul le are şi să conturezi o strategie.

    Reporter: Care ar fi rolul autorităţilor în dezvoltarea conceptului de smart-city? Pot înţelege actualii primari aleşi avantajele unui oraş smart?

    George Costache: Bineînţeles, autorităţile au un rol cheie în dezvoltarea oraşelor inteligente, mai ales dacă discutăm de o abordare strategică, integrată. Aşa cum am menţionat, deschiderea şi interesul municipalităţilor faţă de astfel de proiecte sunt tot mai mari, iar acest lucru este determinat tocmai de înţelegerea beneficiilor pe care astfel de investiţii le generează.

    Reporter: Cât de expus este un oraş smart atacurilor cibernetice?

    George Costache: Securitatea cibernetică este un subiect cheie într-o societate care devine tot mai digitalizată, iar companiile investesc sume considerabile în dezvoltarea unor soluţii care să prevină, identifice rapid şi să trateze eventualele vulnerabilităţi. Această piaţă a securtăţii cibernetice a crescut de 35 de ori în ultimii 13 ani. În 2004 era estimată la 3,5 miliarde de dolari, iar în 2017 se preconizează că va atinge 120 miliarde de dolari.

    Pentru Siemens, spre exemplu, digitalizarea şi, implicit, standardele privind securitatea cibernetică au o importanţă strategică. Avem o echipă proprie care monitorizează şi analizează problemele de securitate la nivel mondial. În acest fel, Siemens beneficiază de o privire de ansamblu asupra vulnerabilităţilor apărute şi contribuie, prin această expertiză, la dezvoltarea unor noi standarde de securitate. Spre exemplu, ProductCERT de la Siemens securizează universul digital al clienţilor noştri printr-o abordare pe trei paliere: prevenţia, identificarea timpurie şi tratarea profesionistă a vulnerabilităţilor privind securitatea în cazul produselor Siemens. Pentru departamentele de testare ale Siemens, analizele de securitate de dinaintea livrării propriilor produse reprezintă de asemenea un pas esenţial în asigurarea calităţii. Tehnologiile inteligente ne fac viaţa mai uşoară, ne ajută să inovăm, să evoluăm ca societate, iar securitatea cibernetică este o componentă esenţială a acestei lumi digitalizate.

    Reporter: Cât de mult creşte calitatea vieţii cetăţeanului într-un oraş inteligent?

    George Costache: Imaginaţi-vă un oraş în care, datorită datelor colectate, poţi şti dimineaţa, de la prima oră, care este cea mai bună rută pe care poţi merge spre birou, la ce oră vine primul autobuz şi care este timpul estimativ în care poţi parcurge o distanţă. În care nivelul de zgomot şi de poluare sunt reduse pentru că traficul auto este în scădere şi electromobilitatea creşte ca pondere. Unde autobuzele şi bicicletele circulă cu prioritate pe benzi speciale. Un oraş în care iluminatul stradal este optimizat în funcţie de traficul pietonal şi provine preponderent din surse regenerabile. Unde cetăţenii nu sunt doar consumatori, ci şi producători de energie. În care îţi poţi monitoriza consumul de electricitate, ba chiar mai mult poţi afla cum îl poţi scădea. Un oraş în care poţi accesa virtual orice instituţie publică şi unde poţi participa la dezvoltarea oraşului prin platforme colaborative. Este dificil de cuantificat procentual cu cât creşte calitatea vieţii într-un astfel de oraş, dar dacă privim spre oraşele aflate în top la acest capitol observăm că toate investesc în infrastructură inteligentă.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional