Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

COLLIERS INTERNATIONAL:"2017 - cel mai bun an din perioada post-criză pentru investiţiile imobiliare"

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

"2017 - cel mai bun an din perioada post-criză pentru investiţiile imobiliare"

Piaţa noastră imobiliară a fost foarte dinamică, în prima jumătate a anului în curs, anunţă specialiştii din cadrul companiei de consultanţă Colliers International.

Aceştia afirmă că noile livrări, extinderi şi tranzacţii au condus la creşteri considerabile în principalele sectoare - industrial, birouri, retail şi investiţii. Conform sursei citate, trendul ascendent va continua pe parcursul anului şi va fi dublat de noi cereri şi tendinţe.

Piaţa de investiţii a avut o evoluţie spectaculoasă, valoarea totală a tranzacţiilor din prima jumătate a acestui an depăşind 400 milioane euro, afirmă cei de la Colliers. Aceştia menţionează că au fost încheiate tranzacţii mari în sectoarele de industrial şi retail, cele mai importante fiind vânzarea depozitului Dacia Piteşti către Globalworth, pentru un total de 42,5 milioane euro, respectiv tranzacţia dintre Iulius Group şi Atterbury Group.

Mihai Pătrulescu, Head of Strategic Analysis în cadrul Colliers International, a declarat: "Valoarea medie a tranzacţiilor a crescut semnificativ în comparaţie cu anul trecut şi estimăm că 2017 va fi în continuare un an foarte bun pentru piaţa de investiţii. Volumul ridicat de tranzacţii demonstrează că piaţa devine mai lichidă, iar investitorii sunt interesaţi de diversificarea portofoliului. De asemenea, observăm o tendinţă a investitorilor internaţionali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investiţiilor de 1 miliard euro în acest an, marcând cel mai bun an pentru această piaţă din perioada post-criză".

Colliers: "Ne putem aştepta la livrări de circa 250.000 mp de spaţii industriale în Bucureşti şi încă 100.000 mp în restul ţării, până la finalul acestui an"

Colliers International precizează, într-un comunicat: "Pe piaţa de spaţii industriale din zona Capitalei au fost livraţi aproximativ 150.000 mp, cu precădere în zonele de vest şi de nord şi în apropiere de autostrada A1. Cererea a venit din partea sectorului de comerţ online, auto şi FMCG şi a companiilor electro-IT şi logistice, care au închiriat spaţii în principalele parcuri industriale: Network One Distribution - 30.000 mp în CTPark Bucharest West, KLG - 9.755 mp în CTPark Bucharest West, Ikea şi Heineken - 8.000 mp, respectiv 6.000 mp în LogIQ Mogoşoaia".

Mihai Pătrulescu a declarat: "Luând în considerare activitatea de pe piaţa industrială de până acum, ne putem aştepta la livrări de aproximativ 250.000 mp în Bucureşti şi încă 100.000 mp în restul ţării, până la finalul acestui an. Dezvoltatorii îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia către locaţii în curs de dezvoltare precum Timişoara, Sibiu, Piteşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Braşov sau Roman. Zonele din apropierea Bucureştiului sunt, de asemenea, foarte ofertante din punct de vedere al disponibilităţii forţei de muncă necalificată şi al apropierii faţă de Capitală şi de Ploieşti. Pe lângă Mogoşoaia, Chitila şi Autostrada A3, comuna Ştefăneştii de Jos are potenţialul de a deveni noul hub logistic, în contextul în care a început deja construcţia a 35.000 mp şi există cerere pentru încă 150.000 mp".

Colliers International: "Noile proiecte de retail vor include parcuri în oraşele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din oraşele mari"

Sectorul de retail a fost marcat de interesul pentru noi dezvoltări în domeniu, precizează sursele citate, adăugând: "Deşi stocul de spaţii comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmând ca încă 150.000 mp să fie livraţi până la finalul anului, noile proiecte vor include parcuri de retail în oraşele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din oraşele mari. De asemenea, nevoia din ce în ce mai mare de servicii şi facilităţi în apropierea locului de muncă va impulsiona dezvoltarea schemelor de retail în noile spaţii de birouri".

Mihai Pătrulescu: "Infrastructura slabă din polurile deja aglomerate ale Capitalei îi va trimite pe dezvoltatori în alte zone de birouri, precum Bulevardul Expoziţiei şi Centru Vest"

În Bucureşti, stocul de spaţii de birouri a ajuns la 2,2 milioane mp în urma livrării a 50.000 mp, din care 30.000 mp îi reprezintă primele două clădiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, mai anunţă specialiştii de la Colliers International. Aceştia menţionază: "Suprafaţa totală închiriată a însumat 170.000 mp, iar cererea nouă, venită în special din partea firmelor de IT şi BPO/SCC, a depăşit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (45.000 mp închiriaţi), Piaţa Victoriei şi Centru Vest".

Mihai Pătrulescu opinează: "Din cauza întârzierilor provocate de lipsa forţei de muncă şi de obţinerea avizelor, numeroase proiecte planificate pentru acest an au fost amânate pentru 2018. Astfel, estimăm că doar 90.000 mp vor mai fi livraţi până la finalul anului 2017, urmând ca în 2018 să fie livraţi aproximativ 300.000 mp de spaţii de birouri. Infrastructura slabă din polurile deja aglomerate ale Capitalei va determina dezvoltatorii să se concentreze pe alte zone de birouri, precum Bulevardul Expoziţiei şi Centru Vest".

În ceea ce priveşte chiriile, acestea nu au înregistrat fluctuaţii majore. Pe termen scurt există premisele pentru creşterea chiriilor în anumite zone, cum ar fi Floreasca-Barbu Văcărescu, pe fondul interesului crescut şi al scăderii ratei de neocupare. Oraşele secundare precum Cluj-Napopca, Iaşi sau Timişoara au înregistrat creşteri ale chiriilor, cauzate de un nivel al cererii ce depăşeşte oferta.

Mihai Pătrulescu a mai precizat: "Se conturează două tendinţe în rândul proprietarilor: cei care dezvoltă rapid şi închiriază agresiv şi cei care aşteaptă momentul potrivit pentru a închiria la preţuri mai mari. Activitatea din piaţă a dovedit că ambele strategii dau rezultate, astfel că proprietarii cu poziţionare pe termen lung se apropie de nivelul de chirie urmărit, în timp ce competiţia are clădirile complet ocupate", a adăugat Mihai Pătrulescu.

CBRE România: "Din ce în ce mai multe companii intră pe piaţa românească, iar altele îşi extind spaţiile de birouri existente"

Potrivit consultanţilor imobiliari de la CBRE România, cererea record din 2016, de 412.000 mp, a generat în acest an un volum record de spaţii de birouri, peste 450.000 de mp fiind în construcţie.

Tranzacţiile de pre-închiriere au reprezentat mai mult de o treime din cererea totală înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului 2017, iar estimările CBRE indică o creştere a ponderii pre-închirierilor, în următoarea perioadă.

Mihai Păduroiu, Head of Advisory&Transaction Services Investor Leasing, CBRE România, a declarat: "Observăm că din ce în ce mai multe companii intră pe piaţa românească, iar altele îşi extind spaţiile de birouri existente. Această tendinţa se manifestă constant în ultimele trimestre, ponderea cererii noi şi a extinderilor fiind mereu între 19% şi 25% din totalul cererii. Practic, în fiecare semestru, în Bucureşti apar în medie 4.000 - 5.000 de locuri noi de muncă, ceea ce înseamnă creştere economică, stabilitate şi optimism pentru companii".

Raportul CBRE privind piaţa de birouri din Bucureşti pe primul semestru din 2017 mai arată că, în această perioadă, au fost tranzacţionaţi peste 176.000 de mp, în creştere faţă de anii trecuţi.

La sfârşitul trimestrului al doilea din acest an, stocul modern de spaţii de birouri a atins pragul de 2,72 milioane de mp, mai arată datele CBRE.

Majoritatea tranzacţiilor din acest trimestru au fost realizate pentru zonele de Nord şi Vest din Capitală, unde au fost livrate cele mai multe proiecte de birouri. Zona de Vest a reuşit să atragă cele mai multe proiecte în dezvoltare, cu aproximativ 290.000 mp în construcţie. Cele mai importante proiecte sunt Campus 6, dezvoltat de Skanska, The Bridge, al cărui dezvoltator este Forte Partners, Business Garden Bucharest - al cărui investitor este Vastint Group, Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, AFI Tech Park, în care a investit AFI Europe, Anchor Metropol, dezvoltat de Anchor Grup şi noul proiect Sema Parc, dezvoltat de Sema Grup.

Alina Calciu-Năstase, Head of Advisory&Transaction Services Occupier, CBRE menţionează: "În următoarea perioadă ne aşteptăm ca, după zona de Centru Vest, să apară o nouă zonă de business de interes pentru chiriaşi, pe culoarul B-dul Expoziţiei - Piaţa Presei Libere, unde sunt anunţate proiecte aflate în prezent în stadiul achiziţiei de terenuri şi de autorizare".

La sfârşitul anului 2017, stocul modern de spaţii de birouri ar putea atinge 2,79 milioane mp, urmând să mai fie livrată prima clădire a proiectului The Bridge şi o nouă clădire din Sema Parc, mai spun sursele citate.

Acestea arată că rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti este de 11% pentru clădirile de clasa A şi B. Pentru prima dată după mult timp, zona de Nord are o rată de neocupare de 5,2%, din care rata de neocupare aferentă spaţiilor de clasa A este de aproximativ 2.3%.

Chiria pe metru pătrat şi randamentul clădirilor de birouri din Capitală au rămas stabile şi în cel de-al doilea trimestru din 2017.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional