Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

COLLIERS INTERNATIONAL:"Principalele modificări ale costului de construcţie - în segmentul industrial"

Piaţa Imobiliară /

"Principalele modificări ale costului de construcţie - în segmentul industrial"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    JLL Romania: "Proiectele finalizate anul trecut în segmentul industrial şi logistic - la un nivel record al ultimilor şase ani"

    Ritmul rapid de dezvoltare a economiei a început să se observe în toate componentele sectorului imobiliar: centre comerciale, clădiri de birouri şi spaţii industriale, evidenţiază Mihai Pătrulescu, Head of Strategic Analysis în cadrul Colliers Internaţional.

    Potrivit domniei sale, sectorul spaţiilor industriale a înregistrat livrări noi de aproximativ 300.000 mp în 2016, acestea fiind împărţite relativ egal între Bucureşti şi restul ţării. "Efervescenţa din acest domeniu este susţinută de suprapunerea a trei factori: creşterea consumului populaţiei, dezvoltarea reţelelor de transport şi creşterea rapidă a vânzărilor online (+33% în 2016", remarcă domnia sa, mizând pe dezvoltarea rapidă a acestui segment şi anticipând livrări de peste 500.000 mp, în anul curent.

    Aproximativ 80% dintre noile livrări sunt preconizate pentru zona Bucureştiului, însă interesul este în creştere şi pentru oraşele secundare din ţară, potrivit datelor Colliers International.

    În jur de 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% - din partea sectorului de comerţ online, iar 10% - din partea depozitelor IT şi electronice. De asemenea, piaţa îşi va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative, care vor fi absorbite rapid, ca urmare a creşterii cheltuielilor de consum, potrivit lui Laurenţiu Duică, Associate Director - Industrial Division în cadrul Colliers International.

    La rândul său, domnul Pătrulescu ne-a mai spus: "Serviciile de IT şi Shared Service Centers au devenit a doua componentă la creşterea economiei, devansând astfel producţia industrială. Această evoluţie a impulsionat piaţa de birouri, care a înregistrat, în 2016, cea mai bună evoluţie din perioada post-criză".

    În Bucureşti, volumul tranzacţiilor a crescut cu peste 50%, anul trecut în raport cu 2015, şi a ajuns la 370.000 mp, cel mai ridicat nivel din perioada de după criză. Pentru acest an, specialistul de la Colliers se aşteaptă la o uşoară încetinire a ritmului tranzacţiilor, cifrele din 2016 fiind influenţate şi de un volum considerabil de prelease-uri pentru stocul încă nelivrat.

    Raportul cerere/ofertă variază în funcţie de segmentele pieţei imobiliare. Sectorul industrial înregistrează o rată de neocupare foarte scăzută, ceea ce favorizează dezvoltatorii.

    Preţul de construcţie pe piaţa imobiliară a rămas la un nivel asemănător cu cel din anul precedent, potrivit sursei citate, care ne-a spus că principalele modificări au fost înregistrate în cadrul segmentului industrial, acolo unde ritmul accelerat de construcţie a început să exercite presiuni ascendente asupra costurilor.

    În acest segment se remarcă un apetit în creştere al investitorilor.

    Conform datelor Colliers, dacă în 2016 fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piaţă, schimbările structurale din economia României ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an. Vizată nu este doar Capitala, ci şi oraşele secundare şi terţiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale şi care beneficiază de îmbunătăţirea infrastructurii.

    "În 2017, livrările în zona Bucureştiului ar putea creşte cu până la 80%, faţă de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, ne aşteptăm ca marile oraşe din regiune să atragă atenţia fabricilor importante de prelucrare ce îşi doresc să atenueze unele neajunsuri ale forţei de muncă", a adăugat Laurenţiu Duică.

    Domnia sa a adăugat: "Vom observa în continuare intrări de noi jucători şi din sfera comerţului online, mai ales în condiţiile în care spaţiile de depozitare existente nu fac faţă cererii actuale. Ne aşteptăm ca în următorii cinci ani comerţul online să fie principala sursă a cererii în sectorul industrial care va duce la dublarea stocului de spaţii logistice".

    Anul 2016 a reprezentat un punct de ascensiune pentru sectorul industrial, rata de neocupare a spaţiilor din Bucuresti scăzând de la 5% în 2015 la 2% la sfârşitul anului 2016 şi menţinându-se la 5% în restul ţării, în condiţiile în care totalul de spaţii livrate a ajuns la 350.000 mp.

    În ceea ce priveşte chiriile, conform datelor Colliers International, acestea nu au fluctuat în 2016, menţinându-se între 3,8 şi 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în 2017 să înregistreze creşteri, din cauza pieţei de construcţii care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.

    Andrei Drosu, Senior Research Consultant JLL Romania, ne-a precizat că segmentul industrial şi logistic a atins un maxim istoric din punct de vedere al cererii, în timp ce proiectele finalizate în 2016 au ajuns la un nivel record al ultimilor şase ani.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional