Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Premieră pe piaţa locală de birouri - nicio livrare în Bucureşti, în prima jumătate de an

Piaţa Imobiliară /

Premieră pe piaţa locală de birouri - nicio livrare în Bucureşti, în prima jumătate de an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    iO Partners: Cererea de birouri a crescut cu 25%, în prima jumătate a anului

    Pe piaţa locală de birouri a avut loc o premieră, în prima jumătate a acestui an - nu a avut loc nicio livrare în Bucureşti, după cum ne-au transmis specialiştii de la iO Partners. Potrivit acestora, volumul total de tranzacţii pe piaţa de închirieri spaţii de birouri din Bucureşti s-a ridicat, în prima jumătate a anului 2024, la 156.400 mp, cu doar 5% sub volumul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cererea netă, în perioada analizată, s-a ridicat la 61.300 mp, în creştere cu 25% faţă de cea din prima jumătate a lui 2023.

    Alexandru David, Head of Research în cadrul iO Partners România, ne-a precizat: "Dacă potenţialii chiriaşi au foarte puţine opţiuni să pre-închirieze spaţii de birouri, în schimb există destul de multe variante de închiriere în stocul existent, având în vedere că rata de neocupare în Bucureşti a fost de circa 13% în trimestrul al doilea al anului în curs, însemnând aproximativ 440.000 mp care îşi aşteaptă chiriaşi. La această suprafaţă se adaugă şi oferta de spaţii disponibile la subînchiriere".

    Pe segmentul de birouri, sursele citate se aşteaptă la o uşoară creştere a cererii, în următorii ani, având în vedere că deja multe companii şi-au ajustat suprafeţele ocupate, ca adaptare la munca hibridă. Aceştia estimează o scădere a ratei de neocupare, având în vedere şi livrările puţine.

    Probab că oferta la subînchiriere se va reduce progresiv, având în vedere volumul relativ redus de tranzacţii pe acest palier şi faptul că multe contracte au ajuns deja la reînnoire şi, deci, chiriaşii au putut să îşi reducă spaţiile fără penalizări, dacă a fost cazul.

    Pe piaţa spaţiilor industriale ne aşteptăm la o reducere a ponderii dezvoltărilor speculative (fără pre-închirieri), având în vedere tendinţa de reducere a cererii.

    CBRE: "Oferta de spaţii de birouri din Bucureşti - destul de limitată"

    Cererea de spaţii de birouri în Bucureşti s-a menţinut destul de ridicată, aceasta însumând 171.000 mp - valoare similară cu cea de anul trecut, din aceeaşiI perioadă.

    Chiriile prime pentru segmentul de birouri din Bucureşti au înregistrat o creştere graduală, ajungând la 20,75 euro/mp/lună, la finalul trimestrului al doilea.

    Daniela Gavril, Head of Research CBRE România, subliniază: "Vedem că în Bucureşti stocul modern de birouri de 3,4 milioane mp are o rată de neocupare de 13,2%, aflată în scădere. Având în vedere că se aşteaptă ca o singură clădire de birouri să se inagureze până la sfârşitul anului, putem spune că oferta de spaţii de birouri în Bucureşti este destul de limitată, în special pentru suprafeţe mari, compacte".

    Până la sfârşitul anului, piaţa de birouri din Bucureşti aşteaptă inagurarea unei clădiri în cadrul proiectului cu funcţiuni multiple AFI Cotroceni, ne-au transmis sursele citate. Potrivit acestora, nouă clădire din zona Centru - Vest va avea o suprafaţă închiriabilă de 16.100 mp.

    În prima jumătate a anului a fost semnată cea mai mare tranzacţie de închiriere de spaţii de birouri, de c[tre Genpact, care şi-a reînnoit contractul de închiriere pentru 29.000 mp în Hermes Business Campus. Mai mult, dacă ne uităm la totalul de 115 tranzacţii de închiriere semnate pe piaţa de birouri din Bucureşti, 89 au fost semnate pentru proprietăţi de clasa A. Acest lucru indică interesul crescând al chiriaşilor pentru proprietăţi care prioritizează aspectele ESG şi sunt amplasate convenabil în apropierea transportului public.

    Cushman & Wakefield Echinox: Cererea de spaţii de birouri din Bucureşti s-a menţinut puternică

    Pe segmentul de birouri, chiria de referinţă din zona CBD din Bucureşti a înregistrat o uşoară scădere, de 0,50 euro/mp/lună, până la 21,50 euro/mp/lună în trimestrul secund, în timp ce, în alte subpieţe, chiriile au rămas stabile, au adăugat consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox. Vlad Săftoiu, Head of Research în cadrul companiei, cererea de spaţii de birouri din Bucureşti, în prima jumătate a anului, s-a menţinut puternică, cu 168.000 metri pătraţi tranzacţionaţi, din care 91.000 metri pătraţi în primul trimestru şi 77.000 metri pătraţi în cel de-al doilea, marcând astfel o scădere de doar 11% faţă primul semestru din 2023. Mai mult, cererea netă (excluzând contractele de renegociere) a avut o revenire semnificativă în al doilea trimestru, reprezentând 62% din volumul tranzacţionat, cea mai mare pondere trimestrială din primul trimestru al lui 2022 şi până acum.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional