Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Conferinta Restaurare, Renovare, Reabilitare

A.D. Perspective /

Conferinta Restaurare, Renovare, Reabilitare

Peste 150 de specialisti au participat la conferinta "Restaurare, Renovare, Reabilitare", organizata ieri, 3 octombrie, de revista Bursa Constructiilor.

Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice, arhitecti, ingineri constructori, reprezentanti ai asociatiilor si patronatelor de profil, dezvoltatori imobiliari, manageri ai companiilor de constructii si ai producatorilor de materiale de constructii, consultanti imobiliari, proprietari de cladiri de patrimoniu etc.

Institutului National al Patrimoniului a finantat si va finanta in continuare, prin Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucrari de restaurare a unor importante obiective de patrimoniu si aceasta in pofida tuturor constrangerilor bugetare, a declarat in cadrul Conferintei, Alexandru Muraru, directorul general al INP.

Arhitectul sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, a precizat ca Primaria Capitalei a demarat un program de reabilitare a spatiilor publice, precum si de restaurare a cinci cladiri de patrimoniu ale Capitalei: Hanul Gabroveni, Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" si Muzeul Mina Minovici.

Prof. dr. arh. Augustin Ioan, presedintele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, a subliniat faptul ca imobilele ramase in paragina pot fi "convertite" pentru a indeplini noi functiuni. Astfel au sansa sa fie salvate de la distrugere.

Presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania, arh. Calin Hoinarescu, a atras atentia ca, in orice lucrarea de restaurare, cel mai important factor este dat de calitatea fortei de munca.

La randul sau, presedintele Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, dr. ing. Traian Popp, a prezentat importanta lucrarilor de consolidare pentru conservarea unor monumente de prim rang ale Romaniei.

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Serban Tiganas, a atras atentia asupra situatiei grave in care se afla cladirile de patrimoniu din Romania. In opinia sa, solutionarea problemelor cladirilor de patrimoniu necesita o abordare holistica.

Pe de alta parte, in ultimi ani a crescut si interesul unor dezvoltatori imobiliari pentru restaurarea cladirilor istorice. Astfel, dupa ce a finalizat proiectul de restaurare a Hotelului Cismigiu din Bucuresti, dezvoltatorul spaniol Hercesa, intentioneaza sa o ia de la capat cu alte proiecte similare. Restaurarea de cladiri istorice poate fi o investitie atractiva pentru un dezvoltator imobiliar, considera Mauricio Mesa Gomez, directorul general Hercesa Romania.

Cladirile istorice renovate pot fi valorificate cu succes pe piata imobiliara, de exemplu daca sunt amenajate ca spatii de birouri. Inchirierea unei vile istorice reprezinta o varianta foarte atractiva pentru unele companii ce isi doresc sedii individuale care sa le asigure o buna imagine, mentioneaza Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting / CORFAC International.

Pe de alta parte, exista in continuare un volum mare de cladiri nationalizate ce urmeaza sa fie retrocedate proprietarilor de drept. Odata incheiat procesul de restituire, acestea vor necesita ample lucrari de renovare si restaurare. Retrocedarea cladirilor in natura reprezinta solutia pentru deblocarea acestui potential, a subliniat Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru Proprietate Privata.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI), Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional