Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Consiliul Judeţean Arad derulează proiecte de 15 milioane de euro

F.A. Investiţii /

Consiliul Judeţean Arad derulează proiecte de 15 milioane de euro

Principalele obiective de investiţii ale Consiliului Judeţean Arad din acest an sunt continuarea lucrărilor demarate în anii precedenţi şi întocmirea de proiecte noi de infrastructură. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Arad (CJA), Iosif Matula, instituţia derula, la finele lunii aprilie, mai multe proiecte edilitare, de infrastructură rutieră, dar şi de exploatare a potenţialului turistic. "Piesele de rezistenţă" din acest an la capitolul proiecte de investiţii prin programul SAMTID, sunt cele legate de modernizarea sistemelor de apă din şase oraşe din judeţ, cărora li se adaugă reabilitarea staţiunii Moneasa şi reabilitarea staţiei de epurare din Municipiul Arad. Nu au fost uitate reabilitările drumurilor judeţene şi comunale, podurile şi podeţele şi alte lucrări de infrastructură. Valoarea totală a lucrărilor depăşeşte 15 milioane de euro.

Finanţare de 65 milioane de lei din bugetul judeţean

Administraţia judeţului Arad a ales, în acest an, o soluţie de compromis în ceea ce priveşte problema reabilitării drumurilor judeţene. Variantele alese de directorul Administraţiei de Drumuri şi Poduri (ADP) şi de conducerea CJA nu sunt mulţumitoare dar, din cauza faptului că banii sunt foarte puţini, soluţia executivului a fost, până la urmă, acceptată de consilierii judeţeni.

Astfel, vor fi modernizaţi, cu bani de la bugetul judeţean, maxim 20 km de drumuri, iar alţi peste 200 km vor beneficia de tratamente bituminoase. "Cu fondurile de care dispunem, ar putea fi reabilitaţi 213 km de drumuri cu tratamente, pentru că majoritatea lor prezintă fisuri şi crăpături", susţine Gheorghe Câmpan, directorul Administraţiei de Drumuri şi Poduri. Domnia sa a subliniat şi faptul că un kilometru de drum reabilitat, cu refacerea totală a infrastructurii, costă între 1,2-1,4 milioane de lei. Astfel că, în acest an, nu vor putea fi modernizate prea multe drumuri cu banii existenţi.

Proiectul SAMTID, demarat în 2006, prevede modernizarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare cu apă din şase oraşe ale judeţului, respectiv Curtici, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica şi Sântana. Valoarea totală a proiectului este de 9.819.860 euro. Până în aprilie 2007, din această sumă, autorităţile au cheltuit 2.307.379 euro (23,74%). În acest an, se vor efectua lucrări de 7.512.480 euro, cât a mai rămas din suma alocată acestui program.

Un alt proiect strategic al CJ Arad este reabilitarea podului peste Mureş, din localitatea Săvârşin. În această primăvară, au fost reluate lucrările la obiectiv. Până la sfârşitul anului trecut, au fost realizate lucrări de reabilitare pe primele două deschideri, în proporţie de circa 85%, a căror valoare este de 914.495,88 de lei, astfel încât, valoarea totală a lucrărilor pe 2005 şi 2006 a fost de 1.640.575 lei. "Lucrărilor prevăzute în 2007 valorează 1.600.000 de lei, la care se adaugă banii necesari pentru reabilitarea infrastructurii. Conform caietului de sarcini, proiectul are termen de finalizare sfârşitul acestui an", a precizat Iosif Matula.

Preşedintele CJ Arad a mai spus că modernizarea tronsonului Juliţa - Mădrigeşti, componentă a traseului turistic E68 - Moneasa (DJ 707C şi DJ 708), depus în cadrul programului PHARE CES 2004-2006 şi aprobat prin H.G. 811/2006, va fi finanţat prin programul operaţional regional. Valoarea totală a investiţiei este de peste 7 milioane de euro. Realizarea investiţiei poate începe doar în al doilea semestru al anului curent. "Investiţia se va realiza în 20 de luni, iar din valoarea totală a proiectului, pentru acest an, va fi alocată suma de aproximativ trei milioane euro. Proiectul este finanţat din Fonduri Structurale, iar investiţia este asigurată în proporţie de 85% de Uniunea Europeană, 13% de Guvernul României şi 2% de Consiliul Judeţean", a adăugat Iosif Matula.

Totodată, în acest an, este prevăzută începerea proiectului "Reabilitarea drumului judeţean DJ 572" de la limita judeţului Timiş - Cuveşdia - Şiştarovăţ - Lipova (km 102+500 - 128+519). În anul 2004, Consiliul Judeţean Arad a realizat, în parteneriat cu autorităţile din Timiş şi cu cele din Caraş Severin, studiul de fezabilitate pentru reabilitarea drumului judeţean DJ 572, pe traseul Berzovia - Buziaş - Lipova. Proiectul a fost depus pentru a accesa finanţare din fonduri externe şi a fost considerat viabil.

Doar pentru aceste şapte proiecte mari, de anvergură, în anul 2007, se vor aloca, din bugetul Consiliului Judeţean Arad, peste 65 de milioane de lei. Restul sumelor, care se cifrează la aproximativ 15 milioane de euro, reprezintă finanţări sau cofinanţări externe.

De o importanţă la fel de mare este şi reabilitarea podului de peste Crişul Alb, din comuna Bocsig, unde, în urma expertizării din anul 2006, s-au introdus restricţii de tonaj şi de viteză şi s-a întocmit studiul de fezabilitate în cinci variante. CJA a avizat execuţia unui pod nou, oblic, din beton armat, cu o lungime de 66 metri, pe un amplasament aflat la circa 30 metri în amonte de cel existent. Autorităţile din Arad vor aloca fondurile necesare astfel încât lucrările să înceapă în acest an.

De asemenea, investiţii importante se vor derula cu ajutorul programului ISPA, de care vor beneficia 73.000 de locuitori din judeţ. Programul a demarat în această primăvară, iar valoarea sa se ridică la 8 milioane de euro.

Încă doi ani de lucrări la Staţia de Epurare

Reabilitarea staţiei de epurare va reprezenta, la final, o investiţie de 18 milioane euro. Astfel, proiectul "Reabilitarea facilităţilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea râului Mureş, localizată în Arad, judeţul Arad", aflat în curs de desfăşurare, este necesar pentru alinierea la cerinţele Uniunii Europene privind mediul şi pentru ca oraşul să aibă un râu mai curat şi mai puţin poluat.

Din suma totală, 13,5 milioane euro (75%) reprezintă un împrumut nerambursabil de la Uniunea Europeană (alocat din fondul ISPA), iar 4,5 milioane euro (25%) este un împrumut BERD făcut de Compania de Apă Arad şi garantat de CJA. Lucrările de construcţii se vor desfăşura pe o perioadă de patru ani de zile (2004-2008). Obiectivul principal al proiectului de reabilitare este eficientizarea procesului de tratare astfel încât efluentul Staţiei de Epurare să se încadreze în limitele prevăzute de standardele româneşti, cele ale Comunităţii Europene şi cele prevăzute în acordul transfrontalier.

La finalul acestui proiect, Aradul va avea o Staţie de Epurare modernă, curată, cu o tehnologie avansată de tratare a apei care va avea un impact pozitiv asupra oraşului şi asupra mediului. Calitatea apei deversate va creşte simţitor, ceea ce va asigura intensificarea folosirii zonei râului Mureş şi ca loc de agrement (camping, pescuit, înot) şi pentru dezvoltarea turismului local.

Moneasa - proiect de patru milioane de euro

Cel mai mare proiect al administraţiei judeţene este, incontestabil, modernizarea staţiunii Moneasa. Investiţia a demarat anul trecut, cu modernizarea terenului de fotbal, precum şi amenajarea a două noi terenuri. CJA mai are în vedere înfiinţarea unui centru multifuncţional sportiv pe o suprafaţă de aproape 500 mp, crearea unui centru de informare turistică pe 217 mp, extinderea şi reabilitarea reţelei de apă potabilă, reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, precum şi construirea unei staţii de epurare noi

Valoarea totală a investiţiei este de 4.198.000 euro, iar în 2006 au fost cheltuiţi 821.965 euro (23%). În acest an, se vor efectua lucrări de 3.376.034 euro, cât a mai rămas din suma alocată acestui proiect.

Lucrările se derulează pe o perioadă de 18 luni şi mai prevăd realizarea unui centru de informare turistică, ce va avea o suprafaţă totală de 217 mp, cu un birou de informare turistică şi un punct de prim-ajutor, modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare şi construirea unei noi staţii de epurare. Se va mai construi un centru sportiv, cu o clădire cu două niveluri (500 mp) ce va cuprinde vestiare pentru două echipe, respectiv arbitri, sală de forţă, saună.

În programul amintit este cuprinsă şi reabilitarea drumului judeţean 792B. Modernizarea parcului din staţiune va face, de asemenea, parte din acest proiect: vor fi amenajate alei noi, va fi reabilitată fântâna arteziană şi pavilionul izvorului şi se va construi un teren de joacă în centrul staţiunii. Şi teatrul de vară va fi modernizat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional