Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Consiliul Judeţean Iaşi a atras fonduri europene de 226 milioane lei

Investiţii /

Consiliul Judeţean Iaşi a atras fonduri europene de 226 milioane lei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În perioada 2007-2013, Consiliul Judeţean Iaşi a atras din fonduri europene circa 226 milioane lei, prin 14 proiecte de investiţii, mai mult de jumătate din sumă fiind obţinută pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

    Cele mai importante proiecte derulate de CJ Iaşi din fonduri europene sunt dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, precum şi sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţ, ne-au declarat reprezentanţii CJ, subliniind că niciun proiect cu termen de finalizare 31 decembrie 2015 nu se află în pericol să nu fie încheiat.

    Bugetul total de investiţii al Consiliului Judeţean Iaşi, aferent anului 2015, este de 270,4 milioane de lei, după cum ne-au spus oficialii ieşeni, menţionând, însă, că doar 543.000 lei (0,2%) au fost alocaţi pentru investiţiile noi, restul fiind fonduri destinate proiectelor aflate în desfăşurare.

    Potrivit surselor citate, investiţiile majore derulate de CJ Iaşi în 2015 sunt construirea hangarului pentru elicopterele SMURD, cu 1,9 milioane de lei, respectiv amenajarea semnalizărilor la intrările rutiere pe drumurile judeţene şi naţionale în judeţul Iaşi, prin panouri, în valoare de 771.000 lei. Sursele de finanţare pentru investiţiile Consiliului Judeţean Iaşi din 2015 sunt fondurile externe nerambursabile, bugetul naţional, contribuţii de la fondul de mediu, contribuţii de la consilii locale, precum şi excedentul bugetar.

    În şedinţa din 29 aprilie 2015, Consiliul Judeţean Iaşi a aprobat Strategia de Dezvoltare Socială şi Economică a Judeţului Iaşi pentru perioada 2014-2020, documentul fiind necesar pentru atragerea şi cheltuirea de fonduri europene în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, potrivit datelor instituţiei. Informaţiile arată că această strategie cuprinde cele trei priorităţi prin care CJ Iaşi îşi propune să atragă fonduri europene, respectiv îmbunătăţirea infrastructurii, consolidarea economiei şi creşterea calităţii vieţii şi a protecţiei mediului înconjurător.

    Reprezentanţii CJ Iaşi au precizat: "În ceea ce priveşte infrastructura judeţului, obiectivele prioritare sunt cele trei mari axe rutiere: Axa I Iaşi - Gropniţa - Coarnele Caprei - Belceşti - Cepleniţa - Scobinţi - Sireţel - Lespezi, Axa II Iaşi - Miroslava - Voineşti - Ţibăneşti - Tansa - Dagâţa şi Axa III Centura uşoară a Municipiului Iaşi. La acestea se adaugă continuarea proiectului de la Aeroport, unde vom avea parcare de avioane şi un terminal nou. Prin lucrările de la aeroport şi prin realizarea Centrului Intermodal Regional de Transport Marfă, vrem ca Iaşiul să devină cel mai important centru logistic din Estul Europei".

    Aceştia au adăugat că, în ceea ce priveşte infrastructura, Consiliul Judeţean Iaşi mai are în vedere investiţii în spitalele din subordine şi lucrările pentru reabilitarea totală a infrastructurii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Strategia de Dezvoltare Socială şi Economică a Judeţului Iaşi pentru perioada 2014-2020 a costat 149.000 de lei.

    Panourile pentru semnalizarea intrărilor în judeţ - inaugurate în iunie

    Recepţia oficială a noilor panouri de semnalizare de la intrările pe drumurile judeţene şi naţionale, din judeţul Iaşi, a avut loc în luna iunie, potrivit datelor CJ Iaşi. Lucrările la panourile de pe drumurile judeţene au durat patru luni, respectiv trei luni pentru cele de pe drumurile naţionale. În total au fost montate 17 panouri, dintre care opt panouri pe drumurile naţionale (DN28 Deleni, DN15B Cristeşti, DN2 Cristeşti, DN24 Răchiteni, DN24 Ciorteşti, DN28 Gorban, DN24 Victoria şi DN28 Bivolari) şi nouă panouri pe drumurile judeţene (DJ282 Plugari, DJ 281 Deleni, DJ208 Lespezi, DJ208 Mirceşti, DJ248 Ţibăneşti, DJ248 Ipatele, DJ248 Scânteia, DJ246 Scânteia şi DJ280 Oţeleni). Potrivit sursei citate, panourile au fost realizate în urma unui concurs de idei organizat de Consiliul Judeţean Iaşi în perioada octombrie - decembrie 2012.

    Terminalul 3 de la Aeroportul Internaţional Iaşi - gata în luna august

    La jumătatea lunii iunie, conducerea Consiliului Judeţean Iaşi şi consilierii judeţeni au efectuat o vizită pe şantierul Terminalului 3 de la Aeroportul Internaţional Iaşi pentru a inspecta stadiul lucrărilor. Reprezentanţii locali au arătat atunci că proiectul respectă graficul stabilit, noul terminal de la aeroport fiind dat în folosinţă în luna august, conform datelor CJ Iaşi. Valoarea contractului pentru acest obiectiv a fost de 8,1 milioane de euro, cu TVA inclusă.

    La jumătatea anului trecut a fost inaugurată noua pistă a Aeroportului Internaţional Iaşi, lucrările fiind începute pe 7 august 2013. Pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente pistei cu lungimea de 2,4 kilometri, valoarea contractului a fost de aproximativ 139 de milioane de lei, fără TVA. În luna decembrie 2013, Consiliul Judeţean Iaşi a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, proiectul având valoarea totală de 56,7 milioane euro, potrivit datelor prezentate de instituţie.

    Investiţie de 30 milioane lei la Spitalul de Neurochirugie

    Unul dintre cele mai importante proiecte aprobate în şedinţele Consiliului Judeţean Iaşi a fost cel privind reabilitarea unor secţii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" (Neurochirurgie) Iaşi, cu o investiţie de 8,5 milioane lei, inclusiv TVA.

    În plus, autorităţile ieşene au declarat că unitatea medicală va fi reabilitată complet până la sfârşitul anului 2015, valoarea totală a investiţiilor din ultimii doi ani ajungând la 30 de milioane lei, suma fiind alocată din fonduri europene şi de la Consiliul Judeţean.

    Reprezentanţii CJ Iaşi au menţionat: "Lucrările de reabilitare a Spitalului de Neurochirurgie au început anul trecut şi urmează să se finalizeze la sfârşitul acestui an. Adăugăm aici şi lucrările de la Ambulatoriul de specialitate, proiect pentru care Consiliul Judeţean a obţinut finanţare europeană. Reabilitarea lui a fost realizată, mai rămân echipamentele, pe care le vom achiziţiona din economiile realizate la licitaţia pentru lucrări. Şi acestea vor veni până la sfârşitul acestui an. Valoarea lucrărilor pentru reabilitarea interioară şi exterioară este de 19 milioane de lei, fiind finanţată integral de la Consiliul Judeţean. La aceşti bani se adaugă aproximativ 10 milioane de lei, fondurile obţinute pentru Ambulatoriul de specialitate".

    Potrivit sursei citate, în acest an vor începe şi lucrările de reabilitare a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria". Spitalul pentru Copii va arăta la fel ca Spitalul de Neurochirurgie, susţin oficialii CJ Iaşi, subliniind că lucrările în valoare de 19 milioane de euro nu pot fi suportate de judeţul Iaşi. Astfel, CJ Iaşi va încheia un acord cu Ministerul Sănătăţii prin care cele două instituţii vor finanţa lucrările.

    "Când acest acord va fi încheiat şi semnat, el va fi şi baza legală pe care se poate desfăşura licitaţia, având asigurată astfel finanţarea", potrivit sursei citate.

    Drum judeţean de beton, realizat cu 9 milioane de lei

    Consiliul Judeţean Iaşi a recepţionat primul drum judeţean de beton din judeţ realizat după 1989, potrivit datelor prezentate pe site-ul instituţiei, care arată că această soluţie tehnică va fi aplicată pentru mai multe drumuri, în special în zonele cu versanţi.

    Reprezentanţii locali au arătat: "Drumul care face legătura între Lungani şi Sineşti are o lungime de aproximativ şapte kilometri, fiind cea mai eficientă lucrare pentru Consiliul Judeţean. Durata de viaţă a acestui tip de drum este de minimum 20 de ani. Drumul strategic de la Bogonos, care este realizat din dale de beton, a primit prima intervenţie anul trecut, după 47 de ani de când a fost realizat. De obicei, un drum de beton poate costa cu 15% mai mult faţă de unul de asfalt, dar în timp îşi dovedeşte eficienţa pentru că nu mai suntem obligaţi să cheltuim banii judeţului pentru a-l întreţine. În plus, pentru construcţia unui drum de beton se pot folosi materiale numai din România. La drumurile de asfalt un cost foarte mare îl reprezintă bitumul, de fiecare dată acesta fiind importat".

    Potrivit sursei citate, valoarea proiectului a fost de 9,09 milioane lei, contractul fiind semnat în 2010, după cum a spus Daniel Minciună, directorul Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi, subliniind: "După numai câteva luni de activitate, lucrările au fost sistate din cauza lipsei de finanţare. În 2013 a fost modificată soluţia tehnică, în urma căreia am luat decizia ca în loc de straturi de piatră spartă şi asfalt să se toarne beton rutier armat, fiind reluate şi lucrările. A rezultat o economie la contractul de lucrări în sumă de aproape un sfert de milion de lei, iar la termenul de execuţie de trei luni şi jumătate".

    Hangarul pentru elicopterele SMURD, construit cu peste un milion de lei

    Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat construcţia unui hangar care va putea adăposti două elicoptere SMURD, după ce contractul pentru începerea lucrărilor a fost semnat la începutul anului.

    Valoarea contractului atribuit este de 1,9 milioane de lei, perioada de execuţie a lucrărilor fiind de şapte luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, potrivit CJ Iaşi.

    Reprezentanţii locali au declarat: "Continuăm eforturile de sprijinire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. La Consiliul Judeţean am luat decizia de a construi în incinta Detaşamentului II de Pompieri un hangar care va putea adăposti două elicoptere SMURD. Clădirea va fi realizată în acest an şi va asigura protecţia elicopterelor faţă de intemperii, logistica aferentă funcţionării acestora şi protecţia personalului navigant şi de întreţinere. Toate fondurile pentru acest obiectiv sunt alocate de Consiliul Judeţean". Conform sursei amintite, suprafaţa desfăşurată a hangarului va fi de 682 de metri pătraţi.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional