Consiliul Judeţean Sibiu pregăteşte proiecte de peste 500 milioane lei
Investiţii / 09 iulie 2015
Valoarea totală a proiectelor de investiţii pregătite de Consiliul Judeţean Sibiu pentru atragerea fondurilor europene, în perioada 2014-2020, este de circa 518,1 milioane de lei, după cum ne-a declarat preşedintele CJ Ioan Cindrea. Astfel, instituţia îşi propune să atragă de aproape două ori mai mulţi bani de la Uniunea Europeană, în această perioadă, după ce a reuşit să obţină 286,7 milioane de lei în intervalul 2007-2013.
Însă, pentru acest an, lista de investiţii a CJ Sibiu cuprinde proiecte în valoare totală de 15 milioane de lei, fonduri exclusiv externe, potrivit sursei citate, care ne-a declarat: "Avem 12,3 milioane lei pentru lucrările în continuare şi 1,2 milioane lei pentru cele noi. Cele mai mari investiţii noi pe care le vom derula în acest an sunt realizarea unor terenuri multifuncţionale de sport în valoare de 500.000 lei, dotarea cu echipamente a Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă şi a Centrului Militar Judeţean, precum şi a spitalelor. În plus, vom consolida şi drumul judeţean DJ 106E, valoarea lucrărilor fiind de 550.000 lei".
Ioan Cindrea ne-a mai spus că a reuşit să atragă circa 155,7 milioane de lei, cu TVA inclus, pentru infrastructura de drumuri. În acest moment, CJ Sibiu derulează din fonduri europene proiectul de modernizare a drumului judeţean DJ 142 Dârlos (intersecţie DJ 142A) - Alma - Dumbrăveni - Hoghilag - DN 14, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 27 milioane lei.
În plus, Ioan Cindrea susţine că, în acest moment, la nivelul Consiliului Judeţean Sibiu nu există proiecte cu probleme care să fie în pericol să nu fie finalizate până la sfârşitul anului 2015.
Domnia sa ne-a precizat că a pregătit documentaţiile tehnice aferente proiectelor prioritare pentru perioada 2014-2020, care urmează să fie depuse spre finanţare în momentul în care vor fi publicate ghidurile solicitantului pentru Programul Operaţional Regional. Astfel, printre proiectele prioritare ale CJ Sibiu se numără reabilitarea drumurilor judeţene DJ 141 Mediaş - Moşna - Pelişor - Bârghiş, DJ 106 Agnita - Sighişoara, DJ 106D Ocna Sibiului - Ţapu, DJ 107B Păuca - Alămor - Mândra - Slimnic, precum şi modernizarea secţiilor clinice medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Pentru investiţiile din acest an, CJ Sibiu va apela la fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) sau Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), potrivit sursei citate.
În ceea ce priveşte acţiunile CJ Sibiu pentru atragerea investitorilor, preşedintele Ioan Cindrea ne-a menţionat că dezvoltarea economică echilibrată a teritoriului judeţului rămâne un capitol prioritar pentru Consiliul Judeţean, oferind sprijin şi servicii pentru mediul de afaceri şi realizând conexiunea între oportunităţile de afaceri şi zonele cu potenţial de dezvoltare.
Domnul Cindrea ne-a precizat: "Site-ul Consiliului Judeţean Sibiu prezintă evenimentele de promovare a oportunităţilor din judeţ oferind informaţii actuale în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială a judeţului. Biroul unic din cadrul direcţiei arhitectului-şef stă la dispoziţia solicitanţilor pentru toate procedurile care implică emiterea avizelor şi a autorizaţiilor de construcţie sau demolare care intră în competenţa Consiliului Judeţean Sibiu oferind un sprijin pentru construcţiile din domeniul de interes al investitorilor, oferind autorizaţia în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiilor necesare".
Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean Sibiu organizează evenimente de promovare a întreprinzătorilor/producătorilor locali, dar şi a proiectelor de dezvoltare de interes local, naţional dar şi internaţional, sprijinind firmele locale dar şi persoanele interesate în dezvoltarea unor proiecte pe termen lung.
În plus, preşedintele Ioan Cindrea susţine că obiectivele CJ Sibiu vizează promovarea potenţialului economic şi oportunităţile de afaceri din judeţ, precum şi dezvoltarea de noi parteneriate / cooperări internaţionale, facilitarea contactelor între actorii economici interesaţi şi susţinerea mediului de afaceri sibian şi a produselor fabricate în judeţ. Totodată, în judeţul Sibiu este format un cluster industrial natural în domeniul producţiei subansamblelor pentru industria auto, agricultură ecologică şi creşterea animalelor, fiind dezvoltare în toate cele cinci microregiuni de dezvoltare.
Strategia Consiliului Judeţean Sibiu cuprinde obiective pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a judeţului, a zonelor mai puţine dezvoltate, luând în considerare protecţia socială şi a mediului, crearea de noi locuri de muncă sau pregătirea profesională.
Consiliul Judeţean Sibiu, prin intermediul Aeroportului Internaţional Sibiu oferă zboruri regulate şi charter operate de mari companii aeriene (curse către Munchen, Stuttgart, Dortmund, Viena, Londra şi Antalia, urmând ca pe viitor să opereze şi pentru destinaţii din Italia, Franţa şi Spania), ne-a mai spus Ioan Cindrea, subliniind că există planuri pentru dezvoltarea unui terminal cargo şi unui parc logistic aferent.
17 comune din judeţ au primit 21 milioane lei pentru lucrări de infrastructură
Potrivit datelor CJ Sibiu, 17 comune din judeţ vor primi, în acest an, o tranşă de 21 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de infrastructură, contractele de finanţare fiind semnate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Astfel, sumele de care au beneficiat până acum 30 de primării şi Consiliul Judeţean, pentru 50 de obiective de investiţii, au ajuns la peste 77 milioane de lei. Din totalul acestora, 13 obiective au fost finalizate în anii anteriori, iar cinci sunt preconizate să fie finalizate în acest an.
Datele CJ Sibiu au arătat că 8,43 de milioane de lei vor fi alocate pentru infrastructura de apă în Apoldu de Jos, Biertan, Blăjel, Boiţa, Laslea, Loamneş, Merghindeal, Moşna, Păuca, Râu Sadului şi Şura Mică, în timp ce 2,46 milioane lei vor fi folosite pentru infrastructura de canalizare în comunele Alţîna, Loamneş, Moşna, Păuca, Şeica Mică, Şura Mică şi Vurpăr.
Totodată, au fost alocate 9,11 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor judeţene 104G Săcădate - Nou, 105D Cârţa - Agnita, 142B Blăjel - Bazna - Boian - limită judeţul Alba şi 142J Şeica Mare - Şeica Mică.
Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, a declarat că, în ultimii trei ani, peste 77 de milioane de lei de la bugetul de stat au intrat în judeţul Sibiu, în completarea resurselor bugetare judeţene şi locale, pentru cele 50 de proiecte din 30 de localităţi: "Sprijinul va continua şi în perioada următoare, astfel încât până în 2018 toate localităţile cu populaţie de peste 2.000 de locuitori să aibă reţele de apă şi canalizare. În acelaşi timp, obiectivele pe care ni le-am propus, acelea de a reabilita şi asfalta toate drumurile judeţene şi comunale, se vor realiza cu acest sprijin".
Prin Ordonanţa de Urgenţă 28 din 2013 a fost aprobat Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care preia toate obiectivele de investiţii în continuare, ce au fost finanţate de la bugetul de stat, dar şi obiective de investiţii noi, într-un singur program. Acestea trebuie să vizeze lucrări de realizare /extindere /reabilitare /modernizare, respectiv dotare pentru domenii specifice precum sisteme de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, unităţi de învăţământ preuniversitar sau din mediul rural, drumuri publice de interes local, baze sportive sau instituţii publice ale autorităţilor administraţiei publice locale.
Porţiune din DJ 106E, reparată cu 850.000 lei
Drumul judeţean 106E, surpat între localităţile Tilişca şi Rod, a fost reparat cu suma de circa 850.000 de lei, potrivit biroului de presă al Consiliului Judeţean CJ Sibiu.
Reprezentanţii locali au precizat: "În urma alunecărilor de teren produse din cauza precipitaţiilor abundente şi a scurgerii apei de pe versanţi de la sfârşitul lunii martie 2015, o porţiune de drum dintre localităţile Tilişca şi Rod s-a surpat, ceea ce a condus la o desfăşurare îngreunată a traficului rutier, pe un singur sens, iar ulterior la închiderea circulaţiei rutiere şi devierea traficului pe o rută ocolitoare".
Iniţial, deteriorările constatate de Comisia de evaluare a pagubelor, constituită la nivelul Prefecturii Judeţului Sibiu, erau estimate la 1,5 milioane de lei, însă lucrările desfăşurate în perioada 8 mai - 2 iunie au avut o valoare de 850.000 de lei.
Gestionarea deşeurilor din judeţul Sibiu, proiect de aproape 100 milioane lei
Consiliul Judeţean Sibiu are în desfăşurare proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu", în valoare de circa 100 de milioane de lei, cu TVA inclus, fiind cel mai mare proiect public cu bani europeni derulat, până acum, în judeţul Sibiu, conform datelor oferite de biroul de presă al CJ Sibiu. Valoarea eligibilă conform Programului Operaţional Sectorial Mediu este de 86,8 milioane lei, din care contribuţia Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este de 69,4 milioane lei.
Potrivit sursei citate, CJ Sibiu a început procedurile de atribuire a contractelor de delegare prin concesiune pentru activităţile de gestionare a deşeurilor din cadrul proiectului.
Ioan Cindrea a declarat: "Scopul acestui proiect este implementarea la nivelul judeţului Sibiu a unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor a cărui funcţionare să ducă la respectarea angajamentelor şi ţintelor asumate de Consiliul Judeţean Sibiu prin Contractul de finanţare şi, implicit, de România prin tratatul de aderare. Având în vedere faptul că activităţile pe care urmează să le presteze operatorii de salubrizare care vor fi desemnaţi în urma procedurilor de achiziţie publică vor avea un impact major asupra calităţii vieţii cetăţenilor judeţului Sibiu şi, implicit, asupra calităţii mediului înconjurător, avem toată convingerea că aceşti operatori vor da dovadă de maximă implicare şi seriozitate pentru ca împreună să putem crea premizele unei vieţi mai bune şi mai curate, la standardele europene de calitate".
Primul din cele trei contracte ce urmează să fie atribuite presupune colectarea şi transportul deşeurilor municipale pentru zona de colectare 1 din judeţ (municipiul Sibiu, oraşele Ocna Sibiului şi Cisnădie, precum şi comunele Boiţa, Cristian, Gura Râului, Loamneş, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Raşinari, Râu Sadului, Roşia, Sadu, Slimnic, Şelimbăr, Şura Mare, Şura Mică, Tălmaciu şi Vurpăr).
Al doilea contract vizează, printre altele, servicii de sortare a deşeurilor reciclabile municipale din zona menţionată mai sus, precum şi zona 2 Avrig (oraşul Avrig şi comunele Cârţa, Cârţişoara, Porumbacu de Jos, Racoviţa şi Turnu Roşu).
Cel de-al treilea contract care va fi atribuit acoperă activitatea de compostare a deşeurilor biodegradabile municipale colectate separat de pe teritoriul municipiului Mediaş, precum şi a deşeurilor biodegradabile din zona de colectare 4 Mediaş (municipiul Mediaş, oraşele Copşa Mică şi Dumbrăveni, precum şi comunele: Alma, Aţel, Axente Sever, Bazna, Biertan, Blăjel, Brateiu, Dîrlos, Hoghilag, Laslea, Micăsasa, Mihăileni, Moşna, Şeica Mare, Şeica Mică, Târnava şi Valea Viilor).
Strategia de dezvoltare a judeţului Sibiu pentru perioada 2014-2020 cuprinde, printre altele, o serie de măsuri şi proiecte privind infrastructura de transport sau infrastructura tehnico-edilitară şi serviciile publice.
Astfel, într-o variantă optimistă, bugetul Consiliului Judeţean Sibiu pentru infrastructura rutieră poate ajunge până la 211 milioane de lei, respectiv 6,5 milioane de lei din surse proprii, 140,9 milioane lei pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor şi alte 20,5 milioane lei pentru investiţii.
În plus, pentru perioada 2014-2018, CJ Sibiu are pregătite proiecte şi pentru infrastructura de apă, precum reabilitarea / înlocuirea conductelor de aducţiune a apei, construirea de facilităţi noi de tratare ca parte a unui program pe termen lung sau continuarea extinderii reţelei pentru o rată de acoperire de 100% în zonele urbane majore.