Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Constanţa"Prima Casă" ar putea revitaliza piaţa imobiliară constănţeană

F.A. Piaţa Imobiliară /

Imagine din Mamaia Summerland (iunie 2009)

Imagine din Mamaia Summerland (iunie 2009)

Cererea depăşeşte oferta de închiriere

Implementarea programului "Prima Casă" ar putea revitaliza piaţa imobiliară constănţeană, ne-a declarat Leonard Budeşcan, administratorul agenţiei "Euroclas Invest" din Constanţa. Chiar dacă circa 16.000 de tranzacţii, cât pot fi garantate de stat în limita unui credit maxim de 60.000 euro, nu înseamnă mult pentru piaţă la nivel naţional, tot vor mai fi dislocate nişte fonduri, care ar putea îmbunătăţi situaţia tranzacţiilor, apreciază domnul Budeşcan.

Domnia sa susţine că, în Constanţa, există un interes mare pentru accesarea acestui program: "Oamenii fără locuinţe, în special tinerii, pot accesa un credit cu o rată decentă de 300 de euro pe lună. Cred că în acest program vor predomina, în Constanţa cel puţin, achiziţiile de locuinţe vechi, mai ieftine decât cele noi".

Potrivit "Euroclas Invest", pe piaţa de apartamente noi din Constanţa există oferte de vânzare cu preţuri de minim 1.000 de euro/mp, plus TVA. Vânzările merg foarte greu, deşi unii dezvoltatori au mai redus preţurile. Nici piaţa de apartamente vechi nu stă mai bine, pentru că în majoritatea lor cumpărătorii au nevoie de credite. Din acest motiv, Leonard Budeşcan crede că "Prima Casă" va avea un impact psihologic bun, prin reluarea, chiar şi la un nivel redus, a creditelor ipotecare.

S-au înjumătăţit tranzacţiile cu proprietăţile din Constanţa

Şi piaţa constănţeană suferă din cauza crizei, iar tranzacţiile cu proprietăţi s-au înjumătăţit în prima parte a acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. Victor Pandele, consultant în cadrul agenţiei imobiliare "Domus Grup", ne-a declarat: "Primul trimestru al anului a fost foarte slab. Apoi, din aprilie, am constatat o revitalizare a interesului şi am mai încheiat tranzacţii. Vânzările de apartamente vechi şi noi merg foarte slab, în schimb închirierile de locuinţe au evoluat foarte bine".

Domnia sa ne-a menţionat că această criză economică i-a afectat, în principal, pe cei fără bani, care au nevoie de credite pentru achiziţia de proprietăţi. Litoralul şi Constanţa nu duc, însă, lipsă de cumpărători cu cash, care caută proprietăţi valoroase. Reprezentantul "Domus Grup" ne-a explicat: "Pe noi criza ne-a prins cu un portofoliu generos de vile şi apartamente în centrul istoric şi în zonele bune ale Constanţei, cu vedere la mare. Din aprilie şi până în iunie, am avut câteva tranzacţii mari cu proprietăţi de valoare. Ultima tranzacţie încheiată în iunie a fost o vilă renovată, cu valoare arhitecturală, la un preţ de 600.000 de euro. Sunt persoane cu bani, foarte interesate de plasamente în Constanţa. Dar ei sunt foarte prudenţi în achiziţii şi caută numai proprietăţi valoroase, deosebite. Oraşul are noroc pentru că este interesant pentru investitori din toată ţara".

Locuinţele centrale şi-au păstrat valoarea

Proprietarii de locuinţe din Constanţa ţin, în general, la preţ şi nu au făcut reduceri mari, chiar dacă duc lipsă de cumpărători. Locuinţele din zonele centrale şi-au menţinut valoarea şi sunt cele mai căutate în această perioadă. Apartamentele vechi din zonele centrale au pierdut maxim 10% din preţul solicitat de vânzători.

Potrivit "Domus Grup", nici dezvoltatorii de apartamente noi nu au făcut reduceri prea mari. Cea mai ieftină ofertă în acest caz este, după cum susţine domnul Pandele, de 1.000 de euro/mp la care se adaugă TVA. Apartamentele vechi din cartiere nu mai prezintă interes, deşi proprietarii au lăsat la preţ chiar şi 25% faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit "Euroclas Invest", preţul mediu pentru apartamentele vechi de două camere era, la finele lunii iunie, de circa 50.000 - 60.000 de euro în zone bune, iar pentru apartamentele de trei camere preţul mediu era de circa 80.000 de euro.

Blocaj pe piaţa terenurilor

Terenurile constănţene, ca peste tot în ţară, nu mai au căutare. Terenurile pentru investiţii nici nu mai prezintă interes în această perioadă, chiar dacă preţurile au scăzut, în general, şi cu 40%. S-au mai vândut, sporadic, loturi mici de case la periferie, ne-a spus Victor Pandele.

Leonard Budeşcan susţine, de asemenea, că terenurile pentru investiţii nu mai au căutare: "Avem, de exemplu, oferte foarte bune, în Mamaia-sat, cu 150 de euro/mp, terenuri bine plasate şi cu utilităţi. Este un preţ de vis, cu 100 de euro/mp mai mic decât în 2008, dar, din păcate, investitorii nu prea mai caută să dezvolte proiecte în această perioadă. Sporadic, se mai tranzacţionează loturile pentru case de la periferia oraşului, pentru construcţii în regie proprie".

Domnul Pandele afirmă că cea mai căutată localitate pentru construcţia de case rămâne Valu" lui Traian, unde preţurile solicitate sunt foarte atractive. Cu 10.000 - 15.000 de euro, pot fi achiziţionate loturi în jur de 500 mp cu utilităţi.

În Ovidiu, Cumpăna şi Agigea, în ultimii doi ani zone extrem de solicitate, nu prea mai sunt cumpărători. Reprezentantul "Domus Grup" susţine că preţurile terenurilor pentru vile sunt, încă foarte mari, mult peste cele din Valu" lui Traian, deşi au cunoscut corecţii şi de 40% faţă de anul trecut.

Cererea depăşeşte oferta de închiriere

Piaţa închirierilor merge strună în Constanţa, potrivit reprezentantului "Domus Grup". În iunie, cei care căutau locuinţe pentru sezonul estival nu prea mai găseau oferte. Victor Pandele ne-a declarat: "Cel mai mult se caută apartamentele cu trei şi patru camere, unde ofertele au fost generoase. Închirierile se fac pe trei-patru luni de către cei care au afaceri sezoniere pe Litoral şi care au nevoie să îşi cazeze personalul. Sunt şi clienţi care vor să închirieze locuinţe pentru vacanţă, pe 2-3 luni. Apartamentele cu două camere şi garsonierele sunt mai puţin ofertate prin agenţii pentru că proprietarii le închiriază cu ziua turiştilor".

Preţul mediu de închiriere pentru un apartament cu trei camere este de circa 500 de euro/lună, iar pentru unul de patru camere - de 700-800 de euro/lună.

Potrivit "Euroclas Invest", preţurile de închiriere pentru apartamentele de două camere pornesc de la 400 de euro/lună, dacă locuinţa este decomandată şi bine plasată. Chirii mai scumpe pentru apartamente similare sunt pentru locaţii centrale şi dotări de lux. Leonard Budeşcan ne-a spus că piaţa închirierilor se confruntă cu o supra-cerere pentru că a început sezonul estival, aşa că nu există şanse de scădere a chiriilor.

Tranzacţii puţine şi în staţiunile de pe Litoral

În Mangalia şi în staţiunile de pe Litoral, în primele luni ale anului, au fost tranzacţionate câteva terenuri pentru construcţii de locuinţe individuale, apartamente noi şi vechi, case de către localnici, dar şi de cumpărători din ţară.

Daniela Mureşan, directorul agenţiei "Free-Land", ne-a declarat că aceste tranzacţii s-au încheiat într-un număr destul de mic în comparaţie cu a doua jumătate a anului trecut. Domnia sa ne-a precizat că multe proprietăţi s-au ieftinit, inclusiv apartamentele noi: "Ofertele de vânzare sunt extrem de multe faţă de anul trecut, cu câteva sute în plus chiar la nivelul Litoralului şi Mangaliei. Zonele cu preţurile cele mai mari sunt, evident, cele din apropierea mării şi variază între 850 şi 1.300 de euro/mp, la care se adaugă TVA".

Potrivit "Free Land", chiriile pentru apartamentele de pe Litoral variază în funcţie de perioada anului. În sezonul estival sunt cele mai ridicate. De exemplu, vara, apartamentele cu două şi trei camere, în construcţii vechi, situate în apropiere sau lângă plajă, pot fi închiriate cu 150 - 250 de lei/zi. Sunt şi situaţii când apartamentele se închiriază pentru două - trei luni, cu preţuri cuprinse între 4.500 de euro şi 7.500 de euro/sezon. Aceste preţuri depind foarte mult de staţiune.

Daniela Mureşan ne-a mai declarat că mulţi dezvoltatori au renunţat, o perioadă, la execuţia locuinţelor, în special dacă acestea au fost "surprinse" de criză la faza de proiect. Domnia sa ne-a spus că nu există foarte multe şantiere stopate, dar există investiţii importante în curs de execuţie în Neptun, Mamaia, Ovidiu şi Năvodari.

Pentru terenurile destinate investiţiilor nu sunt, deocamdată, cumpărători interesaţi. Potrivit doamnei Mureşan, pe Litoral, preţurile au scăzut, în medie, cu până la 20 - 35%.

Costineştiul abundă în construcţii de locuinţe noi de vacanţă, dar tranzacţiile au fost afectate de criză. Potrivit agenţiei "Arcada Euro" Costineşti, în acest an, au fost tranzacţii puţine. S-au căutat vile turistice până la maxim 200.000 euro sau terenuri pentru construcţii de case de vacanţă sau locuinţe permanente. În 2 Mai, au fost solicitări pentru terenuri intravilane necesare construirii de locuinţe permanente.

Reprezentanţii "Arcada Euro" ne-au spus că preţurile apartamentelor noi din Costineşti nu au scăzut foarte mult. Cererile sunt din ce în ce mai puţine, iar oferta de vânzare a rămas aceeaşi. Multe lucrări şi proiecte au fost sistate din cauza crizei. Rarele tranzacţii cu terenuri din zona Costineşti s-au încheiat la jumătate de preţ faţă de nivelul de anul trecut de către persoane presate de bănci sau de alte necesităţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional