Construct IT: Ce au în comun construcţiile cu sistemele de operare?
F.A. Perspective / 01 mai 2013
În 2012 peste 23.000 de firme din Romania şi-au declarat insolvenţa. Aproape 1600 dintre acestea au fost din domeniul construcţiilor. Peste tot s-a auzit de insolvenţă şi de faliment, incapacitate de plată, dar la toate acestea nu se precizează câte firme au luat naştere.
La fiecare lacăt pus pe uşa unei firme, alte trei firme deschideau "magazinul"
Ei bine, la fiecare firmă intrată în insolvenţă în 2012, alte trei firme se înfiinţau. Pentru construcţii, situaţia a fost şi mai roz, din punct de vedere numeric. În timp ce o firmă dispărea din piaţă, alte patru apăreau, ca pasărea Phoenix, din cenuşa proaspetei "defuncte". Unul dintre cele mai bune rapoarte în acest sens (zece firme nou înfiinţate, la o insolvenţă ) îl deţine sectorul IT.
Chiar dacă este greu de măsurat şi de identificat efectiv ce nevoie de desfăşurare a activităţii au aceste firme nou înfiinţate, în piaţă se resimte o creştere a cererii de spaţii de birouri. Potrivit datelor unei agenţii imobiliare, cererea în primele luni ale anului 2013 a fost în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, creştere resimţită şi în volumul tranzacţiilor.
Această agitaţie pe zona de birouri se datorează în principal companiilor de IT. Fie că acestea îşi întăresc poziţia sau îşi mută birourile din străinătate în România, fie că deschid noi puncte de lucru sau se mută din provincie în Bucureşti, constituie în prezent printre cei mai numeroşi chiriaşi ai clădirilor de birouri.
Birouri şi Comercial - analiza domeniului
Sectorul clădirilor de Birouri şi Comercial rămâne atrăgător indiferent de condiţiile din piaţă. Acesta a notat în 2012, potrivit datelor furnizate de IBC Focus, o creştere de 30% a volumului de investiţii faţă de 2011.
Analiza realizată la nivelul întregului an 2012 arată că investitorii acestui tip de imobile s-au concentrat în continuare spre zone ca Bucureşti - Ilfov, deloc surprinzător, dar şi spre zone ca Nord - Vest şi Vest. Marile oraşe ale ţării vor avea de câştigat în urma noului plan strategic, girat de Ministerele Economiei şi Dezvoltării Regionale. Acestea au fost calificate în capitale de dezvoltare menite să asigure un climat propice pentru domeniile în care excelează, concentrări de structuri de afaceri conglomerate în clustere. Astfel, Braşovul devine capitala aviaţiei (Transylvania Aerospace Cluster), Iaşiul a medicamentelor (Future Hub Iaşi), Timişoara capitala automotive (Automotivest Cluster), în timp ce Cluj - Napoca devine pol IT (Cluj IT Innovation Cluster). Aceste aglomerări vor atrage după sine investiţii importante, atât ca şi sedii de birouri şi companii, cât şi ca facilităţi de producţie pentru fiecare oraş în parte, iar primele semne se văd din distribuţia procentuală a proiectelor de birouri pe zone de dezvoltare.
Aşa cum aminteam, zonele Nord - Vest şi Bucureşti - Ilfov au fost cele mai importante două arii de răspândire a proiectelor de birouri, cu peste 130 de investiţii fiecare. Lor li se alătură zonele de Centru şi Vest, fiecare cu peste 110 investiţii. La polul opus, se află zona de Sud - Est. Însă, spre deosebire de alte domenii studiate, răspândirea la nivel naţional a acestor proiecte pare să fie ceva mai omogenă. Ponderile sunt între 10% în zona de Sud - Vest şi 16% în Nord - Vest.
Se observă creşteri importante ale numărului de investiţii în zone precum Vest (+66%) şi Sud - Vest (+46%).Zonele fruntaşe, cum e zona de Nord - Vest, adună cu 24% mai multe investiţii, în timp ce Bucureşti - Ilfov ia un avans de 22%. La coadă se află zonele de Sud cu +18% şi Nord - Est, cu +16% comparativ cu perioada din 2011.
Împărţite pe subcategorii, sediile de firmă au fost principalele "furnizoare" de proiecte din acest domeniu major analizat. Clădirile de birouri, în urma unui avans de 31% faţă de anul precedent, ating cifra de 301 unităţi, faţă de 229 raportate în urmă cu un an. Analiştii IBC Focus au identificat şi o puternică ofensivă a centrelor de afaceri, care marchează o creştere de 40%, astfel lansând în piaţă nu mai puţin de 81 de centre.
Proiectele de birouri şi sedii de firmă au fost repartizate în proporţii relativ egale în ceea ce priveşte stadiul de execuţie. Unul din trei obiective era la data contactării de către echipa IBC Focus în execuţie fizică, în timp ce 37% dintre acestea erau în faza de proiectare. Celor două domenii majore li se adaugă etapa de amenajare (14%) şi etapa de licitaţie (11%), care echilibrează şi mai mult balanţa, în clipa în care sunt luate în calcul doar două etape - în execuţie sau nedemarate.
Domeniul Birouri/Comercial face parte din categoria tipului de construcţii în care incidenţa proiectelor de amploare este de sub 20% raportat la total. Mai precis, 15% din total sunt proiecte a căror valoare depăşeşte 1 milion de euro. În timp ce proiectele medii şi mici împart procente apropiate - 43%, respectiv 42%.
Spre deosebire de 2011, analiştii IBC Focus observă în 2012 un avânt considerabil luat de proiectele medii şi mari. În 2011, doar 10% din investiţiile din acest domeniu erau de amploare, în timp ce proiectele de dimensiuni medii erau regăsite într-o proporţie de 35%. În 2012 s-a înregistrat o creştere de 62% a numărului de investiţii medii şi o creştere de 82% în cazul celor mari.
2013 va reprezenta în continuare un an favorabil dezvoltării proiectelor de medie şi mare dimensiune, în condiţiile în care acest an reprezintă ultimul din actualul program de obţinere a fondurilor europene. Companiile au profitat până în prezent într-o mică măsură de programul POS - CCE (Creşterea Competitivităţii Economice), având în vedere rata mică de absorbţie a fondurilor. Presaţi de timp, acceleraţia va fi apăsată tare pentru obţinerea de fonduri, motiv pentru care analiştii IBC Focus se aşteapă la o creştere a volumului de proiecte medii şi mari şi în acest an.
Din tabel se observă un uşor avantaj în ceea ce priveşte proiectele mari şi medii, faţă de cele mici, când sunt împărţite pe stadii de execuţie. În general, este o proporţie de unu la unu, iar în aceste condiţii, la finalul lui 2013 va exista un procent similar de împărţire pe stadii şi dimensiuni.
Ar fi posibil în 2013 un aflux de proiecte în lucru, doar dacă la finalul lui 2012 am fi înregistrat un procent mai mare de proiecte nedemarate. Însă având în vedere acest echilibru, proporţia de un proiect în execuţie pentru fiecare proiect în pregătire, nu sunt preconizate mari dezechilibre. Acest aspect mai confirmă şi faptul că investiţiile în clădiri de birouri sunt sigure. Odată anunţat un astfel de proiect, şansele sunt foarte mari ca acesta să fie realizat.
Proiecte şi investiţii
2013 va aduce în vizorul antreprenorilor şi furnizorilor de materiale de construcţii şi echipamente o serie de investiţii remarcabile.
Planurile NEPI - New Europe Property Investments se extind şi în Ardeal, unde în Cluj - Napoca, dezvoltatorul va ridica o clădire de birouri cu un regim de înălţime P + 6 etaje ce va totaliza 52.000 mp, la care lucrările au demarat de puţin timp. Aceştia adaugă pe lângă partea de birouri, o serie de investiţii în retail dar şi proiecte rezidenţiale.
Proiectul Atenor Group, din Bucureşti, complexul de birouri Hermes Business Campus în valoare de peste 205 milioane lei, cu un regim de înălţime 4 subsoluri+ parter + 8 etaje+ 1 etaj tehnic va dispune în momentul finalizării lucrărilor, de o suprafaţă totală de 78.000 mp.Turnul de 24 de etaje, investiţie anunţată de Ana Holding încă din 2009, pe Bulevardul Poligrafiei propune un nou concept de structură, fără limitări impuse de stâlpi interiori. Proiectul se afla în toamna anului 2012 la etapa de stabilire a antreprenorului.
Tot în acest prim trimestru au început lucrările la prima investiţie a companiei Skanska pe teritoriul Romaniei - Green Court Bucharest. Proiectul va include trei clădiri de birouri, ce vor avea o suprafaţă închiriabilă totală de 52.000 de mp.
În Bucureşti, zona cea mai propice dezvoltării proiectelor de birouri de amploare regăsim Complexul Green Gate - 4 subsoluri + parter + 10 etaje + 1 etaj tehnic, un proiect de 31.000 mp, ce are stabilită ca dată de finalizare luna februarie a anului 2014.